Πέμπτη 11 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ
Στην ημερήσια διάταξη η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων

©2015/Jerry Redfern

6 Αυγούστου 1945 πραγματοποιείται η ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα στην Ιαπωνία, με εντολή του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Franklin Delano Roosevelt, και ακολουθεί 9 Αυγούστου η ρίψη δεύτερης ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι. Οι ατομικές αυτές βόμβες προκάλεσαν τον θάνατο πολύ μεγάλου αριθμού αμάχων και ολέθριες και επιζήμιες καταστροφές και στις δύο πόλεις. Η ρίψη των βομβών, που πραγματοποιήθηκε τρεις μήνες μετά τη συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας και ενώ η Ιαπωνία αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα, δεν υπάκουε σε κάποια στρατιωτική ανάγκη. Αντίθετα, πραγματοποιήθηκε με το βλέμμα στην επόμενη μέρα του πολέμου και με στόχο τον εκφοβισμό και εκβιασμό της ΕΣΣΔ και των άλλων χωρών που αποσπάστηκαν τότε από το ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Από τη ρίψη των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι μέχρι και σήμερα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, μια ενδεχόμενη χρησιμοποίησή τους συνέχισε να χρησιμοποιείται ως μέθοδος εκβιασμού από την πλευρά των ΗΠΑ. Οι τελευταίες απαίτησαν τον Οκτώβρη του 1962 την απομάκρυνση των σοβιετικών βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές που είχαν εγκατασταθεί στην Κούβα, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρούσαν σε πυρηνικά αντίμετρα. Ενας νέος πυρηνικός όλεθρος αποφεύχθηκε λόγω της υποχώρησης της ΕΣΣΔ.

Ετήσια αύξηση στον αριθμό των επιχειρησιακών πυρηνικών κεφαλών


Σήμερα, σύμφωνα με το Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) Yearbook 2024 on world nuclear forces, τα εννέα κράτη με πυρηνικά όπλα - Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (Βόρεια Κορέα) και Ισραήλ - συνέχισαν να εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια και κάποια ανέπτυξαν νέα πυρηνικά οπλικά συστήματα το 2023.

Από το συνολικό παγκόσμιο απόθεμα περίπου 12.121 κεφαλών τον Ιανουάριο του 2024, περίπου 9.585 ήταν σε αποθήκευση για πιθανή χρήση (βλ. τον παρακάτω πίνακα). Υπολογίζεται ότι 3.904 από αυτές τις κεφαλές είχαν αναπτυχθεί με πυραύλους και αεροσκάφη - 60 περισσότεροι από τον Ιανουάριο του 2023 - και οι υπόλοιπες ήταν σε κεντρική αποθήκευση. Περίπου 2.100 από τις αναπτυγμένες κεφαλές διατηρήθηκαν σε κατάσταση υψηλού επιχειρησιακού συναγερμού για βαλλιστικούς πυραύλους. Σχεδόν όλες αυτές οι κεφαλές ανήκαν στη Ρωσία ή τις ΗΠΑ, αλλά για πρώτη φορά η Κίνα πιστεύεται ότι έχει ορισμένες κεφαλές σε υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ μαζί κατέχουν σχεδόν το 90 τοις εκατό όλων των πυρηνικών όπλων. Τα μεγέθη των αντίστοιχων στρατιωτικών τους αποθεμάτων (δηλαδή χρησιμοποιήσιμων κεφαλών) φαίνεται ότι παρέμειναν σχετικά σταθερά το 2023, αν και η Ρωσία εκτιμάται ότι έχει αναπτύξει περίπου 36 περισσότερες κεφαλές με επιχειρησιακές δυνάμεις από ό,τι τον Ιανουάριο του 2023.

Ενώ τα όπλα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου σταδιακά αποσύρονται και αποσυναρμολογούνται, παρατηρείται ετήσια αύξηση στον αριθμό των επιχειρησιακών πυρηνικών κεφαλών. Αυτή η τάση φαίνεται πιθανό να συνεχιστεί και πιθανώς να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια και είναι εξαιρετικά ανησυχητική.

Η Ινδία, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα επιδιώκουν την ικανότητα να αναπτύξουν πολλαπλές κεφαλές σε βαλλιστικούς πυραύλους, κάτι που έχουν ήδη η Ρωσία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και - πιο πρόσφατα - η Κίνα. Αυτό θα επέτρεπε μια ταχεία πιθανή αύξηση των αναπτυσσόμενων κεφαλών, καθώς και τη δυνατότητα για τις χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα να απειλήσουν την καταστροφή πολύ περισσότερων στόχων.

Εκτός των χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στις Κάτω Χώρες και στην Τουρκία υπάρχουν επίσης αμερικανικά τακτικά πυρηνικά όπλα σε αποθήκευση και πριν μερικά χρόνια υπήρχαν αποθηκευμένα και στη χώρα μας.

Πολλές οι εστίες «φωτιάς» σε όλο τον χάρτη

Σχετικά με τη διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια, αναφέρεται ενδεικτικά ότι είδαμε να επιδεινώνονται και κατά τη διάρκεια του 2023, όπως και την τελευταία δεκαετία.

Συνεχίζεται η σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και στο ΝΑΤΟ στα εδάφη της Ουκρανίας, που αποτελεί τμήμα της γενικότερης αντιπαράθεσης για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα, το ευρωατλαντικό με επικεφαλής τις ΗΠΑ και τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, παρά τις μεταξύ τους διαφορές, και το ευρασιατικό με επικεφαλής τη Ρωσία και την Κίνα. Στο πολεμικό πεδίο καμία πλευρά δεν έχει αποκτήσει αποφασιστικό πλεονέκτημα και δεν έχει προκύψει μέχρι σήμερα κανένας δρόμος προς μια διευθέτηση των διαφορών τους μέσω διαπραγματεύσεων.

Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης κλιμακώθηκε μετά την επίθεση Παλαιστίνιων μαχητών στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και έχει εξελιχθεί σε γενοκτονία των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό. Οι Χούθι σε συμπαράσταση των Παλαιστίνιων μαχητών επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και πρόσφατα απειλείται μια πολεμική αναμέτρηση Ισραήλ - Λιβάνου, που θα εμπλέξει και άλλα κράτη της περιοχής.

Στο Σουδάν, 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν βίαια λόγω συγκρούσεων κατά τη διάρκεια του 2023. Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), 6,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω συγκρούσεων εδώ και δύο δεκαετίες. Στη Μιανμάρ υπήρχε επίσης μια σημαντική έξαρση των μαχών τους τελευταίους μήνες του 2023. Σε ορισμένες πολιτείες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, οι ένοπλες εγκληματικές συμμορίες αποτελούν το κύριο μέλημα ασφάλειας. H ουσιαστική κατάρρευση του κράτους στην Αϊτή συνεχίστηκε και το 2024. Επίσης συνεχίστηκε η διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το καθεστώς της Ταϊβάν και γενικότερα τη γεωστρατηγική κατάσταση στη Βορειοανατολική Ασία (SIPRI).

Το κόστος των πολεμικών δαπανών θα το πληρώσει ο λαός

Οι στρατιωτικές δαπάνες το 2023 αυξήθηκαν για ένατη συνεχή χρονιά, ξεπερνώντας το επίπεδο ρεκόρ του 2022 και ανήλθαν στα 2,44 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (SIPRI). Παρά την αύξηση, τα γεράκια της Δύσης οδηγούν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε μια τρελή κούρσα εξοπλισμών 10 τρισ. τα επόμενα χρόνια. Τα γεράκια της Δύσης προωθούν τα δυσθεώρητα εξοπλιστικά προγράμματα έναντι της Ρωσίας, που τρέχει ήδη τη δική της βιομηχανία σε πολεμικούς ρυθμούς, και της Κίνας, η οποία έχει επίσης ανακοινώσει μια μετάβαση από την εκρηκτική οικονομική ανάπτυξη. Η ΕΕ έχει διαμηνύσει πως βρίσκεται μόλις στην αρχή της στροφής της για την ενίσχυση της στρατιωτικής της δύναμης. Το κόστος είναι τεράστιο και θα απαιτηθούν αυστηρές και σκληρές δημοσιονομικές αποφάσεις από τις ηγεσίες της Δύσης, οι οποίες ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές δημοσιονομικές προκλήσεις.

Το κόστος των πολεμικών δαπανών θα το πληρώσει ο λαός με μείωση μισθών, μείωση συντάξεων, μείωση κοινωνικών δαπανών, αύξηση φορολογίας. Γι' αυτό και για να κατευναστεί η ήδη υπάρχουσα εργατική - λαϊκή δυσαρέσκεια, τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις πολεμικές δαπάνες ως αμυντική ενέργεια για την κατοχύρωση της ειρήνης, υποστηρίζοντας ότι αν η Ρωσία νικήσει στην Ουκρανία, θα επιτεθεί σε κράτος - μέλος της ΕΕ ή ότι προετοιμάζεται επίθεση της Κίνας στην Ταϊβάν.

Ωστόσο, παρά την προπαγάνδα τα καπιταλιστικά κράτη και οι ιμπεριαλιστικές τους συμμαχίες (ΝΑΤΟ, ΕΕ) δεν εργάζονται για την επίλυση των όποιων διαφορών και τον τερματισμό πολεμικών συγκρούσεων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ΕΕ με το πρόσχημα της προστασίας της ναυσιπλοΐας υποστηρίζει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας κατά της Υεμένης για την αντιμετώπιση των Χούθι και διεξάγει την επιχείρηση «ASPIDES» παράλληλα με την αμερικανοβρετανική «ΦΡΟΥΡΟΣ».

Επιπλέον η ΕΕ πρωταγωνιστεί και πρωτοστατεί στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και συνεργάζεται στενά με την αστική τάξη της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στη σύγκρουση με την καπιταλιστική Ρωσία και τους συμμάχους της.

Στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνιων η ΕΕ και οι ΗΠΑ στηρίζουν και υποστηρίζουν το Ισραήλ και οι ηγέτες τους έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, ενώ οι πολίτες πολλών χωρών διαδηλώνουν κατά της γενοκτονίας των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Την ίδια ώρα, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είτε δεν εφαρμόζονται, είτε εφαρμόζονται μερικώς.

Διαβουλέυσεις για περισσότερα πυρηνικά

Τον Φεβρουάριο του 2023 η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στο «New START», την τελευταία εναπομείνασα διμερή συμφωνία ελέγχου πυρηνικών όπλων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Υπήρξαν δε αρκετοί δημόσιοι ισχυρισμοί που έγιναν το 2023 ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας, αν και δεν υπάρχουν πειστικές οπτικές αποδείξεις ότι η πραγματική ανάπτυξη κεφαλών έχει λάβει χώρα. Επίσης η Ρωσία άρχισε στις 21 Μαΐου ασκήσεις με τακτικά πυρηνικά όπλα, όπως ανακοίνωσε επίσημα το υπουργείο Αμυνας της χώρας.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι η Μόσχα δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να αμυνθεί, σε περίπτωση που απειληθεί η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ανακοινώσεις Κρεμλίνου).

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στις 16 Ιουνίου στην εφημερίδα «The Telegraph», δήλωσε ότι «είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ να επικοινωνήσει το άμεσο μήνυμα ότι, φυσικά, είμαστε μια πυρηνική συμμαχία, και δεν θα υπεισέλθω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες σχετικά με το πόσες πυρηνικές κεφαλές θα πρέπει να είναι επιχειρησιακές και ποιες θα πρέπει να αποθηκευτούν», και ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ διαβουλεύονται για την ανάπτυξη περισσότερων πυρηνικών όπλων, την αφαίρεσή τους από την αποθήκευση και τη θέση τους σε κατάσταση συναγερμού εν μέσω αυξανόμενων απειλών από τη Ρωσία και την Κίνα.

Επίσης ο γγ, μιλώντας σε δημοσιογράφους ενόψει της διήμερης συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες που άρχισε στις 14 Ιουνίου και στη διάρκεια της οποίας συνεδρίασε και η Ομάδα Πυρηνικού Σχεδιασμού της Συμμαχίας, χαρακτήρισε το πυρηνικό οπλοστάσιο του ΝΑΤΟ «υπέρτατη εγγύηση ασφαλείας» και μέσο για τη διαφύλαξη της ειρήνης. Αναφερόμενος σε αυτό που αποκάλεσε «τρέχουσα προσαρμογή» του πυρηνικού οπλοστασίου του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι η Ολλανδία διακήρυξε τον Ιούνιο πως τα πρώτα της μαχητικά F-35 είναι έτοιμα να φέρουν πυρηνικά όπλα και ότι οι ΗΠΑ εκσυγχρονίζουν το πυρηνικό οπλοστάσιό τους στην Ευρώπη (NATO Press Office).

Οι πιο πάνω αναφορές του γγ του ΝΑΤΟ για την «ανάπτυξη» των πυρηνικών και τη δυνατότητα φόρτωσής τους σε F-35 αφορούν άμεσα και τη χώρα μας. Το λαϊκό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στη χώρα μας πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση, καθώς όπως είναι γνωστό στον Αραξο διατηρούνται σε ετοιμότητα «αξιοποίησης» ειδικές αποθήκες φύλαξης πυρηνικών όπλων, ενώ προστίθεται ένας ακόμη λόγος αντίθεσης στην προμήθεια αεροσκαφών F-35.

Ολοι οι λαοί επιζητούν και επιθυμούν την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά οι αστικές ηγεσίες τους εκτός από ειρήνη και ασφάλεια επιζητούν πρωτίστως παγκόσμια δύναμη και παγκόσμια κυριαρχία με όποιο κόστος.

Το Bulletin of the Atomic Scientists (thebulletin.org) όρισε το «Ρολόι της Κρίσης» στα 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, τη μεταφορική ώρα της αποκάλυψης, για δεύτερη συνεχή χρονιά. Το 2024 το ρολόι θα απομακρυνθεί από τα μεσάνυχτα, θα έρθει πιο κοντά ή θα σημάνει μεσάνυχτα;


Γεώργιος ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Υποπτέραρχος (ΜΑ) ε.α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ