Κυριακή 14 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΑΕΑ
Η γενιά της Αντίστασης δείχνει το δρόμο

Με το γνωστό χαρακτηριστικό αγωνιστικό πνεύμα που διακρίνει τους αντιστασιακούς, ΕΑΜίτες, ΕΠΟΝονίτες και ΕΛΑΣίτες, τους αγωνιστές που συνεχίζουν μπροστάριδες τους αγώνες του λαού μας, ξεκίνησε χθες το πρωί τις εργασίες του το 9ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ). Το αγωνιστικό πνεύμα εκφράστηκε χαρακτηριστικά και στην ενθουσιώδη υποδοχή των ξένων αντιπροσώπων, των βεταράνων της Αντίσατσης από τη Ρωσία, τη Ρουμανία, τη Γιουγκοσλαβία, τη Βουλγαρία και την Κύπρο. Ενώ ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ Χ.Φλωράκης έγινε δεκτός στην αίθουσα με ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα και συνθήματα για το «τιμημένο ΚΚΕ» κάτι που συνεχίστηκε και όταν ο Χ.Φλωράκης απήυθυνε χαιρετισμό στο Συνέδριο.

Παρόνες στην έναρξη του Συνδερίου, που γίνεται σε αμφιθέατρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (προσφέρθηκε από τον Πρύτανη και την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου σε ένδειξη τιμής προς την Εθνική μας Αντίσταση), ήταν ακόμα ο Κ. Βουλγαρόπουλος μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γ. Αράπης από το ΔΗΚΚΙ, ο Θ. Κατριβάνος υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιά, εκπρόσωπος της ΚΝΕ, ο Μ. Γλέζος, ο Ε. Μαχαίρας, αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ και του Συλλόγου Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης.

Τις εργασίες άνοιξε ο ΓΓ της ΠΕΑΕΑ Φ. Τσέκερης, ενώ την έκθεση δράσης της απερχόμενης διοίκησης διάβασε ο Ν. Τερζόγλου πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Χ.Φλωράκης τόνισε: «Πιστεύω και δεν νομίζω πως θα υπάρχει δεύτερη γνώμη, πως τούτο το Συνέδριο, το Συνέδριο των αγωνιστών της Εθνικής Αντίσταστης πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσημη περίοδο για ολόκληρο τον κόσμο. Τα γεγονότα στη Μ.Ανατολή, τα γεγονότα του πολέμου ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης, τα στρατιωτικά πραξηκοπήματα και τα γενικότερα σχέδια των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών, το μαρτυράνε. Νομίζω οι συζητήσεις, οι προβληματισμοί και οι αποφάσεις του Συνεδρίου μπορούν να αποτελέσουν μια κάποια συμβολή στο πλαίσιο της προσπάθειας για αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Τι να πει κανένας γι' αυτή τη γενιά της Εθνικής Αντίστασης; Ο,τι και να πεις, όσα και να πεις, θα είναι λίγα μπροστά σε αυτά που της αξίζουν. Μπορεί η γενιά αυτή σιγά - σιγά να λιγοστεύει, δε λιγοστεύει όμως και η ιστορία της. Η ιστορία της παραμένει πάντα επίκαιρη και πηγή έμπνευσης και άντλησης δύναμης για το σημερινό αγώνα.

Αγαπητοί συναγωνιστές

Η γενιά της Εθνικής Αντίστασης ύψωσε το ανάστημά της σε κράτη μεγαθήρια εκείνης της εποχής. Αντιστάθηκε και αντιπάλεψε τη φασιστική τάξη πραγμάτων του Χίτλερ και του Μουσολίνι. Μεταπολεμικά αντιτάχθηκε και συγκρούστηκε με την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων των ΗΠΑ και των Αγγλων.

Οι βετεράνοι αντιφασίστες των Βαλκανίων, της Ευρώπης και των άλλων χωρών που παρακολουθούν τις εργασίες του συνεδρίου, γνωρίζουν πολύ καλά τη φρίκη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και τα προβλήματά του. Ακόμα κατανοούν και τη μεγάλη ανάγκη συσπείρωσης όλων των φιλειρηνικών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων ενάντια στα εγκληματικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Σήμερα που η νέα ιμπεριαλιστική τάξη των ΗΠΑ πάει να επιβληθεί σε όλη την οικουμένη η γενιά της αντίστασης δείχνει με το παράδειγμά της πάλι το δρόμο.

Αγαπητοί συναγωνιστές

Στον αγώνα της αυτό η γενιά της αντίστασης πέτυχε πολλές νίκες. Και όπου ηττήθηκε στρατιωτικά, αυτή ήταν ο πραγματικός ηθικός νικητής, ο νικητής των ιδεών και του παραδείγματος για μια δίκαιη κοινωνία. Σήμερα που η νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων τρομοκρατεί και εκβιάζει την ανθρωπότητα, η γενιά της αντίστασης με την ιστορία και το παράδειγμά της δείχνει και πάλι το δρόμο, το δρόμο της αντίστασης και πάλης για να ζήσουν οι άνθρωποι λεύτεροι, σε έναν κόσμο με αξίες, οράματα και ιδανικά

Εύχομαι καλή δουλειά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ