Τρίτη 30 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Καταστροφική χωροθέτηση

Με νέα Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού επαναφέρει στη Βουλή το θέμα της καταστροφής του αρχαιολογικού χώρου του Μακρυγιάννη για την κατασκευή του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, το ΚΚΕ.

Οι βουλευτές του Κόμματος Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη σημειώνουν ότι το ΚΚΕ «έχει επανειλημμένα θέσει στη Βουλή το θέμα της ατυχούς χωροθέτησης του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στο χώρο του Μακρυγιάννη, από το 1991, πριν ακόμα αποκαλυφθούν τα "σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα", σύμφωνα με πρόσφατη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου».

Στη συνέχεια αναφέρονται συνοπτικά στην ιστορία των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών «αγνοώντας την υπόδειξη του αρχιτεκτονικού κόσμου της χώρας, αλλά και σημαντικών ξένων αρχιτεκτόνων διεθνούς κύρους» για την ακαταλληλότητα του οικοπέδου. Ο τελευταίος διαγωνισμός προκηρύχτηκε όταν ήδη οι ανασκαφές αποκάλυψαν σημαντικές αρχαιότητες στου Μακρυγιάννη.

«Σήμερα, με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την επιστροφή (δανεισμό) των κλεμμένων μαρμάρων, το ΥΠΠΟ προβαίνει στη διάλυση και καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου, για να θεμελιώσει ένα τεράστιο γυάλινο κτίριο, σχεδόν σε επαφή με το υφιστάμενο κτίριο Βάιλερ και τουλάχιστον 5 μ. ψηλότερο από αυτό. Ενα κτίριο που από την πλευρά της Χατζηχρήστου θα φτάνει τα 34 μ. (σαν πολυκατοικία 11 ορόφων). Ενα κτίριο σε πλήρη αντιπαλότητα με τον Ιερό Βράχο».

Το ΥΠΠΟ, συνεχίζουν οι βουλευτές, «προχωρά σε έναν ουτοπικό αγώνα δρόμου, επιτρέποντας τη χρήση ακόμα και κομπρεσέρ για την εκσκαφή, κάτω από απαλλοτριωμένα και κατεδαφισμένα κτίρια, αν και αυτά βρίσκονται σε επαφή με τον προαναφερθέντα αρχαιολογικό χώρο. Και είναι ουτοπικό, γιατί σύμφωνα με την ομόφωνη γνώμη ειδικών το μουσείο, με επιστημονική προβολή των μοναδικών εκθεμάτων του, δε θα προλάβαινε να είναι έτοιμο το 2004, ακόμα κι αν σήμερα είχε ολοκληρωθεί κτιριακά».

Τέλος, οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό: Πώς θα αντιμετωπίσει «τις εκφρασμένες επιστημονικές ανακοινώσεις - αντιρρήσεις σε διεθνές επίπεδο και το διεθνή αντίκτυπο όσον αφορά την αξιοπιστία της χώρας σχετικά με την "προστασία" και την "αξιοποίηση" των μνημείων μας; Πώς είναι δυνατόν να καταστρέφεται ένας αρχαιολογικός χώρος για του οποίου τα ευρήματα δεν έχει γίνει επιστημονική ανακοίνωση και αξιολόγηση; Παρακολουθεί αρχαιολόγος και ποιος την "ανασκαφή" των παρακείμενων στον αρχαιολογικό χώρο οικοπέδων που έχουν απαλλοτριωθεί και κατεδαφιστεί; Για την εκσκαφή που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή υπάρχει οικοδομική άδεια; Αν για το ΝΜΑ υπάρχει προϋπολογισμός δαπάνης, ποιας τάξης είναι και από ποια κονδύλια προβλέπεται να καλυφθεί; Για το ΝΜΑ υπάρχει μελέτη θεμελίωσης και από ποιο φορέα έχει εγκριθεί;».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org