Κυριακή 7 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ
«Αυτό που διαπράττει τώρα το Ισραήλ είναι έγκλημα πολέμου»

Για άλλη μία φορά, με ανοιχτή επιστολή, έκκληση αυτή τη φορά προς τους Ισραηλινούς Στρατιώτες, οι Αμερικανοί Βετεράνοι του Πολέμου του Βιετνάμ (VVAWAI) είναι παρόντες.

«Βρισκόσαστε σε πόλεμο. Εχετε διαταχθεί να πυροβολείτε οτιδήποτε κινείτε. Παιδιά Παλαιστινίων, δημοσιογράφους, οδηγούς ασθενοφόρων, διεθνείς παρατηρητές. Ολοι βρίσκονται στο στόχαστρο του όπλου σας. Ακόμη περισσότερο αίμα θα κυλά και το περισσότερο θα είναι στα δικά σας χέρια. Ως βετεράνοι του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, γνωρίζουμε, επίσης, τι σημαίνει να έχετε διαταχθεί να επιτεθείτε κατά ενός λαού που παλεύει για τη γη και την ελευθερία του. Εμείς μάθαμε με σκληρό τρόπο ότι είναι ο λάθος λόγος για να μάχεσαι.

Η κατάσταση στην Παλαιστίνη βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σταυροδρόμι. Αυτό που σας ζητήθηκε να φέρεται σε πέρας, δεν είναι η άμυνα του Ισραήλ, αλλά η ωμή επιθετικότητα και η σφαγή των Παλαιστινίων. Ως αποτέλεσμα αυτών των πράξεων, ολόκληρη η περιοχή ενδέχεται να παραδοθεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Τώρα, γίνεται ακόμη και συζήτηση ότι οι Ισραηλινοί θα χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα, μεγαλύτερες βόμβες, που θα σημάνουν το θάνατο ακόμη περισσότερων αθώων.

Αυτός ο πόλεμος σχεδιάστηκε και προκλήθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση. Η στρατιωτική πρόκληση, η οποία σήμανε την έναρξη των εχθροπραξιών και τον έφερε στην εξουσία ήταν ένας πολύ καλά σχεδιασμένος τρόπος, ώστε να ξεκινήσει και νομιμοποιήσει αυτόν τον πόλεμο».

Και η ανοιχτή επιστολή επισημαίνει τη στρατηγική σημασία που έχει η περιοχή για τις ΗΠΑ, που προωθούν τα συμφέροντά τους διαμέσου του Ισραήλ, για την επιθυμία τους να ισχυροποιήσουν την πολιτική και στρατιωτική κυριαρχία τους στα πετρελαϊκά αποθέματα της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Κεντρικής Ασίας, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας οικονομίας. Και το «Ισραήλ κρατά και κουνά κλειδί, που ανοίγει την πόρτα στον πόλεμο κατά την τρομοκρατίας, αυτής της ανοιχτής καμπάνιας τρόμου κατά των λαών περισσότερων από 60 κρατών του κόσμου. Και το Ιράκ βρίσκεται πρώτο στη λίστα αυτή».

«Ο Σαρόν και η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι το κεντρικό πρόβλημα στην Παλαιστίνη είναι η "βία". Αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι οι Παλαιστίνιοι αρνούνται να υποκύψουν και να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους κατά της ισραηλινής κατοχής και κυριαρχίας επί της ζωής τους. Και σαν στρατιώτες σας έμαθαν να αντιμετωπίζετε τους Παλαιστινίους ως "υπανθρώπους", αλλά αυτός δεν είναι ο τρόπος, με τον οποίο οι ναζί αντιμετώπιζαν τους παγιδευμένους και απελπισμένους Εβραίους στο γκέτο της Βαρσοβίας το 1944;», συνεχίζει η επιστολή και αναφέρει ως παράδειγμα και την επίθεση στο προσφυγικό στρατόπεδο Ντεχέισε στη Δυτική Οχθη, όπου 600 άντρες περικυκλώθηκαν, τους έκλεισαν τα μάτια, τους αλυσόδεσαν και οι Ισραηλινοί στρατιώτες έγραψαν νούμερα στα χέρια και στο μέτωπο.

Και η επιστολή καταλήγει: «Πρέπει να κάνετε μία επιλογή. Είτε να σταθείτε στο πλευρό του Σαρόν και στην προσπάθειά του να εξαφανίσει ένα λαό ή να βρεθείτε στο πλευρό των λαών του κόσμου, που αρνούνται να συμμετάσχουν στη γενοκτονία. Μαζί με τους πάνω από χίλιους συντρόφους σας, που αρνούνται να υπηρετήσουν στις κατεχόμενες περιοχές. Ως βετεράνοι, γνωρίζουμε ότι οι ιμπεριαλιστές ποτέ δε θέλουν να αποδώσουν ελευθερία στους καταπιεσμένους. Γι' αυτό σας καλούμε να μην υπακούσετε στις διαταγές και να σταθείτε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού, όπως και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε τον πόλεμο δίχως όρια, που οι ΗΠΑ κραδαίνουν ενάντια σε όλους τους λαούς του κόσμου». «Χαιρετίζουμε τους διεθνιστές (internationalistas), όλους αυτούς από όλο τον κόσμο, του Ισραήλ περιλαμβανομένου, που έφτασαν για να σταθούν στο πλευρό των Παλαιστινίων, ως παρατηρητές, ως ανθρώπινες ασπίδες, ως διαδηλωτές. Χαιρετίζουμε, επίσης, τον ηρωισμό όλων των γιατρών, του ιατρικού προσωπικού που βρίσκονται στο πόστο τους εν καιρώ πολέμου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ