Παρασκευή 26 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ
Διεκδικεί το ... «υπουργείο αντιπολίτευσης» στην επόμενη κυβέρνηση

Με το προπαγανδιστικό ανέκδοτο της ...«αξιόπιστης αντιπολίτευσης» συνεχίζει να πορεύεται το ΠΑΣΟΚ, στον δρόμο προς τις εκλογές της 25ης Ιούνη, όταν το κοινό μετεκλογικό πρόγραμμα με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει το πόσο αντιλαϊκός ήταν, είναι και θα είναι ο ρόλος του. Την ίδια στιγμή όλο και περισσότερα στελέχη του κάνουν καθαρό πως μπορούν να συγκυβερνήσουν με τη ΝΔ.

Σε συνέντευξή του χτες στον ΑΝΤ1, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει «ιστορική στάση στα πράγματα και εννοώ σε σχέση με την οικονομική κρίση και τη θέση της χώρας στην ΕΕ». Για να δείξει πόσο αξιόπιστο είναι το ΠΑΣΟΚ (και απέναντι σε ποιους ενδιαφέρεται να φανεί αξιόπιστο) ανέτρεξε στο 2010 για να πει ότι «το ΠΑΣΟΚ κράτησε τη χώρα στο ευρώ (...) Είπαμε την απόλυτη αλήθεια, το πληρώσαμε και θεωρώ ότι στην πορεία των πραγμάτων δικαιωθήκαμε, διότι όλοι πάνω - κάτω πήγαν στην ίδια στρατηγική, μετά βέβαια που έγιναν πρωθυπουργοί». Εξαρχής, δηλαδή, παραδέχεται και ο ίδιος ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην ίδια ομάδα με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, υπηρετώντας την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου. Και μιλά για μια περίοδο κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ «πέρασαν» μια σειρά από μέτρα που τσάκισαν τον λαό, ισχύουν μέχρι και σήμερα και θα συνεχίσουν να ισχύουν και τα επόμενα χρόνια.

Παρ' όλα αυτά, ο Ν. Ανδρουλάκης επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «ο αξιόπιστος προοδευτικός πόλος για να έχει πραγματική αντιπολίτευση αυτή η δημοκρατία».

Δείχνοντας, δε, πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται την «αντιπολίτευση» έκανε λόγο για «παραγωγική αντιπολίτευση» του ΠΑΣΟΚ. Τι σημαίνει αυτό; Οπως είπε, να μπαίνει «εμπόδιο και τείχος σε ό,τι υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά όταν είναι κάτι σωστό το στηρίζουμε (...) Δεν λέμε σε όλα όχι. Αυτό είναι η κουλτούρα της παραγωγικής αντιπολίτευσης». Βέβαια, έχοντας στηρίξει το ΠΑΣΟΚ το 70% των νομοσχεδίων της ΝΔ της προηγούμενης 4ετίας, δεν φαίνεται να υπάρχουν και μεγάλες διαφορές από μια «συμπολίτευση».

Εξάλλου, φαίνεται ξεκάθαρα όταν ακόμα και προεκλογικά το ...εύρος της «αντιπολίτευσης» του ΠΑΣΟΚ είναι τόσο όσο χωράει στον κοστολογημένο «κορσέ» των προαπαιτούμενων και του υπερμνημονίου. Γι' αυτό και ο Ν. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι αυτά που έταξε η ΝΔ δεν μπορεί να τα υλοποιήσει, γιατί θα έχουμε πάλι ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, παραπέμποντας στην Εκθεση της Κομισιόν. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, ο διαγκωνισμός γίνεται για το ποιος είναι πιο «ρεαλιστής» με βάση το κοινό πρόγραμμα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Ενα κοινό πρόγραμμα τόσο εμφανές, που οδηγεί αβίαστα στην ερώτηση περί συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, αν η τελευταία δεν έχει αυτοδυναμία. Ο Ν. Ανδρουλάκης απέφυγε το «διά ταύτα», λέγοντας ότι «δεν υπάρχει συγκυβέρνηση με τη ΝΔ», καθώς με «τα σημερινά δεδομένα» (το αποτέλεσμα της 21ης Μάη) σε ενισχυμένο σύστημα η ΝΔ «έχει 172 έδρες»... Σα να μην υπάρχουν νέες εκλογές μπροστά.

Πάντως, πιο ξεκάθαρα, η Μιλένα Αποστολάκη, μιλώντας στο MEGA, σε αντίστοιχη ερώτηση είπε ότι σε περίπτωση που η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία, η απάντηση του ΠΑΣΟΚ είναι «βεβαίως πάμε να κυβερνήσουμε, προγραμματικό πλαίσιο, τρία αδιαπραγμάτευτα, τα υπόλοιπα διαπραγματεύσιμα και τρίτο πρόσωπο πολιτικό κοινής αποδοχής». Μια χαρά βρίσκεται πάνω στο τραπέζι η συνεργασία, δηλαδή. Εξάλλου, όπως είπε η ίδια, «είναι κοινωνική αναγκαιότητα σήμερα η χώρα να αποκτήσει ένα διπολικό σύστημα, έναν δικομματισμό λειτουργικό». Και θυμάται ο λαός πολύ καλά τον «λειτουργικό δικομματισμό» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που αξιοποιήθηκε για χρόνια προκειμένου να εγκλωβίζει τη λαϊκή ψήφο σε μια πολιτική πάντα αντιλαϊκή, μέχρι του σημείου που συγκυβέρνησαν και έφεραν παρέα το 2ο μνημόνιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αξιόπιστη» αντιπολίτευση με στόχο να συνδράμει την αντιλαϊκή πολιτική(2023-06-08 00:00:00.0)
Με στόχο την «αναβάθμιση» στο αντιλαϊκό παιχνίδι(2022-05-21 00:00:00.0)
«Αλληλοκαρφώματα» ενόψει δεύτερου γύρου(2021-12-08 00:00:00.0)
Αύριο ο δεύτερος γύρος(2017-11-18 00:00:00.0)
Να χαλάσουμε τα αντιλαϊκά σενάρια(2009-10-03 00:00:00.0)
Το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει την πολιτική μου!(1999-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ