Παρασκευή 26 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ 2023
Πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για όλο το καλοκαίρι

Ελεύθερη είσοδος για το 80% του προγράμματος με στόχο ο πολιτισμός να μην αποτελεί πολυτέλεια για τη λαϊκή οικογένεια

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2023 για το φετινό καλοκαίρι, που περιλαμβάνει σειρά πλούσιων πολιτιστικών δραστηριοτήτων (συναυλίες, αφιέρωμα στη λογοτεχνία, μουσικά αφιερώματα, δράσεις στις γειτονιές, θεατρικές παραστάσεις, χορευτικά, κινηματογράφο), με ελεύθερη είσοδο για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών, παρουσίασε με συνέντευξη Τύπου χτες ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου.

«Για ακόμα μία δύσκολη χρονιά, σε συνθήκες υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, ο δήμος διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ, στηρίζοντας και ενθαρρύνοντας παράλληλα τόσο την ερασιτεχνική δημιουργία όσο και συνολικά τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού», ανέφερε στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, που ευχαριστώντας και τους εργαζόμενους Πολιτιστικού Οργανισμού και δήμου για τη συμβολή τους, τόνισε:

«Ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό, γι' αυτό η κάθε κυβέρνηση και η Περιφέρεια οφείλουν να εξασφαλίζουν τους αναγκαίους μόνιμους πόρους, το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και για το 2022 η χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού ήταν μηδενική».

Επισημαίνοντας ότι ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, η πρόεδρος του Οργανισμού, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, υπογράμμισε πως «στόχος και των φετινών εκδηλώσεων είναι οι λαϊκές οικογένειες να έχουν τη δυνατότητα να έρθουν για μια ακόμα φορά σε επαφή με το σύνολο των πολιτιστικών εκδηλώσεων», προσθέτοντας:

«Συνεχίζουμε με το 80% των εκδηλώσεων αυτών να είναι με ελεύθερη είσοδο, γιατί ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα, ούτε η "δημιουργική βιομηχανία", όπως αναγράφεται στα χρηματοδοτικά πακέτα της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη και ο τουρισμός».

Η αυλαία των εκδηλώσεων ανοίγει σήμερα Παρασκευή με την ενότητα «Jazz & more», που θα φιλοξενηθεί για τέσσερις μέρες στα Παλαιά Σφαγεία, με συμμετοχή κορυφαίων ονομάτων από την Ελλάδα και διεθνείς αναφορές από Κούβα, Βοστόνη (ΗΠΑ), Ιταλία, Ιορδανία.

Πλούσιο πρόγραμμα

Φέτος ανοίγει μια νέα θεματική ενότητα που αφορά τη Λογοτεχνία, με τον Ανδρέα Καρκαβίτσα, τον Ντίνο Θεοτόκη, την Αλκη Ζέη και το αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση.

Η ενότητα ολοκληρώνεται με το Συμπόσιο Ζωγραφικής αφιερωμένο στη μνήμη της συγγραφέως Αλκης Ζέη, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και τίτλο: «Ενας μεγάλος περίπατος μνήμης και ονείρου στην Πάτρα 2023», στον χώρο Πολιτισμού της «Ιχθυόσκαλας» (19 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου).

Ακόμα, προγραμματίζονται μουσικά αφιερώματα. Ορισμένα που ξεχωρίζουν είναι:

  • Για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, 23 Ιουνίου στο Κάστρο του Ρίου, με τίτλο: «...Εζησα για την τέχνη και τον έρωτα! - ... Vissi D' Arte Vissi d' Amore (Tosca)», με τη σκηνοθετική επιμέλεια της Ευανθίας Στιβανάκη και την καλλιτεχνική επιμέλεια του Σταμάτη Μπερή.
  • Συναυλία με τον Σταύρο Ξαρχάκο, 14 Ιουλίου στο Κάστρο του Ρίου. Ενα οδοιπορικό από την Πόντο έως την Κρήτη «Ερόδισ' η ανατολή και ξέφεξεν η δύση».
  • Για τον Γιώργο Ζαμπέτα, 17 Ιουλίου στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο. Παραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων.
  • «Μισό αιώνας (και όχι μόνο) ελληνικός και ξένος κινηματογράφος», 31 Αυγούστου στην Achaia Clauss, με τον Τάσο Πάππας και τη συμμετοχή της Ορχήστρας Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών «Μίκης Θεοδωράκης».

Παράλληλα, η προσπάθεια των τελευταίων χρόνων, για δράσεις στις γειτονιές, συνεχίζεται και διευρύνεται. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 20 κινηματογραφικές προβολές. Τον Ιούνιο κάθε Τρίτη και Κυριακή στην Ιχθυόσκαλα και τον Ιούλιο, Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή στις γειτονιές της Πάτρας.

Μέσα σε τρεις μήνες θα πραγματοποιηθούν 14 θεατρικές παραστάσεις, στο Θεατράκι της Κρήνης και στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο. Και φέτος η συγκεκριμένη ενότητα γίνεται βήμα έκφρασης της ερασιτεχνικής δημιουργίας. Επίσης, στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο, για δεύτερη χρονιά, θα φιλοξενηθούν δεκάδες θεατρικές παραστάσεις.

Τέλος, στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, που πραγματοποιείται με την επιμέλεια του Χορευτικού Τμήματος, έχουν προσκληθεί φέτος συγκροτήματα από Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Μεξικό. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ