Σάββατο 4 Μάη 2002 - Κυριακή 5 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Συγκλονιστικές «Μαρτυρίες»

«Η Μεραρχία Ακουι: η σφαγή των Ιταλών στην Κεφαλονιά. Η αντίσταση» του Βαγγέλη Σακκάτου, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΕΣΤΙΑ (Μαρτυρία)», σε δεύτερη έκδοση, συμπληρωμένη μετά από εννιά ολόκληρα. Το βιβλίο είχε εκδοθεί για πρώτη φορά το 1993, στα 50 χρόνια της σφαγής των Ιταλών αιχμαλώτων από τους Γερμανούς, στην Κεφαλονιά το Σεπτέμβρη του 1943.

Εάν σήμερα, ο συγγραφέας, αλλά και ο εκδοτικός οίκος προβαίνουν σε δεύτερη έκδοση, συμπληρωμένη με «ντοκουμέντα και κείμενα» καθώς «Και - με - το Φάλτσο Μαντολίνο Κορέλι», αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι το βιβλίο είχε τύχει εξαιρετικής υποδοχής από Ελληνες και ξένους, αλλά και από το γεγονός ότι σ' αυτό το διάστημα μεσολάβησε το γνωστό εμετικό μυθιστόρημα του «Ντε Μπερνιέ» και ακολούθησε η ομώνυμη ανιαρή κινηματογραφική ταινία. Στη β` εμπλουτισμένη, λοιπόν, επανέκδοση του βιβλίου του Βαγγέλη Σακκάτου μπορεί ο αναγνώστης να διαβάσει ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο για τον ηρωικό λοχαγό Αμος Παμπαλόνι, επίσης δυο συνεντεύξεις στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης» του σημαντικού Ιταλού διανοούμενου Μαρτσέλο Βεντούρι, που ήταν και ο πρώτος συγγραφέας που ασχολήθηκε με το θέμα και έγραψε το εξαιρετικό βιβλίο «Λευκή σημαία στην Κεφαλονιά», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, αλλά και μια συνέντευξη του αυτόπτη μάρτυρα Παναγή Παπαδάτου από τα Κουρκουλάτα, που ως παιδί τότε παρακολούθησε επί τόπου την εκτέλεση των 75 παραδοθέντων Ιταλών στρατιωτών και ενός ανθυπολοχαγού στ' Αυλάκι του Ποντικού, καθώς και διάφορα άλλα ιστορικά ντοκουμέντα, όπως το συγκλονιστικό κείμενο, την αφήγηση του Ιταλού στρατιώτη Τομάζο Σμίλιο - που επίσης επέζησε από την εκτέλεση και η οποία δημοσιεύτηκε με τον τίτλο «Εκτελέστηκα πριν από 24 χρόνια στην Κεφαλονιά».

Ο πολυβραβευμένος και μεταφρασμένος, συγγραφέας Βαγγέλης Σακκάτος, δεν άφησε τίποτε να πάει χαμένο, έγραψε και συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία που αφορούν την τραγωδία που πλημμύρισε τη γη και τα ειρηνικά και καθαρά νερά της Κεφαλονιάς με αθώο αίμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ