Την επιτυχημένη τοποθέτηση εγκεφαλικού εμφυτεύματος μικροτσίπ σε άνθρωπο ανακοίνωσε ο δισεκατομμυριούχος Ιλον Μασκ, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Neuralink», η οποία δημιούργησε το εν λόγω «τσιπ». Η μεταμόσχευση έγινε την περασμένη Κυριακή και ο ασθενής αναρρώνει ομαλά, πρόσθεσε ο Μασκ σε ανάρτησή του.
Η αμερικανική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε πέρυσι το «πράσινο φως» στη «Neuralink» προκειμένου να πραγματοποιήσει την πρώτη δοκιμή του εν λόγω εμφυτεύματος σε ανθρώπους.
Με βάση τις διακηρύξεις, στόχος της εταιρείας είναι να συνδέσει ανθρώπινους εγκεφάλους με υπολογιστές και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση περίπλοκων νευρολογικών καταστάσεων. Σε ανάρτησή του ο Μασκ είπε ότι το πρώτο προϊόν της «Neuralink» θα ονομάζεται «Telepathy» («Τηλεπάθεια») και θα επιτρέπει «τον έλεγχο του τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας, και μέσω αυτών σχεδόν κάθε συσκευής, απλώς με τη σκέψη», ενώ «αρχικοί χρήστες θα είναι αυτοί που έχουν χάσει τη χρήση των άκρων τους».
Η μελέτη της εταιρείας χρησιμοποίησε ένα ρομπότ προκειμένου να τοποθετήσει χειρουργικά ένα εμφύτευμα διεπαφής εγκεφάλου - υπολογιστή (BCI) σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την πρόθεση για κίνηση, ανακοίνωσε η «Neuralink», ισχυριζόμενη ότι ο αρχικός της στόχος ήταν να επιτρέψει στους ανθρώπους να ελέγχουν ένα ποντίκι υπολογιστή ή ένα πληκτρολόγιο χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους.
Ωστόσο η κίνηση αυτή δημιουργεί νέα βιοηθικά διλήμματα, αφού μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για μεγαλύτερο έλεγχο της ανθρώπινης δραστηριότητας, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο υπάρχει λυσσαλέος ανταγωνισμός επιχειρηματικών ομίλων.
Η «Blackrock Neurotech», με έδρα τη Γιούτα, το 2004 εμφύτευσε την πρώτη από τις πολλές διεπαφές εγκεφάλου - υπολογιστή. Επίσης η «Precision Neuroscience», που ιδρύθηκε από έναν συνιδρυτή της «Neuralink», στοχεύει όπως λέει «να βοηθήσει τα άτομα με παράλυση» και το εμφύτευμά της μοιάζει με ένα πολύ λεπτό κομμάτι ταινίας στην επιφάνεια του εγκεφάλου, και μπορεί να εμφυτευθεί μέσω μιας «κρανιακής μικροσχισμής», που ισχυρίζεται ότι είναι μια πολύ πιο απλούστερη διαδικασία.
Στα τέλη Νοέμβρη ζητήθηκε από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διερευνήσει αν ο Μασκ είχε παραπλανήσει τους επενδυτές σχετικά με την ασφάλεια της τεχνολογίας της εταιρείας, αφού κτηνιατρικά αρχεία έδειξαν ότι τα εμφυτεύματα δημιουργούσαν προβλήματα σε πιθήκους, όπως παράλυση, επιληπτικές κρίσεις και οίδημα του εγκεφάλου.