Σάββατο 18 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΠΑΡΚΟ ΛΑΓΟΥΜΙΤΖΗ
Θα χαθεί κι αυτός ο χώρος;
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων αύριο Κυριακή στις 10.30 π.μ.
  • Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» αγωνίζεται για τη σωτηρία του και την ανάδειξή του σε υπερτοπικό πόλο αναψυχής

Η επίμαχη έκταση. Αριστερά από τα δύο γήπεδα, είναι τα τμήματα που ανήκουν σε ιδιώτες και δεξιά (οι αποθήκες), το τμήμα που ανήκει στη ΔΕΗ
Η επίμαχη έκταση. Αριστερά από τα δύο γήπεδα, είναι τα τμήματα που ανήκουν σε ιδιώτες και δεξιά (οι αποθήκες), το τμήμα που ανήκει στη ΔΕΗ
Δύο χιλιόμετρα από την πλατεία Συντάγματος, ένας από τους μεγαλύτερους ελεύθερους χώρους της Αθήνας, έκτασης 22 στρεμμάτων, κινδυνεύει να χαθεί. Πρόκειται για το χώρο που περικλείεται από τις οδούς Λαγουμιτζή, Ευρυδάμαντος, Χελντράιχ, Ντελακρουά στο Νέο Κόσμο. Οι κάτοικοι επί πολλά χρόνια τον διεκδικούν για κοινόχρηστο χώρο πρασίνου, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως υπερτοπικός κοινόχρηστος χώρος για όλη την πρωτεύουσα. Ομως...

Κυβέρνηση και δημοτική αρχή της Αθήνας προωθούν στην πράξη, με τη στάση τους, την οικοπεδοποίησή του. Η ΔΕΗ, που έχει στην ιδιοκτησία της κομμάτι στο μέσο του χώρου, θέλει να χτίσει μεγαθήριο γραφείων, το υπουργείο Ανάπτυξης δεν κάνει τίποτα για να εμποδίσει αυτήν την εξέλιξη και η δημοτική αρχή -- πέρα από κάποιες μικρής δυναμικότητας αθλητικές εγκαταστάσεις που κατασκεύασε -- δεν προχωρά σε διαδικασίες κατοχύρωσης ολόκληρης της έκτασης, δίνοντας περαιτέρω «τροφή» στα σχέδια για τσιμεντοποίηση.

Η έκταση ανήκει στην Κτηματική Εταιρία Δημοσίου (6,2 στρέμματα), στη ΔΕΗ (5,2 στρέμματα), στον Οργανισμό Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας (1 στρέμμα) και σε ιδιώτες. Από το 1987, ομόφωνα, το Δημοτικό Συμβούλιο τη χαρακτήρισε «κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και αθλοπαιδιών». Ζήτησε, μάλιστα, να παραχωρηθεί στο δήμο η έκταση που ανήκει στο δημόσιο, όπως και έγινε. Εκτός όμως από κάποια λίγα έργα που έχουν γίνει για την αξιοποίηση του τμήματος αυτού, δεν έχει γίνει τίποτα για την υπόλοιπη έκταση των περίπου 16 στρεμμάτων.

Η δε ιδιωτικοποιούμενη ΔΕΗ, που έχει στο χώρο κάποιες παλιές αποθήκες, ζητά τον αποχαρακτηρισμό επιδιώκοντας να κερδοσκοπήσει με τη γη, σε μια περιοχή αυξανόμενης αξίας λόγω και των δύο σταθμών μετρό που έχουν κατασκευαστεί (στάσεις «ΦΙΞ» και «Ν. Κόσμος»).

Οπως τονίζουν στην Επιτροπή Κατοίκων Ν. Κόσμου, η ποιότητα ζωής υποβαθμίζεται στην περιοχή τους διαρκώς με τεράστιους όγκους μπετόν να ορθώνονται και στους τελευταίους αδόμητους χώρους. Η κυκλοφοριακή επιβάρυνση, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ηχορύπανση, η ανεξέλεγκτη λειτουργία συνεργείων, η άναρχη στάθμευση δημιουργούν μια εφιαλτική εικόνα.

Σημειώνουν ότι η δημοτική αρχή της Αθήνας είχε προγραμματίσει κάποια έργα στο χώρο και ότι θα τον παρέδιδε ως οργανωμένο πάρκο στους Αθηναίους εδώ και πολλούς μήνες, αλλά δεν έγινε τίποτα. Γι' αυτό η Επιτροπή καλεί τους Αθηναίους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο, Κυριακή, στις 10.30 π.μ. στο πάρκο Λαγουμιτζή με στόχο την υπεράσπιση του δικαιώματος στην άθληση, στο περίπατο και στην αναψυχή.

Στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής, τα στελέχη της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» αγωνίστηκαν στο παρελθόν -- τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στο Συμβούλιο του 2ου Δημοτικού Διαμερίσματος όπου υπάγεται η έκταση -- και συνεχίζουν να διεκδικούν όλη η έκταση να γίνει κοινόχρηστο πράσινο και χώρος αναψυχής προκειμένου να δώσει μια ανάσα ζωής στους Αθηναίους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ