Σάββατο 27 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το Μπούντεσταγκ για τον πόλεμο κατά των Παλαιστινίων

Η «μονομαχία λόγων» μεταξύ του καγκελαρίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και του αντιπάλου του, υποψήφιου καγκελάριου στις γενικές εκλογές του Σεπτέμβρη, Εντμοντ Στόιμπερ, που πρόβλεπαν τα γερμανικά μίντια, δεν έγινε. Τόσο η ομιλία του Σρέντερ, όσο και του Στόιμπερ, στη συνεδρίαση του Μπούντεσταγκ για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά του λαού της Παλαιστίνης, είχαν ήπιο χαρακτήρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καγκελάριος αποστασιοποιήθηκε από τη δήλωσή του στις αρχές του Απρίλη, με την οποία ζητούσε σαν λύση του προβλήματος την αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ, με ενδεχόμενη συμμετοχή και γερμανικού τμήματος. Στην ομιλία του, φανερά, πήρε το μέρος του Ισραήλ, αφού τάχθηκε και εναντίον μέτρων μποϊκοτάζ εναντίον του και υπογράμμισε ότι τον ανησυχεί βαθιά η χρήση δυσανάλογης στρατιωτικής βίας (από το Ισραήλ ή τους Παλαιστίνιους;.. Στο ίδιο πνεύμα, είναι συνταγμένη η κυβερνητική δήλωση για το Μεσανατολικό) και ότι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του δικαιώματος των Παλαιστινίων σε ένα «δημοκρατικό κράτος» δίπλα στο Ισραήλ. Ωστόσο, η κυβέρνηση είναι μεν υπέρ της αποστολής εποπτών μιας ειρήνης που θα συμφωνηθεί από τα δύο μέρη, χωρίς, όμως, να κάνει πια λόγο για κυανόκρανους.

Ο Στόιμπερ, που, επίσης, εκδήλωσε τη συμπάθειά του υπέρ του Ισραήλ, υπογράμμισε, πάντως, ότι η αποστολή κυανοκράνων αποτελεί «σφαλερό δρόμο». Τάχτηκε, επίσης, κατά της αποστολής Γερμανών.

Το ΚΟΔΗΣΟ είχε υποβάλει ξεχωριστή πρόταση, με την οποία ζητούσε τη δημιουργία αποστρατικοποιημένων ζωνών μεταξύ του Ισραήλ και των εδαφών των Παλαιστινίων και ο έλεγχός τους να ανατεθεί σε στρατιωτικό τμήμα του ΟΗΕ. Πριν απ' αυτό πρέπει να αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα από τις κατειλημμένες περιοχές των Παλαιστινίων, η δε αυτόνομη παλαιστινιακή διοίκηση «να καταπολεμήσει το τρομοκρατικό δίκτυο».

Πρέπει να σημειωθεί ότι λίγο μετά το Πάσχα (τέλη Μάρτη) η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) είχαν ασκήσει κριτική στην εισβολή του ισραηλινού στρατού στις παλαιστινιακές πόλεις, ο δε Γίργκεν Μέλεμαν, αντιπρόεδρος του FDP, είχε δείξει ανοιχτά κατανόηση των πράξεων αυτοκτονίας των Παλαιστινίων.

Ο πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας, Πάουλ Σπίγκελ, δήλωσε στο κανάλι «Phonix» ότι τον εντυπωσίασε η συζήτηση στο Μπούντεσταγκ, επαίνεσε τον Σρέντερ και τον Στόιμπερ, χαρακτήρισε τη Γερμανία σαν το μεγαλύτερο σύμμαχο του Ισραήλ, μετά τις ΗΠΑ, και υπογράμμισε ότι η πρόταση Φίσερ, να ανατεθεί η λύση του πολέμου στις ΗΠΑ, στον ΟΗΕ, στην ΕΕ και τη Ρωσία, «δεν είναι τίποτε άλλο από την πρόταση που είχε κάνει ο Σαρόν πριν δέκα μέρες».


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ