Τετάρτη 10 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΑΡΜΕΝΙΑ
Ετοιμάζουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια θα διεξάγουν Αρμενία και ΗΠΑ στην αρμενική επικράτεια από 15 έως 24 Ιούλη, ανακοίνωσε το Γερεβάν, σε μια φάση που απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τη γεωπολιτική επιρροή της Ρωσίας και εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ διαφόρων «παικτών» στον Νότιο Καύκασο.

Τα γυμνάσια Eagle Partner 2024 θα επικεντρωθούν σε καθήκοντα συνδεόμενα με ειρηνευτικές αποστολές, με το αρμενικό υπουργείο Αμυνας να σημειώνει πως «τέτοιες ασκήσεις με "χώρες - εταίρους" είναι συνηθισμένα».

Η Αρμενία, ως πρότινος ο πιο στενός σύμμαχος της Ρωσίας στον Νότιο Καύκασο, διέρχεται περίοδο όξυνσης της έντασης στη σχέση με τη Μόσχα, γιατί σύμφωνα με την αρμενική κυβέρνηση η ρωσική ηγεσία δεν προστάτευσε τη χώρα έναντι του γειτονικού Αζερμπαϊτζάν, παρότι είναι «σύμμαχοι» στο «αμυντικό» σύμφωνο Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO).

Παρότι - μέχρι νεοτέρας - η Αρμενία παραμένει στον CSTO, έχει ανασταλεί στην πράξη η συμμετοχή της και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν αναφέρει συχνά πως εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει.

Είναι ενδεικτικό το μήνυμα του Αρμένιου πρωθυπουργού προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, για την επέτειο της 4ης Ιούλη, στο οποίο υπενθύμισε το «όραμα ενίσχυσης του στρατηγικού διαλόγου Αρμενίας - ΗΠΑ σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης» και τόνισε ότι «η Αρμενία εκτιμά πολύ τον ρόλο των ΗΠΑ στη διαδικασία οικοδόμησης της ειρήνης στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ