Παρασκευή 26 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΩΚΙΔΑ - ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ
Οι εργαζόμενοι απαιτούν ανάκληση απόλυσης και μέτρα ασφάλειας στις στοές

Με μαζική συμμετοχή στις δίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια, χτες Πέμπτη 25 Μάη, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «IMERYS», στα μεταλλεία βωξίτη στη Φωκίδα, απαίτησαν την άμεση επαναπρόσληψη συναδέλφου τους που απολύθηκε μετά από 16 χρόνια εργασίας, χωρίς μάλιστα κάποια αιτιολογία, καθώς και τη στελέχωση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών, την πλήρη εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας στις στοές.

Στο πλευρό των εργαζομένων στην «IMERYS» βρέθηκε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Βάλσαμο Συρίγο. Επίσης, ο Δημήτρης Μπάτης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), και η Ειρήνη Καραχάλιου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας. Η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών μίλησε με τους εργαζόμενους της πρωινής βάρδιας, οι οποίοι στο πλαίσιο της κινητοποίησης συγκεντρώθηκαν σε διάφορα πόστα στο κεντρικό εργοτάξιο της «IMERYS» στο 51ο χιλιόμετρο του δρόμου Αμφισσας - Λαμίας, καθώς και με εργαζόμενους της απογευματινής βάρδιας στο μεταλλείο της «IMERYS» στην Ιτέα.

Μεταξύ άλλων, στις παρεμβάσεις τους εξέφρασαν τη στήριξή τους στον αγώνα για την επαναπρόσληψη του απολυμένου εργάτη και τόνισαν ότι η εργοδοσία, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που θέσπισαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επιδιώκει τον εκφοβισμό των εργαζομένων με σκοπό να σταματήσουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, όπως μέτρα ασφάλειας και υγείας στις στοές, τη στελέχωση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και την έναρξη της βάρδιάς τους από το κεντρικό εργοτάξιο και όχι από τα σημεία εξόρυξης, στα οποία για να φτάσουν απαιτείται πάνω από μία ώρα.

ΠΑΜΕ: Με αγώνα να επαναφέρουμε τον συνάδελφο στη δουλειά

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή στη δίωρη στάση των εργαζομένων στην εταιρεία «IMERYS» στα μεταλλεία βωξίτη στη Φωκίδα, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη του συναδέλφου τους.

Σε προφορική απάντησή της, μάλιστα, η εργοδοσία επικαλέστηκε ζητήματα υγείας και ασφάλειας.

«Η κοροϊδία και ο εμπαιγμός απέναντι σε εργαζόμενους δεν έχουν όρια», τονίζει το ΠΑΜΕ και εξηγεί: «Αυτοί που θεωρούν κόστος την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, που τους έχουν κάνει μια απέραντη κοιλάδα των Τεμπών, που το "πάμε κι όπου βγει" είναι η καθημερινότητα, επικαλούνται γελοία επιχειρήματα. Στην "IMERYS" ήταν που πριν από λίγους μήνες σκοτώθηκε εργαζόμενος, λόγω κατάρρευσης γαλαρίας.

Οι καταγγελίες των εργαζομένων για την απαξίωση της ζωής τους είναι καθημερινές. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, έχει λύσει τα χέρια της εργοδοσίας να απολύει και να μη δίνει λογαριασμό σε κανέναν, έχουν διαλύσει την Επιθεώρηση Μεταλλείων, με αποτέλεσμα να γίνονται έλεγχοι μόνο αν υπάρχει νεκρός σε μεταλλείο.

Καλούμε τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τον συνάδελφό τους. Με τον δικό μας αγώνα και την αλληλεγγύη όλης της εργατικής τάξης της χώρας θα επαναφέρουμε τον συνάδελφο στη δουλειά».


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org