Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΔΑΡΙΓΚ»
Παρά... σύρμα γλίτωσε εργάτης

Εργατικό ατύχημα που συνέβη προχτές, στις 10 το πρωί, στη συρματουργία «ΔΑΡΙΓΚ», στη Χαλκίδα, παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή στον 45χρονο εργατοτεχνίτη Δημήτρη Παλμπάνη, που εργάζεται πάνω από 20 χρόνια στην επιχείρηση.

Ο Δημ. Παλμπάνης τραυματίστηκε σοβαρά στο αριστερό χέρι (διπλό κάταγμα) και στον αυχένα, όταν κατά τη διάρκεια της εργασίας, η μια από τις δυο συρματουργικές μηχανές, που χειρίζεται, του έπιασε το γάντι και άρχισε να του τραβάει το χέρι. Γλίτωσε από τα χειρότερα, όταν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες άλλων εργαζομένων, πέφτοντας, παρέσυρε με το σώμα του το λεβιέ που σταματάει τη λειτουργία της μηχανής. Σημειωτέον ότι, λόγω του θορύβου και της απόστασης μεταξύ των άλλων συναδέλφων του που χειρίζονται μηχανές ίδιου τύπου, δεν έγινε άμεσα αντιληπτός.

Ο τραυματίας εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε σπάσιμο του αριστερού χεριού και υποβλήθηκε σε εγχείρηση, ενώ λόγω τραυματισμού και στην αυχενική χώρα τού τοποθετήθηκε νάρθηκας. Αναμένεται, επίσης, η μεταφορά του στο ΚΑΤ για νευροχειρουργική επέμβαση.

Το προχτεσινό εργατικό ατύχημα στη συρματουργία «ΔΑΡΙΓΚ» δεν είναι το πρώτο και δυστυχώς όλα δείχνουν πως δε θα είναι το τελευταίο. Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν συμβεί 3 θανατηφόρα και άλλα που χαρακτηρίζονται σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά. Οι αιτίες που τα προκαλούν και δεν είναι άλλες από την αντεργατική πολιτική που θρέφει την ασυδοσία των εργοδοτών, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η εντατικοποίηση, αντί να εξαλείφονται, συνεχώς πολλαπλασιάζονται.

Ο όμιλος Κουταλίδη, στην ιδιοκτησία του οποίου βρίσκεται σήμερα η συρματουργία «ΔΑΡΙΓΚ», όπως και η προηγούμενη διοίκηση Σαρρή στόχο είχαν τη συμπίεση αυτού που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «εργατικό κόστος» και μεγαλύτερα κέρδη. Οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας είναι υποτυπώδεις «για τα μάτια... των εργαζομένων». Είναι δύσκολο εξάλλου να ανταποκριθούν 2-3 τεχνικοί εργασίας σε μια περιοχή όπως η Χαλκίδα με πάνω από 500 επιχειρήσεις μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους.

Να μη διαφεύγει, επίσης, το γεγονός ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε με έναν εργαζόμενο λιγότερο από αυτούς που έχει σήμερα (περί τους 330 εργαζόμενους). Πόσο μάλλον να κάνει 30 απολύσεις που έχει εξαγγείλει η διοίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ