Σάββατο 18 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 19 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
Ασκήσεις ισορροπίας σε τεντωμένο σκοινί

«Φυσικά και είμαστε ανταγωνιστές», είπε ο Μπάιντεν - Η σύγκρουση θα έχει «αφόρητες συνέπειες για όλους», είπε ο Σι

«

Είναι σαφές ότι θα συνεχίσουμε να λέμε πράγματα και να κάνουμε πράγματα που δεν αρέσουν στην Κίνα, όπως υποθέτω κι εκείνη θα συνεχίσει να λέει και να κάνει πράγματα που δεν αρέσουν σε εμάς», δήλωσε την Παρασκευή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν οι Πρόεδροι ΗΠΑ - Κίνας, Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, την προηγούμενη μέρα.

Μια συνάντηση η οποία επιβεβαίωσε βαθιές αντιθέσεις που παραμένουν αλλά και την προσπάθεια προς το παρόν να αποφευχθεί μια απευθείας σύγκρουση (βλέπε και τα όσα ανακοινώθηκαν περί «δυνατότητας απευθείας επικοινωνίας» των δύο ηγετών, αλλά και τακτικών επαφών ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών).

Χαρακτηριστικές ήταν πάντως και οι δηλώσεις Μπάιντεν ότι «φυσικά και είμαστε ανταγωνιστές», αναφερόμενος μετά στην «ευθύνη να μην αφήσω να κλιμακωθεί η κατάσταση σε σύγκρουση», ενώ ο Σι τόνισε πως «είμαστε διαφορετικοί», αφού είχε ήδη επισημάνει ότι η σύγκρουση και η αντιπαράθεση θα έχουν «αφόρητες συνέπειες για όλους».

Ενδεικτικά των σοβαρών διμερών διαφορών που παραμένουν είναι και τα όσα συζητήθηκαν για την Ταϊβάν, θέμα για το οποίο ο Σι εκτίμησε ως το «μεγαλύτερο και δυνητικά πιο επικίνδυνο πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας».

Ακόμα, σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ για τα όσα συζήτησε σχετικά με τον Μπάιντεν, ο Κινέζος ηγέτης τόνισε ότι «η επανένωση της Κίνας είναι αναπόφευκτη και θα έρθει», ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει να σταματήσει κάθε αμερικανικός εξοπλισμός της Ταϊβάν. Ολα αυτά ενώ η αμερικανική πλευρά εξετάζει στο Κογκρέσο τις τελευταίες μέρες αίτημα για τη χορήγηση νέας στρατιωτικής βοήθειας στην Ταϊβάν.

Ταυτόχρονα, οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του κόσμου δεσμεύτηκαν να «επιταχύνουν επαρκώς» τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως το τέλος του 2030, με στόχο τον «τριπλασιασμό» της παγκόσμιας παραγωγής «πράσινης» Ενέργειας, το τεράστιο αυτό νέο πεδίο κερδοφορίας, από το οποίο προσδοκούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και των δύο, όπως και να συνεχιστεί ο αμερικανο-κινεζικός διάλογος για το κλίμα, ο οποίος βρίσκεται σε αδράνεια εδώ και ενάμιση χρόνο.

Συμφωνία ΗΠΑ - Φιλιππίνων για πυρηνική ενέργεια

Στο μεταξύ, στο περιθώριο της Συνόδου της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC) οι ΗΠΑ υπέγραψαν μια σειρά από συμφωνίες, με στόχο την αναβάθμιση των στρατιωτικών και επενδυτικών τους συμμαχιών. Χαρακτηριστική είναι η συμφωνία που υπέγραψαν με τις Φιλιππίνες, με την οποία «οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να μοιραστούν εξοπλισμό και υλικό με τις Φιλιππίνες καθώς εργάζονται για την ανάπτυξη μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων και άλλων πολιτικών υποδομών πυρηνικής ενέργειας», όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Φέρντιναντ Μάρκος ο νεότερος, είπε ότι «η πυρηνική ενέργεια θα αποτελεί μέρος του ενεργειακού μείγματος των Φιλιππίνων ως το 2032 και είμαστε παραπάνω από ευτυχείς να πάρουμε αυτόν τον δρόμο μαζί με τις ΗΠΑ (...) Η πυρηνική ενέργεια είναι τομέας στον οποίο μπορούμε να επιδείξουμε ότι η συμμαχία και η εταιρική σχέση Φιλιππίνων - ΗΠΑ φέρνουν αληθινά αποτελέσματα».

Αφού εγκριθεί από το Κογκρέσο και ξεκινήσει η υλοποίησή της, η συμφωνία θα επιτρέψει τη μεταφορά πυρηνικού υλικού, εξοπλισμού και πληροφοριών.

Συνάντηση ηγετών Κίνας - Ιαπωνίας

Στο περιθώριο της Συνόδου της APEC, ο Σι είχε συνάντηση και με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Φούμιο Κισίντα, με φόντο και τις απαγορεύσεις σε εξαγωγές θαλάσσιων προϊόντων που το Πεκίνο επέβαλε στην Ιαπωνία, μετά την απόρριψη υδάτων από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Ο Κισίντα δήλωσε ότι οι δύο πλευρές «συμφώνησαν να αναζητήσουν λύσεις μέσω του διαλόγου και των συνομιλιών στη βάση μιας εποικοδομητικής στάσης». Από την πλευρά του, ο Σι είπε ότι «η ειρηνική συνύπαρξη, η διαρκής φιλία που διαπερνά τις γενιές, η αμοιβαία επωφελής συνεργασία και η κοινή ανάπτυξη είναι σωστοί προσανατολισμοί που εξυπηρετούν τα θεμελιώδη συμφέροντα του κινεζικού και του ιαπωνικού λαού», συμπληρώνοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει «να επικεντρωθούν στα κοινά τους συμφέροντα και να διαχειριστούν με προσήκοντα τρόπο τις διαφορές τους».

Στο τραπέζι φυσικά τέθηκαν και όλα τα πεδία σημαντικών διαφωνιών, με το Τόκιο να εκφράζει «τις έντονες ανησυχίες» του για τις κινεζικές στρατιωτικές δραστηριότητες σε Ασία - Ειρηνικό και «την αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα της Κίνας κοντά στην Ιαπωνία και τη συνεργασία της με τη Ρωσία». Ακόμα, ο Κισίντα υπογράμμισε «εκ νέου την εξαιρετική σημασία για τη διεθνή κοινότητα και την Ιαπωνία της ειρήνης στα Στενά της Ταϊβάν» αλλά και «σε ό,τι αφορά τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας εξέφρασα για μία ακόμη φορά τις έντονες ανησυχίες μας και ζήτησα επίμονα την άμεση απόσυρση των κινεζικών πλωτήρων που έχουν τοποθετηθεί στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ιαπωνίας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ