Σάββατο 6 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΠΟΥΣ
Πολύς θόρυβος και έτοιμα τα άλλοθι...

ΛΟΝΔΙΝΟ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Με τυμπανοκρουσίες, ανακούφιση και όλα τα συμπαρομαρτούντα έγινε αποδεκτή η πρόταση-πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου, όπως εκφράστηκε στο προχθεσινό του διάγγελμα. Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις, όμως, τίποτα δεν έχει κριθεί και τίποτα, εννοείται, δεν έχει τελειώσει.

Για να μην ξεχνιόμαστε λοιπόν, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους μιλώντας, χθες στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV εξέφρασε το φόβο «μήπως ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ δεν αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» αποτυγχάνοντας να φθάσει έστω και τώρα σε μία ειρηνική συμφωνία με το Ισραήλ.

Οι δηλώσεις του Τζορτζ Μπους στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο βιντεοσκοπήθηκαν ύστερα από τη χθεσινή γραπτή δήλωση για το Μεσανατολικό, που εκφώνησε ο Αμερικανός πρόεδρος στον κήπο του Λευκού Οίκου. Στο δημοσιογραφικό ερώτημα, αν ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής έχει την εμπιστοσύνη του, ο Μπους απάντησε: «ασφαλώς δεν ήξερε πώς να την κερδίσει» και συνέχισε, επαναλαμβάνοντας τα όσα είχε πει στο διάγγελμα ότι «Είναι ένας άνθρωπος που στο Οσλο δεσμεύτηκε να καταπολεμά την τρομοκρατία... νομίζαμε ότι είχαμε εκεχειρία και αντί αυτού έχουμε επιθέσεις αυτοκτονίας».

«Πρέπει πρώτα ο Αραφάτ να αποδείξει ότι ασκεί την εξουσία» επισήμανε επίσης ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στη συνέντευξη στο βρετανικό ITV και πρόσθεσε: «όμως και άλλοι ηγέτες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μπορούν να δείξουν ότι ασκούν εξουσία», αναφερόμενος στους ηγέτες της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου, που μάλλον φάνηκαν «αδύναμες» να ελέγχουν τους λαούς τους μπροστά στην πλημμυρίδα των γεγονότων. Για άλλη μια αφορά προειδοποιήσεις με κρυμμένα μεν, αλλά σαφέστατα μηνύματα.


Τόνισε ακόμα ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόκειται «να μεταβεί στην περιοχή αυτή για να δρομολογήσει μία ειρηνευτική διαδικασία, ικανή να απολήξει σε μία συνολική βιώσιμη ειρήνη». Ολα αυτά πριν τη δήλωση της Παλαιστινιακής Αρχής ότι η πρόταση γίνεται αποδεκτή πλήρως.

Οσον αφορά τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου εξήραν την προσπάθεια του Τζορτζ Μπους για την επιβολή εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή. Οι Δημοκρατικοί που είχαν επικρίνει τον Μπους για την ουδέτερη στάση που κρατούσε για το θέμα της Μέσης Ανατολής, παρά την έξαρση της βίας στην περιοχή, ανακοίνωσαν ότι σημείωσε «αλματώδη πρόοδο» στην υπόθεση, με την πρότασή του και με την πίεση προς τον Παλαιστίνιο πρόεδρο να σταματήσει τις επιθέσεις αυτοκτονίας και ταυτόχρονα να ζητά από το Ισραήλ να σταματήσει τις εισβολές στις παλαιστινιακές περιοχές. Ομοψυχία, για άλλη μία φορά λοιπόν...

Ευρωπαϊκή «ανακούφιση»

Θερμή υποδοχή είχε στη Γηραιά Ηπειρο η πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν τσιγκουνεύτηκε καθόλου σε λεκτικό επίπεδο και τη χαρακτήρισε «αποφασιστική και ηγετική κίνηση»!

Ο Ρομάνο Πρόντι, η πρόταση του οποίου για διεθνή διάσκεψη απορρίφθηκε από τον Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι η ΕΕ προσφέρει ολόψυχα τη συμπαράστασή της στις ΗΠΑ και σ' όλους τους ενδιαφερόμενους να διασφαλίσουν την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κυρίως του πρόσφατου 1402 που καλεί για άμεση κατάπαυση των βίαιων ενεργειών απ' όπου κι αν προέρχονται. Ο Πρόντι κάλεσε το Ισραήλ να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις του από όλες τις παλαιστινιακές πόλεις, τονίζοντας ότι η παρουσία τους εκεί προκαλεί αναπόφευκτα αντιδράσεις που εντείνουν την κρίση και απειλούν να αποσταθεροποιήσουν όλη την περιοχή. Ζήτησε επίσης από τον Παλαιστίνιο ηγέτη να κάνει ότι είναι δυνατόν για να σταματήσουν οι τρομοκρατικές ενέργειες κατά αθώων πολιτών. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε από την πλευρά του ότι η κατάσταση είναι τραγική, κατήγγειλε την ισραηλινή εισβολή στα παλαιστινιακά εδάφη και κάλεσε τους Ισραηλινούς να αποσύρουν τις δυνάμεις τους αλλά... (για να μην ξεχνιόμαστε)και τους Παλαιστίνιους να σταματήσουν τους εξτρεμιστές.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, προεδρεύουσας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χοσέπ Πικέ, ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, για τα οποία είπε πως αντιμετωπίζουν μια καταστροφή σε ανθρωπιστικό επίπεδο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ευχολόγια από Μπους, συγκράτηση από Μπλερ(2008-01-12 00:00:00.0)
Εν ...μέσω διαμαρτυριών η επίσκεψη Μπους(2008-01-11 00:00:00.0)
Τσάι, συμπάθεια και εκβιασμοί(2003-07-26 00:00:00.0)
«Θύελλες» σαρώνουν Βρετανία και ΗΠΑ(2003-07-18 00:00:00.0)
Αναμένοντας τη συμφωνία, ο στρατός εισβάλει(2002-04-30 00:00:00.0)
Συμφωνούν Σαρόν - Μπους και επιλέγουν το δρόμο των πιέσεων(2002-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ