Τρίτη 11 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πρωτοβουλίες για την υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ στα Τρόφιμα

Σε αγωνιστική δράση με επίκεντρο τη διεκδίκηση επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας βρίσκονται συνδικαλιστικές οργανώσεις στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών. Οι πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς ξεδιπλώνονται σε μια περίοδο που η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις για τις κλαδικές Συμβάσεις. Τόσο ο ΣΕΒ όσο και οι άλλες εργοδοτικές ενώσεις, που για 15 χρόνια έχουν αφήσει τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου χωρίς ΣΣΕ, τώρα αξιώνουν να αποτελεί βάση για τον κλαδικό μισθό ο νομοθετημένος από την κυβέρνηση κατώτατος μισθός, ενώ οι όποιες «αυξήσεις» προτείνουν ισοδυναμούν με ψίχουλα. Αντίστοιχη στάση κρατά η εργοδοσία στα επιμέρους εργοστάσια και χώρους δουλειάς. Κόντρα στην αδιαλλαξία των εργοδοτών, μια σειρά σωματεία δυναμώνουν τις διεκδικήσεις τους, παλεύουν για επιχειρησιακές Συμβάσεις με πραγματικές αυξήσεις και παράλληλα ενισχύουν τον αγώνα για την υπογραφή Συμβάσεων στον κλάδο.

Διεκδικούν Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις και προσλήψεις προσωπικού

Το Σωματείο Εργαζομένων ΦΑΓΕ παλεύει για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης με πραγματικές αυξήσεις και προσλήψεις, ώστε να μπει φρένο στην εντατικοποίηση. Απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, η εργοδοσία προτείνει «αυξήσεις» - κοροϊδία ύψους 3%. «Κανείς δεν δέχεται να βλέπει να αυξάνεται το μεροκάματό του 1,80 και 1,90 ευρώ, τη στιγμή που διαβάζει την τεράστια χειμωνιάτικη κερδοφορία της εταιρείας και ζει στο πετσί του την αυξημένη παραγωγή αυτή την περίοδο, καθώς και την εντατικοποίηση που βιώνει με την έλλειψη εργαζομένων», ξεκαθαρίζει το Σωματείο. Στην κατεύθυνση αυτή, οι εργαζόμενοι έχουν ήδη προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση και έχουν αποφασίσει να εξουσιοδοτήσουν το ΔΣ του Σωματείου να προκηρύξει απεργία, στην περίπτωση που η εργοδοσία εξακολουθήσει να ρίχνει στον κάλαθο των αχρήστων τα δίκαια αιτήματά τους.

Οι εργαζόμενοι και το Σωματείο διεκδικούν: Αύξηση 10% στα καταβαλλόμενα ημερομίσθια. Επαναφορά τριετιών και επιδομάτων από το 2012. Προσλήψεις που θα αντικαταστήσουν όλες τις αποχωρήσεις των τελευταίων χρόνων. Συμφωνία με ασθενοφόρο για άμεση διακομιδή των εργαζομένων σε νοσοκομείο. Δρομολόγια στα πούλμαν που θα καλύπτουν νέες περιοχές.

Στάσεις εργασίας στον «Παυλίδη»

Σε τρίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια προχώρησε χτες το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο «ΠΑΥΛΙΔΗ» της «MONDELEZ HELLAS ΑΕ», διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης. Οι στάσεις εργασίας αποφασίστηκαν από τους εργαζόμενους σε Γενική Συνέλευση. «Η εργοδοσία μετά από ενάμιση χρόνο διαπραγματεύσεων και ενώ είχε συμφωνηθεί το τελικό σχέδιο της Επιχειρησιακής Σύμβασης τα παίρνει πίσω και μας ζητάει να ξανακάτσουμε στο τραπέζι», καταγγέλλει το Σωματείο.

Συνεχίζουν τις πρωτοβουλίες στο εργοστάσιο της «ΔΕΛΤΑ»

Την καθολική εφαρμογή της επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης που έχουν υπογράψει, καθώς και μια σειρά αιτήματα που αφορούν τους όρους εργασίας, διεκδικεί το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της «ΔΕΛΤΑ» στην Αττική. Το Σωματείο έχει ζητήσει τη χορήγηση συμπληρωματικής αύξησης στους εργαζόμενους που έχουν λάβει μόνο το γενικό ποσοστό αύξησης (6%). Επίσης, απαιτεί την εφαρμογή της Σύμβασης όσον αφορά την εργασία την έκτη μέρα της εβδομάδας. Η έκτη μέρα «είναι προαιρετική και πρέπει να ερωτώνται όλοι», υπενθυμίζει.

Οσον αφορά τη μετακίνηση από και προς το εργοστάσιο, διεκδικεί την προσθήκη νέου δρομολογίου των λεωφορείων για περιοχές που σήμερα δεν εξυπηρετούνται, καθώς και την ένταξη του προσωπικού του οποίου τα ωράρια δεν συμπίπτουν με τα δρομολόγια, στο καθεστώς της χιλιομετρικής αποζημίωσης για τα καύσιμα που δαπανούν. Τέλος, έχει θέσει μια σειρά αιτήματα που άπτονται της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στον χώρο δουλειάς. Μεταξύ άλλων, απαιτεί να αποκατασταθεί η λειτουργία των κλιματιστικών που έχουν πρόβλημα και να εγκατασταθούν νέα στα τμήματα που δεν υπάρχουν, να αντιμετωπιστούν προβλήματα διαρροών, να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του χώρου με βάση τα προβλεπόμενα για την αντιπυρική περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ