Οπως λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζονται στα τηλεοπτικά πάνελς, με αυτήν τη νέα εκλογική επιτροπή θα επιδιώξουν την «ανασυγκρότηση», θα χαράξουν «νέα στρατηγική» και θα προσπαθήσουν να αλλάξουν την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ...
Από τα στοιχεία που παρουσιάζονται, γίνεται φανερό ότι η «αλλαγή» του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιείται σε μια κατεύθυνση ακόμα πιο συστημική και ακόμα πιο... ατλαντική!
Ξεκινάμε από τον «ιθύνοντα» νου της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ, τον γνωστό και μη εξαιρετέο Νίκο Μαραντζίδη, εμμονικό αντικομμουνιστή, που έχει κάνει καριέρα πάνω στην παραχάραξη της Ιστορίας της κρίσιμης δεκαετίας του '40 στην Ελλάδα και στην κατασυκοφάντηση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Για ένα χρονικό διάστημα είχε αποτελέσει στέλεχος στο Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη, ενώ τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε τη σταδιακή προσέγγισή του με τον ΣΥΡΙΖΑ ή ίσως το ανάποδο, την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στις θέσεις του Νίκου Μαραντζίδη...
Μερικά από όσα έχει πει κατά καιρούς:
- Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και σε ερώτηση «Γιατί να πάει Ελληνας με τους Γερμανούς;», λέει: «Οι περισσότεροι ωθούνταν προς τους Γερμανούς επειδή θεωρούσαν ότι προστατεύονταν από τις επιθέσεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις συμπεριφερόταν εκδικητικά εναντίον άλλων Ελλήνων με εκτελέσεις αντιφρονούντων».
- Σε ερώτηση «Είστε αντικομμουνιστής;» απαντά: «Ναι, είμαι αντικομμουνιστής, όπως είμαι και αντιφασίστας. Είμαι αντίθετος σε κάθε ολοκληρωτισμό».
- Στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» (6/9/2009) γράφει: «Η κατασκοπική δράση του ΚΚΕ ...κάθε άλλο παρά "κατασκευή της ΚΥΠ" υπήρξε, όπως θέλησε να την παρουσιάσει η προπαγάνδα του ΚΚΕ». «Η δράση αυτή του ΚΚΕ κατά τα χρόνια του Εμφυλίου και τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια συνέβαλε αναμφίβολα στην ενίσχυση των αμυντικών και αυταρχικών αντανακλαστικών του μετεμφυλιακού κράτους».
- Στην εφημερίδα «ΝΕΑ» (20-03-2004) γράφει: «Ωριμη για διερεύνηση είναι πλέον και η ιδέα πως η συνεργασία με τον εχθρό δεν ήταν πραγματικά ελληνικό φαινόμενο, πως μόνο λίγοι "καιροσκόποι" έπαιρναν εντολές από τους Γερμανούς. Το όλο ζήτημα της ελληνικής συνεργασίας θα αποτελέσει αντικείμενο συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι. Είναι σαφές όμως ότι οι Ελληνες εργάστηκαν πλάι στους Γερμανούς για πολλούς λόγους: ένας είναι το κοινό αντικομμουνιστικό μένος, ένας άλλος ο φόβος των Βουλγάρων (στον Βορρά) και ένας τρίτος το μίσος και ο φόβος του EAM/ΕΛΑΣ».
-Στο βιβλίο «Τα εμφύλια πάθη, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο», γράφει: «Πολλοί Ελληνες προσχώρησαν στο ΕΑΜ γιατί απλούστατα δεν είχαν άλλη επιλογή, καθώς το ΕΑΜ δεν δίσταζε να τιμωρήσει παραδειγματικά όσους παράκουαν τις εντολές του. Ενα κρίσιμο ερώτημα είναι αν η αντίσταση ωφέλησε ή έβλαψε τη χώρα. Συνέβαλε, για παράδειγμα, στην ήττα του Αξονα στο Β' Παγκόσμιο πόλεμο;... Οι λίγες χιλιάδες γερμανικές απώλειες... δεν αποτέλεσαν ουσιαστική προσφορά και με κανέναν τρόπο δεν ισοσκελίζουν, ούτε καν πλησιάζουν σε απόσταση, τις ελληνικές απώλειες... Οι ζημιές στις υποδομές της χώρας υπήρξαν τεράστιες και πολλές προκλήθηκαν από την ίδια την Αντίσταση (...) ιδιαίτερα η ένοπλη αντίσταση ενίσχυσε τη συνεργασία με τους κατακτητές αντί να την περιορίσει και ταυτίστηκε με έναν εμφύλιο πόλεμο που οδήγησε σε νέες μεταπολεμικές εμφυλιακές συγκρούσεις...».
Μία άλλη ...επιφανής παρουσία στην εκλογική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού. Θυμίζουμε πως την συγκεκριμένη την πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας στον Μητσοτάκη για υπουργό Υγείας «κοινής αποδοχής» την περίοδο που πέθαιναν έξω από τις ΜΕΘ ασθενείς. Πρόσφατα μάλιστα, σε ερώτηση για το ποια στάση θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν έρθει η αναθεώρηση του άρθρου 16 από τη ΝΔ, απάντησε «εξαρτάται»...
Μετά την πρόταση Τσίπρα στον Μητσοτάκη για υπουργοποίηση της Αθ. Λινού, εκείνη εθεάθη σε συγκέντρωση του Γιώργου Παπανδρέου στο Θησείο, να ανεμίζει τη σημαία του ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι δήλωσαν «ξαφνιασμένοι» επειδή την είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής. Ομως, υπάρχει πλούσιος βίος και πολιτεία... Η Αθ. Λινού ήταν υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ το 2009 στη Β' Αθηνών, ενώ από τον Ιούλη του 2011 μέχρι τον Οκτώβρη του 2013 διατέλεσε ειδική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας.
Η Αθηνά Λινού διατηρεί στενούς δεσμούς με το κόμμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κόρη της, Ναταλία Λινού, ήταν υποψήφια με το Δημοκρατικό Κόμμα για την Ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων στην Ουάσιγκτον της τέταρτης εκλογικής περιφέρειας της Μασαχουσέτης, το 2020. Και βέβαια η πρεσβεία των ΗΠΑ στη χώρα μας την έχει επιλέξει ως μια από τις προσωπικότητες που συμμετείχαν σε καμπάνια για την ελληνοαμερικανική συνεργασία.
Ο Στέφανος Κασελάκης έχει μία μεγάλη περγαμηνή στην καριέρα του. Οπως διαβάζουμε στο site του ΣΥΡΙΖΑ: «Παράλληλα με τις σπουδές του, ο Στέφανος εργάστηκε εθελοντικά στο επιτελείο του τότε Γερουσιαστή Tζο Μπάιντεν για τις Προεδρικές Εκλογές του 2008. Εργάστηκε επίσης και στο think tank εξωτερικής πολιτικής "Center for Strategic and International Studies" στη Washington, DC».
Σε πρόσφατη συνέντευξή του και σε ερώτηση «Ποιοι θα πρέπει να είναι κατά την οπτική σας οι άξονες της προοδευτικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ;», απάντησε:
«Οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ έχουν μεγάλη ιστορία. Και είναι πολύ καλές. Η προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει σίγουρα την εμβάθυνση και βελτίωση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Οσο και να είμαι ευγνώμων στην Αμερική για τις ευκαιρίες που μου έχει προσφέρει, η Ελλάδα ποτέ δεν πρέπει να είναι "δεδομένος σύμμαχος"».
Τα «γαλόνια» του καθηγητή Νίκου Φαραντούρη είναι πραγματικά πολλά. Τον βλέπαμε να αναλύει ως think tank Τσίπρα τα ενεργειακά ζητήματα. Τώρα, ανέλαβε ρόλο και ως υποψήφιος βουλευτής αλλά και στην εκλογική επιτροπή.
Ο κος Φαραντούρης διετέλεσε το διάστημα 2020-2023 στέλεχος του ΕΛΙΑΜΕΠ. Για όσους δεν γνωρίζουν, το ΕΛΙΑΜΕΠ είναι ένα ελληνικό think tank που «προωθεί τις αξίες του δημοκρατικού πλουραλισμού, έναν ορθολογικό και ψύχραιμο δημόσιο διάλογο για τις μεγάλες περιφερειακές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες προκλήσεις, την επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου και τον ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό προσανατολισμό της Ελλάδας».
Ταυτόχρονα έχει πολλά τεχνοκρατικά γαλόνια σε κρίσιμες ευθύνες και σε κρίσιμα πόστα, αναφέρουμε ορισμένα...
- Πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής του EUROGAS στις Βρυξέλλες (της διεθνούς ένωσης 45 ενεργειακών εταιρειών στην Ευρώπη) από το 2016 έως το 2019...
- Μέλος της Νομικής Επιτροπής της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών από το 2009 έως το 2013.
- Επικεφαλής Νομικός Σύμβουλος του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, 2004 -2009.
- Αναλυτής/νομικός σύμβουλος στη διεθνή επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs International στο Λονδίνο το 2001...
Και άλλα πολλά...
Αλλο πρόσωπο που φιγουράρει σε αυτή την Επιτροπή είναι ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Πρώην υπουργός Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο συγκεκριμένος, ενώ ήταν σύμβουλος του Τσίπρα, η ΝΔ τον ήθελε για υπουργό, αλλά χάλασε το προξενιό στις λεπτομέρειες.
Μάλιστα, για μερικές ώρες ανακοινώθηκε ως υπουργός του Μητσοτάκη, αλλά η μεταγραφή χάλασε τελευταία στιγμή. Πριν τις εκλογές του Μαΐου του 2023, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν βλέπει ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, απάντησε πως ...«όλα είναι πιθανά».
Ο Χάρης Μαμουλάκης κοσμεί και αυτός την Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι ο συγκεκριμένος ήταν εισηγητής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο της ΝΔ για τη μετατροπή των Ναυπηγείων Ελευσίνας σε Ειδική Οικονομική Ζώνη, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και με τόσα και τόσα χαμένα δεδουλευμένα των εργατών. Εννοείται βέβαια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε το νομοσχέδιο. Και χαριεντιζόταν μάλιστα με τη ΝΔ για το ποιος έχει την πατρότητα του αντεργατικού σχεδίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, με εισηγητή τον Χ. Μαμουλάκη, έστρωσε το «κόκκινο χαλί» στον Μητσοτάκη και τον Γεωργιάδη για να πάνε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και να κάνουν προεκλογικές φιέστες...
Με τέτοια ομάδα κατεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου... Κι αν, όπως λένε εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να κάνουν ...ισχυρή αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη και τη ΝΔ, με τέτοια «φυντάνια», ένα είναι σίγουρο: Οτι η επόμενη κυβέρνηση όχι μόνο δεν φοβάται, αλλά θα παρακαλάει για τέτοια αντιπολίτευση...