Τρίτη 30 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΛΠΕ
Δυναμική απάντηση στο ξεπούλημα

Την αντίθεσή τους στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, διαδήλωσαν χτες, έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, οι εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Πετρέλαια». Ταυτόχρονα, έχουν κηρύξει δεκαήμερη απεργία, από το περασμένο Σάββατο στις 7 το πρωί έως την Τρίτη 7 του μήνα στις 7 το πρωί.

Σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Ν. Χριστοδουλάκη, οι εργαζόμενοι απαίτησαν να παραμείνει η εταιρία στο δημόσιο τομέα (60%). Επισήμαναν ότι η πολιτική της ιδιωτικοποίησης δεν εξυπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους ανάπτυξης της Εταιρίας, αλλά τα οικονομικά ελλείμματα και τις ανάγκες του προϋπολογισμού και μόνον.

Η κυβέρνηση, παρά την αντίδραση των εργαζομένων, προχώρησε τον Αύγουστο του 2001 σε τροποποίηση του Νόμου 2593/98 για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και την περαιτέρω πώληση του 23% των μετοχών σε «στρατηγικό σύμμαχο». Αρχικά, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από 3 εταιρίες, τελικά παρέμεινε ο κοινοπρακτικός όμιλος LUKOIL - Λάτσης.

Στα παραπάνω αιτήματα των εργαζομένων, ο υπουργός, αφού πρώτα «ενοχλήθηκε» για τους εργαζόμενους που φώναζαν έξω από το υπουργείο, απάντησε γενικά και εμμένοντας στο θέμα του «στρατηγικού επενδυτή» ως σημαντικού παράγοντα στην επέκταση και ανάπτυξη της εταιρίας. Ενώ περιμένει, όπως είπε, το πόρισμα των Τραπεζών, που εξετάζει την προσφορά του ομίλου, μέχρι τέλη Μάη.

Οσο για τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλου, για μαζικότατη προσέλευση στην εργασία και για αποφάσεις των εργαζομένων κατά της απεργίας, στα επιμέρους συμβούλια με ποσοστό 80 και 89%, ο Μ. Περράκης, από το σωματείο των ΕΛΠΕ, είπε στο «Ρ» ότι η καλύτερη απάντηση είναι η συμμετοχή στην απεργία, 100% στα συγκροτήματα Θεσσαλονίκης και Ασπρόπυργου και η μαζικότατη συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Επιπλέον, τόνισε ότι τις επόμενες μέρες ο υπουργός θα πάρει ηχηρή απάντηση, με την κλιμάκωση του αγώνα, από τους εργαζόμενους.

  • Να σημειώσουμε, επίσης, ότι αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση είναι και οι εργαζόμενοι στην τεχνική εταιρία «Ασπρο φως», θυγατρική των ΕΛΠΕ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ