Κυριακή 28 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στόχος ο εγκλωβισμός του λαού στην πολιτική του συστήματος

Μια καλά ενορχηστρωμένη επίθεση, με στόχο την ενίσχυση πλαστών διλημμάτων στον ελληνικό λαό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το σφυροκόπημα συνειδήσεων μέρα με τη μέρα δυναμώνει. «Βαστάζοι» των πολιορκητικών κριών οι δύο πυλώνες του δικομματισμού. Και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ κάνουν σήμερα ό,τι περνά από το χέρι τους, προκειμένου να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, ώστε το αύριο να κυοφορήσει τις επιθυμητές γι' αυτούς εξελίξεις. Ο καθένας για τον εαυτό του, το ΠΑΣΟΚ για τη διατήρηση της κυβερνητικής εξουσίας και η ΝΔ για την κατάκτησή της, αλλά και οι δυο μαζί για το γενικό καλό της άρχουσας τάξης. Και οι δύο στόχοι απαιτούν για την επίτευξή τους να παραμείνουν οι πλατιές λαϊκές δυνάμεις εγκλωβισμένες στη μέγκενη του δικομματισμού.

Το τελευταίο διάστημα, τα προπαγανδιστικά επιτελεία και των δύο έχουν πάρει ...φωτιά. Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως σ' αυτό τον τομέα το ΠΑΣΟΚ κατέχει την πρωτοκαθεδρία, ελέω και της κυβερνητικής εξουσίας. Αλλωστε, στη Χ. Τρικούπη υπάρχουν μερικοί εξπέρ του είδους, ειδικοί στη φαιά προπαγάνδα. Αξιοποιώντας οποιοδήποτε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο, δημιουργούν μια πραγματικότητα κομμένη και ραμμένη στα δικά τους μέτρα και ρίχνονται στη μάχη, για να την επιβάλουν στο λαό σαν δική του.

Τα κυβερνητικά επιτελεία δεν αφήνουν καμιά αφορμή να πάει χαμένη. Κατά καιρούς τέτοιες αφορμές αποτέλεσαν οι αγώνες του εργατικού και αγροτικού κινήματος. `Η πιο πρόσφατα τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, οπότε άρχισαν να επισείουν την απειλή της επανόδου της «Δεξιάς». Αδραξαν την ευκαιρία και επανήλθαν στο γνώριμο γι' αυτούς πεδίο, αυτό της καλλιέργειας πλαστών διλημμάτων του τύπου «Δεξιά - Αντιδεξιά», εν ολίγοις «στηρίξτε το ΠΑΣΟΚ για να μην έρθουν τα χειρότερα». Και μ' αυτό τον τρόπο νομίζουν ότι μπορούν να εκβιάζουν το ΚΚΕ, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να εγκλωβίσουν λαϊκές μάζες στην πολιτική της άρχουσας τάξης.

Ακόμα και το λογοπαίγνιο του Χαρίλαου Φλωράκη έφεραν στα μέτρα τους, διαστρεβλώνοντάς το για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους. Μόνο κατ' επάγγελμα λασπολόγοι, μόνο όσοι έχουν αναγάγει τη συκοφαντία σε πολιτική πρακτική, θα μπορούσαν να δηλώσουν ό,τι δήλωσε ο Κ. Λαλιώτης: «Ευχόμαστε ο κ. Φλωράκης με αυτές τις προβλέψεις του για τις πολιτικές εξελίξεις και για το μέλλον του αρχηγού της ΝΔ να μην αποκαλύπτει τους ευσεβείς πόθους του, προεξοφλώντας την ετυμηγορία του ελληνικού λαού» ή ο Ε. Βενιζέλος πως ο Χ. Φλωράκης «κάνει τις δημόσιες σχέσεις του αρχηγού της συντηρητικής παράταξης» ή ο Χρ. Πρωτόπαππας που τόλμησε να υπενθυμίσει στον Χ. Φλωράκη πως «τα στερνά τιμούν τα πρώτα» και να αναρωτηθεί μήπως ο Χ. Φλωράκης γνωρίζει για συμφωνίες μεταξύ ΚΚΕ και ΝΔ ενόψει δημοτικών εκλογών! Πάει πολύ το θράσος και των τριών και όσων άλλων έσπευσαν να παραδώσουν μαθήματα στον Χ. Φλωράκη και στο ΚΚΕ.

Ο τρόπος με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις είναι αποκαλυπτικός ενός και μόνο πράγματος. Αποκαλύπτει πως η στρατηγική ταύτισή του με τη ΝΔ αναγκαστικά σηματοδοτεί τη θριαμβευτική επιστροφή της αντιπαράθεσης στο επίπεδο πλαστών και ξεπερασμένων διλημμάτων, στο ευτελές επίπεδο της διαστρέβλωσης και της συκοφαντίας.

Πώς αλλιώς να αντιπαρατεθεί το ΠΑΣΟΚ στη «συντηρητική παράταξη», όταν τη δική της πολιτική εφαρμόζει; Και το αντίστροφο, πως η ΝΔ να αντιπαρατεθεί στο ΠΑΣΟΚ όταν αυτό υλοποιεί τις δικές της διακηρυγμένες θέσεις και προτάσεις; Η σύμπτωσή τους σε στρατηγικές επιλογές είναι πασιφανής, οι διαφορές τους έχουν πλέον καταστεί εντελώς δυσδιάκριτες, και ιδιαίτερα στις σύγχρονες συνθήκες οι πορείες τους είναι παράλληλες, προς την ίδια κατεύθυνση.

Γι' αυτό οι διαφορές πρέπει να εφευρεθούν, να κατασκευαστούν ό,τι κι αν απαιτείται γι' αυτό. Πώς αλλιώς να υφαρπάσουν τη λαϊκή ψήφο; Μιλώντας για τι; Για το Ασφαλιστικό; Τις εργασιακές σχέσεις, την Παιδεία, την Υγεία και Πρόνοια; Το βιοτικό επίπεδο, την ανεργία; Τα μέτρα εναντίον των λαϊκών ελευθεριών; Το σύνολο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων; Ολα όσα χειροτερεύουν τη ζωή του λαού φέρουν τη σφραγίδα και των δύο. Ο λόγος του μεγάλου κεφαλαίου είναι νόμος και για τους δύο.

Τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου απαιτούν και οι εταίροι του δικομματισμού φροντίζουν να μπει φραγμός σε ό,τι και όποιον μπορεί να αφυπνίσει, να ριζοσπαστικοποιήσει συνειδήσεις, να συσπειρώσει το λαό, να μετατρέψει τη δικαιολογημένη οργή του σε συνειδητή πάλη. Θέλουν το λαό αποπροσανατολισμένο και γι' αυτό τον φέρνουν ενώπιον πλαστών διλημμάτων, που ακόμα κι αν απαντηθούν τίποτε δε διακυβεύεται για την πλουτοκρατία και τους πολιτικούς της εκπροσώπους. Και σ' αυτή τους την εκστρατεία βρήκαν πρόθυμους συμμάχους την ηγεσία του ΣΥΝ και τους «πρώην», που επίσης άδραξαν την ευκαιρία να ρίξουν το αντιΚΚΕ δηλητήριο τους.

Η επίθεση στο ΚΚΕ, που είμαστε σίγουροι ότι θα ενταθεί, αυτό το σκοπό υπηρετεί. Η πρότασή του για κοινωνικοπολιτική συσπείρωση, για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου πάλης, η καθημερινή του δράση μέσα στο λαό, η συμβολή του στην ανάπτυξη του λαϊκού και εργατικού κινήματος, τους ανησυχεί και δεν μπορούν να το κρύψουν. Το ΚΚΕ, όμως, δεν εκβιάζεται, δεν υποχωρεί, δεν κάμπτεται. Εντείνει την πάλη του και τη δράση του, με πίστη στις λαϊκές δυνάμεις, θέτοντας μπροστά τους το μόνο υπαρκτό δίλημμα: Αγώνας και συσπείρωση για τα λαϊκά συμφέροντα, μέτωπο πάλης λαϊκό ή συμβιβασμός και υποταγή στα κελεύσματα του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων; Την απάντηση σ' αυτό το δίλημμα - που μπορεί να τη δώσει ο ίδιος ο λαός, εγκαταλείποντας μαζικά και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά και τα αριστερά άλλοθι του συστήματος - είναι που φοβούνται μήπως την εισπράξουν πληρωμένη.


Β. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στήνουν παγίδες εγκλωβισμού του λαού με απάτες και ψευτοδιλήμματα(2018-08-25 00:00:00.0)
Να πει ο λαός με την ψήφο του το «φτάνει πια»(2009-05-21 00:00:00.0)
Η κάλπικη κάλπη του δεύτερου γύρου(2002-10-20 00:00:00.0)
ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ...(1998-11-06 00:00:00.0)
ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ το Μέτωπο της πάλης(1996-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ