Κυριακή 7 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Β` ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
Πόλος συσπείρωσης και έκφρασης των πραγματικών συμφερόντων των εργαζομένων

Με ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς της ταξικής πάλης, με καταγγελία της σφαγής του παλαιστινιακού λαού, με τη «φάμπρικα» να απλώνεται στην αίθουσα, με 17 αντιπροσωπείες συνδικάτων άλλων χωρών να παρακολουθούν, με το Σκοπευτήριο δίπλα να «χρεώνει» αυξημένα καθήκοντα, με μια εισήγηση, που ανέλυε από ταξική σκοπιά την κατάσταση της εργατικής τάξης σήμερα, με βαθιά συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στον κόσμο της δουλιάς, έτσι άρχισε χθες το πρωί στην Καισαριανή η Β` Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ.

Δυο χιλιάδες αντιπρόσωποι, που εκπροσωπούν 480.000 εργαζόμενους, κατέθεσαν, μέσα από τις ομιλίες κορυφαίων συνδικαλιστών, τους προβληματισμούς των εργαζομένων, αλλά και την απόφαση: Να πάμε μπροστά! Να γίνει το ΠΑΜΕ ο πραγματικός εκφραστής των εργαζομένων. Ορισαν το πρώτο άμεσο καθήκον: Ολες οι δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας στις 18 Απρίλη.

Με την εισήγηση της Γραμματείας, ο Γιώργος Μαυρίκος ανέδειξε τη γενικευμένη επίθεση, που έχουν εξαπολύσει το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του σε βάρος των εργαζομένων. Τόνισε πως η ίδια η ζωή, τα γεγονότα που μιλούν πλέον τα ίδια, επιβεβαίωσαν την αναγκαιότητα της ίδρυσης του ΠΑΜΕ, του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αναφερόμενος στις συνέπειες της επίθεσης, αποκάλυψε, ανάμεσα σε άλλα, πως ήδη 185 εργάτες μέσα στο 2001 έχασαν τη ζωή τους στα σύγχρονα εργασιακά γκέτο, πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό νεκρών τα τελευταία δέκα χρόνια.


Ο Πολύβιος Τσίρκας παρουσίασε, εκ μέρους της Γραμματείας, την οργανωτική εισήγηση, που προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, την ύπαρξη 15μελούς Γραμματείας εκλεγμένης από τη συνδιάσκεψη, πανελλαδική συντονιστική από 75 μέλη, τοπικές γραμματείες, συντονιστικές επιτροπές συνδικάτων και επιτροπές αγώνα.

«Θέλουμε, είπε, τα συνδικάτα που μετέχουν στο ΠΑΜΕ να είναι το θετικό παράδειγμα για όλο το συνδικαλιστικό κίνημα». Κάλεσε τους αντιπροσώπους να συμβάλουν στο παραπέρα άνοιγμα των σωματείων, στο ζωντάνεμα της λειτουργίας τους.

(Αναλυτικό ρεπορτάζ από τις εργασίες της συνδιάσκεψης θα παρουσιάσει ο «Ριζοσπάστης» στο φύλλο της Τρίτης).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ