Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2002
Πλήθος πρωτοβουλιών για την οργάνωση του ταξικού γιορτασμού

«Τη Μεγάλη Τετάρτη δε θα δουλέψει κανείς», αποφασίζουν το ένα μετά το άλλο τα συνδικάτα.

Χαρακτηριστικά πανεργατικού συναγερμού και ολομέτωπης ταξικής αντιπαράθεσης αποκτά ο φετινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς. Με όλα τα κεντρικά μέτωπα ανοιχτά (Ασφαλιστικό, Μισθολογικό, Φορολογικό, Υγεία) και εκφρασμένη την επιδίωξη κυβέρνησης και βιομηχάνων να μετατρέψουν τη γιορτή της εργατικής τάξης σε γιορτή των λουλουδιών (με μετάθεση της αργίας την Τρίτη 7 Μάη), οι εργαζόμενοι, μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, παίρνουν την υπόθεση του γιορτασμού στα χέρια τους και οργανώνουν πολύμορφα τη δράση τους, ώστε την 1η Μάη, τη Μεγάλη Τετάρτη, να γίνει μια καθαρόαιμη πανεργατική απεργία με όλα εκείνα τα ενωτικά ταξικά χαρακτηριστικά που αρμόζουν στην Πρωτομαγιά.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) έχει δώσει, ήδη, το σύνθημα του φετινού γιορτασμού: Αγωνιστική απάντηση στους σφαγείς των λαών και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Εργατική αντεπίθεση κόντρα στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Το ΠΑΜΕ έχει ορίσει ως χώρο της κεντρικής απεργιακής συγκέντρωσης το Σύνταγμα, απ' όπου στη συνέχεια θα γίνει πορεία προς τις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, πλήθος συνδικαλιστικοί φορείς σ' όλη τη χώρα παίρνουν ειδικές αποφάσεις για την οργάνωση της πρωτομαγιάτικης απεργίας κανονικά τη Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μάη. Δίνουν έτσι και μία πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση, που, καθ' υπόδειξη των εργοδοτών, αποφάσισε τη μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη μετά το Πάσχα, με στόχο την υπονόμευση του ταξικού απεργιακού χαρακτήρα της Πρωτομαγιάς και την εξυπηρέτηση της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς του κεφαλαίου.


Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους εργαζόμενους, τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις Συντονιστικές Επιτροπές, σε κάθε πόλη, σε ολόκληρη τη χώρα, να πάρουν πρωτοβουλίες, που στο περιεχόμενό τους να αποτυπώνουν τον αγωνιστικό, ταξικό και ενωτικό γιορτασμό της 1ης Μάη. Να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης - ΕΕ, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αλλά και στη στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που καλλιεργεί την ψευδαίσθηση της ταξικής συνεργασίας.

Στα πλαίσια αυτά, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν στον ενωτικό ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, επισημαίνοντας ότι η 1η Μάη είναι «μέρα διεκδίκησης των αιτημάτων της εργατικής τάξης».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης για μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς και καλεί τους οικοδόμους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης στο Σύνταγμα, καθώς και στις εκδηλώσεις και στάσεις εργασίας που θα γίνουν για την προετοιμασία της Πρωτομαγιάς: Δευτέρα 29 Απρίλη: Πιάτσα Δημαρχείου (6 π.μ. - 6.30 π.μ.), Χαλάνδρι στην Αττική Οδό - Δουκίσσης Πλακεντίας (7.30 π.μ. - 8.30 π.μ.), Ολυμπιακό Χωριό (12.30 μ.μ. - 2.30 μ.μ.), Ζεφύρι στην «Παντεχνική» (7.30 π.μ. - 8.30 π.μ.), Μαρκόπουλο (11 π.μ. - 12 μ.), «Χίλτον» (11 π.μ. - 12 μ.). Τρίτη 30 Απρίλη: Μετρό Μοναστηράκι (7 π.μ. - 8 π.μ.), Μετρό Ηλιούπολη (11 π.μ. - 12 μ.), Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Γαλάτσι (7.30 π.μ. - 8.30 π.μ.), ΑΒΑΞ, Αττική Οδός, Θριάσιο (7.30 π.μ. - 8.30 π.μ.), Δυτική Περιφερειακή Υμηττού (7.30 π.μ. - 8.30 π.μ.), Δημοσιογραφικό Χωριό (7.30 π.μ. - 8.30 π.μ.).


Ειδική απόφαση για 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά, συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Συντάγματος και μέτρα για την περιφρούρηση της απεργίας, πήρε και η διοίκηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, απαντώντας ευθέως στην πρόκληση των μεγαλεμπόρων, που αξιώνουν να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά εκείνη τη μέρα.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΜΕ, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τους εργαζόμενους της πόλης σε ενωτικό, ταξικό, αγωνιστικό γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, για να δοθεί απάντηση στους σφαγείς των λαών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, για να εκφραστεί η αντίθεση της εργατικής τάξης στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για να προβληθούν δυναμικά οι διεκδικήσεις των εργαζομένων. Οι γιορταστικές εκδηλώσεις της εργατικής Πρωτομαγιάς ξεκινούν την Τρίτη, 30 Απρίλη, στις 7 μ.μ. με ειδική εκδήλωση αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους και κορυφώνονται την Τετάρτη 1η Μάη με την απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 το πρωί, στο άγαλμα του Βενιζέλου. Για την καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση του αγωνιστικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, το ΠΑΜΕ οργανώνει πλατιά σύσκεψη συνδικαλιστών και εκπροσώπων σωματείων, σήμερα στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο.

Θεσσαλία


Στη Λάρισα, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, που έχει πάρει απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 1η Μάη, καλεί τους εργαζόμενους της Λάρισας να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος. Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου για την προετοιμασία του αγωνιστικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς.

Επίσης, στο Βόλο πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Μαγνησίας. Θέμα, η οργάνωση της απεργιακής πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης, που θα γίνει στην πλατεία Δημαρχείου, στις 10 το πρωί.

Στην Καρδίτσα, το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους στην απεργιακή συγκέντρωση τη Μ. Τετάρτη, στις 10 το πρωί, έξω από το γραφεία του, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

Στερεά Ελλάδα - Εύβοια

Στη Φωκίδα, με απόφαση του Εργατικού Κέντρου, ο ταξικός γιορτασμός θα γίνει στην πλατεία Λαού της Αμφισσας στις 10.30 π.μ., ενώ αύριο συνεδριάζει το ΔΣ του ΕΚ για την καλύτερη οργάνωση της δράσης.

Στην Εύβοια, έγινε χθες σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών για την επιτυχία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης που θα πραγματοποιηθεί στα αγάλματα της Αντίστασης, στην παραλία της Χαλκίδας στις 10.30 π.μ.

Ακόμα, στο Αλιβέρι, τα Σωματεία Οικοδόμων και ΒΙΟΜΕΚ καλούν τα σωματεία ΑΓΕΤ, Εβιέσκ και ΑΗΣ ΔΕΗ σε σύσκεψη αύριο Πέμπτη 25 Απρίλη (στο Εργατικό Κέντρο και ώρα 7 μ.μ.) για την οργάνωση της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης, που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο, στις 10.30 π.μ. Στη Φθιώτιδα, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στον ταξικό γιορτασμό της 1ης Μάη, στην πλατεία Πάρκου, στις 10.30 π.μ.

Στη Βοιωτία, το Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικαλιστών διοργανώνει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς, στις 10.30 π.μ.

Στη Θήβα, σωματεία και συνδικαλιστές καλούν στην απεργιακή συγκέντρωση, που θα γίνει στις 10.30 π.μ., στο πρώην Δημοτικό Καφενείο στην αρχή του πεζόδρομου.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα αποφάσεις έχουν πάρει μέχρι στιγμής:

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, που οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του την 1 Μάη και ώρα 10 π.μ.

Στην Καλαμάτα, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση που θα γίνει στην πλατεία 23ης Μαρτίου στις 10 π.μ.

Στη Μυτιλήνη, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 1η Μάη στην πλατεία Σαπφούς και ώρα 10 π.μ.

Ακόμα, τη συμμετοχή της στην πανεργατική πρωτομαγιάτικη απεργία ανακοίνωσε και η Γενική Ομοσπονδία Προσωπικού ΔΕΗ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ