Και νέες επισημάνσεις για την ανάγκη αντιμετώπισης «ρωσικών επιβλαβών αφηγήσεων» στα Δυτικά Βαλκάνια
Νέες προσπάθειες για να αναζωπυρωθεί και επίσημα το παζάρι για τους όρους συνεργασίας Σερβίας - Κοσόβου προχωρούν, καθώς αύριο αναμένεται διμερής συνάντηση σε επίπεδο επιτροπών, με μοναδικό θέμα το καταστατικό της Ενωσης Σερβικών Δήμων, θέμα - κλειδί στην πορεία εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων, για το οποίο μάλιστα διάφοροι επιμένουν ότι υπάρχει συμφωνία επί της αρχής από την περασμένη άνοιξη.
Τη συνάντηση και το περιεχόμενό της επιβεβαίωσε ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης, για το Κόσοβο Πέταρ Πέτκοβιτς, μετά από νέο γύρο επαφών που είχε στο Βελιγράδι ο εκπρόσωπος της ΕΕ για τις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου Μίροσλαβ Λάιτσακ.
Μετά από τη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Λάιτσακ, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι μετέφερε την αφοσίωση της Σερβίας στον διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο και ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί όλα όσα έχουν υπογραφεί ή συμφωνηθεί μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε ανακοίνωση της σερβικής προεδρίας, τονίστηκε ακόμα πως ο Βούτσιτς τάχθηκε υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης στο Κόσοβο και της διατήρησης ειρήνης και σταθερότητας, επιμένοντας και στη συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων.
Στο μεταξύ, non paper που επικαλείται το Euractiv καταγράφει την αυξημένη σημασία που η ΕΕ δίνει στην αναβάθμισή της στα Δυτικά Βαλκάνια, επαναφέροντας προτάσεις για τον σταθερότερο και στενότερο συντονισμό των χωρών της περιοχής με τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα λοιπόν με έγγραφο για τη «βαθύτερη συνεργασία» με την περιοχή που εκπόνησε ομάδα μελών της ΕΕ, «τα θεσμικά όργανα της ΕΕ» καλούνται «να παρουσιάσουν μια σαφή ατζέντα για σταδιακή και ταχεία ολοκλήρωση με συγκεκριμένα βήματα εφαρμογής μέχρι το 2024 και μετά». Στο ίδιο έγγραφο - που φέρονται να ετοίμασαν Αυστρία, Κροατία, Τσεχία, Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβακία και Σλοβενία - αναφέρεται ότι «η ενισχυμένη συνεργασία θα μας έκανε πιο αποτελεσματικούς στην αντιμετώπιση εξωτερικών πιέσεων και στην αντιμετώπιση ρωσικών και άλλων επιβλαβών αφηγήσεων στην περιοχή, που είναι ασύμβατες με τις αξίες της ΕΕ και μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες».
Περιγράφεται ακόμα η ανάγκη «να καθιερωθεί μια πιο τακτική και δομημένη ανταλλαγή με τους εταίρους μας σύμφωνα με τις καθιερωμένες διαδικασίες και πολιτικές της ΕΕ», μεταξύ άλλων με συμμετοχή των ΥΠΕΞ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στις επίσημες και άτυπες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ «τουλάχιστον μία φορά το εξάμηνο», αλλά και τους πρεσβευτές των χωρών να συμμετάσχουν σε άτυπες συναντήσεις με τους ομολόγους τους στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ) «για θέματα κοινού ενδιαφέροντος τουλάχιστον μία φορά ανά εξάμηνο».