Παρασκευή 26 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
«Δεσμεύσεις» για παγωμένες τριετίες τουλάχιστον μέχρι το 2027

Αλλη μια «μούφα» για τους μισθωτούς αποδεικνύονται οι εξαγγελίες της ΝΔ για «τετραετία αυξήσεων στους μισθούς», κάτι που αποδεικνύεται από τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην Εαρινή Εκθεση της ΕΕ. Οπως ακριβώς έγινε και με τις αυξήσεις που υπόσχονταν την προηγούμενη τετραετία, και τελικά μόνο το 2022 οι μισθωτοί μέτρησαν απώλεια 7,4% στην αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού, έτσι και για τα επόμενα χρόνια το εισόδημα των εργαζομένων θα συνεχίσει να στραγγαλίζεται, για να ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Το απαραβίαστο λοιπόν «ευαγγέλιο» για όλα τα κόμματα του κεφαλαίου, οι συστάσεις της ΕΕ, που αποτυπώνονται και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, δείχνουν ότι στο μεταξύ συνεχίζεται το «πάγωμα των τριετιών». Πρόκειται για τα επιδόματα που παίρνουν οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό για κάθε τρία χρόνια προϋπηρεσίας και τα οποία έχουν παγώσει από το 2012, στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Ο μνημονιακός νόμος, που έχουν εφαρμόσει από τότε όλες οι κυβερνήσεις, παραμένει ενεργός και υποτίθεται ότι θα πάψει να εφαρμόζεται όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10% μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση.

Ετσι, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν οι τριετίες θα παραμείνουν παγωμένες τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2026. Κι αυτό γιατί η πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν είναι ακόμα χειρότερη και από τις όποιες εξαγγελίες της κυβέρνησης, αφού το ξεπάγωμα των τριετιών στους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα σπρώχνεται κατευθείαν στο... 2027! Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η ανεργία αναμένεται να μειωθεί σε 11,8% φέτος, 10,9% το 2024, 10% το 2025 και 9,8% το 2026. Κατά συνέπεια, μόνο το 2027 μπορούν να ελπίζουν οι μισθωτοί στο ξεπάγωμα των τριετιών.

Βέβαια το κακό δεν σταματά εδώ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα κι αν οι τριετίες ξεπαγώσουν το 2027, ο χρόνος θα αρχίσει να μετρά από εκείνη τη χρονική στιγμή και μετά, δηλαδή δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Επομένως, ο χρόνος που διανύει κάποιος εργαζόμενος που αμείβεται ήδη με τον κατώτατο μισθό σήμερα, όπως και τα επόμενα χρόνια, δεν θα μετράει ως προϋπηρεσία αλλά χάνεται. Σε αυτήν την περίπτωση, για να δει κάποιος μισθωτός αύξηση στον κατώτατο μισθό θα πρέπει να συμπληρώσει την τριετία από εκείνο το χρονικό σημείο και πέρα, στην περίπτωσή μας από το 2027 και μετά. Δηλαδή, καμία αύξηση λόγω προϋπηρεσίας δεν θα γίνει στον κατώτατο μισθό πριν από το 2029!

Για να γίνει κατανοητή η κλοπή που γίνεται στους εργαζόμενους, αν ξεπάγωναν σήμερα οι τριετίες, όπως είναι το αίτημα εκατοντάδων εργατικών συνδικάτων που έχει απορριφθεί από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ένας εργαζόμενος με μία τριετία και με βάση τον σημερινό κατώτατο μισθό (780 ευρώ) αυτομάτως θα έβλεπε τον μισθό του να φτάνει στα 858 ευρώ μεικτά.

Οι προϋποθέσεις για πραγματική αύξηση των μισθών

Στον αντίποδα αυτής της κοροϊδίας στέκονται οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, με εκατοντάδες συνδικάτα να παλεύουν για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης ως αφετηρίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού, που σήμερα πρέπει να οριστεί στα 850 ευρώ ως βάση για νέες αυξήσεις, με ταυτόχρονη επαναφορά των τριετιών. Οπως και για επαναφορά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της υποχρεωτικότητάς τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να αυξηθούν οι μισθοί σε όλες τις κλίμακες. Να επανέλθουν επίσης η μετενέργεια και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Διεκδικήσεις που στηρίζει ανεπιφύλακτα το ΚΚΕ, τις έχει φέρει άλλωστε με κάθε τρόπο και στη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια, με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να τις απορρίπτουν ασυζητητί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τις παραπάνω διεκδικήσεις, ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό και έχει μία τουλάχιστον τριετία θα λαμβάνει 935 ευρώ μεικτά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Είναι κλοπή!(2024-03-23 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας το κοινό πρόγραμμα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ(2023-05-27 00:00:00.0)
Καθηλωμένοι μισθοί και εκτίναξη της «ευελιξίας» από τη διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων(2023-01-14 00:00:00.0)
Με όχημα το ενισχυμένο αντεργατικό πλαίσιο, μεθοδεύουν νέα χτυπήματα στους μισθούς(2019-07-20 00:00:00.0)
Παραμένει άθικτο το μνημονιακό «πάγωμα» από το 2012 και μετά(2019-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ