Τρίτη 14 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Επίσκεψη Κάρτερ

ΑΒΑΝΑ.-

«Μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, να πάει όπου θέλει, να δει όποιον θέλει, να πει ό,τι θέλει». Με αυτά τα λόγια ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που συνοδεύουν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, κατά την τετραήμερη επίσκεψή του στο νησί της Επανάστασης, που ξεκίνησε την Κυριακή.

Ηδη η επίσκεψη από αναλυτές και δημοσιογράφους χαρακτηρίστηκε «ιστορική» καθώς πρόκειται για πρόεδρο Ηνωμένων Πολιτειών, έστω και τέως, που επισκέπτεται την Κούβα μετά την επικράτηση της επανάστασης το 1959 και ειδικά κατά τη διάρκεια του ασφυκτικού και δολοφονικού εμπάργκο που κρατά πάνω από 40 χρόνια. Τον Τζίμι Κάρτερ υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο Φιντέλ Κάστρο, όπου εκφώνησε λόγο. Μπροστά σε αμερικανικές και κουβανέζικες σημαίες αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Τζίμι Κάρτερ για τη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ - Κούβας, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Λίγο αργότερα, έγινε δεκτός στην Αβάνα με θερμές εκδηλώσεις από Αμερικανούς τουρίστες, που σπάνε επί της ουσίας το εμπάργκο ταξιδεύοντας στην Κούβα, που τον χειροκροτούσαν για τις προσπάθειές του να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας, στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Κάρτερ και στο οποίο παραβρέθηκαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο πρόεδρος της Βουλής Ρικάρντο Αλαρκόν, ο Κάστρο υποσχέθηκε ελεύθερη πρόσβαση στα εργαστήρια βιοτεχνολογίας, στον απόηχο των κατηγοριών που εκτόξευσαν την περασμένη βδομάδα οι ΗΠΑ εναντίον της Κούβας, για την κατασκευή βιολογικών όπλων.

«Ερχόμαστε εδώ ως φίλοι του λαού της Κούβας και ευελπιστούμε να συναντήσουμε Κουβανούς όλων των στρωμάτων», είπε ο Κάρτερ στην ισπανική γλώσσα και πρόσθεσε: «έστω και αν συνειδητοποιούμε ότι σε μερικά ζητήματα διαφωνούμε, καλωσορίζουμε την ευκαιρία να βρούμε κοινά σημεία».

Χθες, ήδη ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος συναντήθηκε με τον Ελιζάρδο Σάντσεζ και τον Οσβάλντο Πάγια, που χαρακτηρίζονται από τον Τύπο ως οι δύο «πιο γνωστοί αντιφρονούντες» και συζήτησε μαζί τους για τα «ανθρώπινα δικαιώματα και τις προσωπικές ελευθερίες». Πάντως, αναλυτές στην Ουάσιγκτον δεν αναμένουν κάποια αλλαγή στις σχέσεις των δύο χωρών μετά την επίσκεψη Κάρτερ. Μάλιστα, η κυβέρνηση Μπους μελετά το ενδεχόμενο σκλήρυνσης του εμπάργκο που έχει ήδη επιχειρήσει να στραγγαλίσει τους Κουβανούς, χωρίς επιτυχία όμως.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2011-03-29 00:00:00.0)
Επαινεί το Νησί της Επανάστασης(2009-10-30 00:00:00.0)
Υπογράφτηκε σειρά συμφωνιών(2008-01-17 00:00:00.0)
Προώθηση των διμερών σχέσεων(1998-04-28 00:00:00.0)
Πενθήμερη επίσκεψη Πάπα(1998-01-22 00:00:00.0)
Σε ένα χρόνο η επίσκεψη του Πάπα(1997-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ