Τετάρτη 24 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κλιμακώνεται το κυβερνητικό σχέδιο ανοιχτής επέμβασης ενάντια στο ΚΚ

Από το πρόσφατο Συνέδριο του ΚΚ Βενεζουέλας
Από το πρόσφατο Συνέδριο του ΚΚ Βενεζουέλας
Κλιμακώνεται το σχέδιο ανοιχτής επέμβασης ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (PCV) με οργανωτή το κυβερνητικό σοσιαλδημοκρατικό Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (PSUV).

Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Κυριακή, πραγματοποιήθηκε στο Καράκας με κυβερνητική καθοδήγηση μια παραμάζωξη, η οποία ονομάστηκε «συνέδριο για τη διάσωση του PCV», με πρωταγωνιστές αποδεδειγμένα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και ελάχιστα πρώην στελέχη του ΚΚ Βενεζουέλας, που έχουν αποχωρήσει εδώ και χρόνια από αυτό.

Στόχος του εν λόγω «συνεδρίου» ήταν να αμφισβητηθούν τα συλλογικά όργανα και οι συλλογικές αποφάσεις του ΚΚ Βενεζουέλας, ανοίγοντας τον δρόμο για δικαστικά και διοικητικά μέτρα εναντίον του.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τη Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, Οσκαρ Φιγκέρα, κατήγγειλε τη μάζωξη αυτή ως τη «νέα φάση ενός σχεδίου επίθεσης που ξεκίνησε μετά την εμβάθυνση της γραμμής αντιπαράθεσης και οριοθέτησης του ΚΚ Βενεζουέλας με τις αντεργατικές, αντιλαϊκές και αντεθνικές πολιτικές της κυβέρνησης Μαδούρο».

Αναφέρθηκε στην αθέτηση από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος της συμφωνίας που είχαν καταλήξει τα δύο κόμματα το 2018 και στη συνέχεια στην προσπάθεια των κομμουνιστών να πρωτοστατήσουν στην οικοδόμηση μιας λαϊκής και επαναστατικής εναλλακτικής που θα αντιπαλέψει την αντιλαϊκή πολιτική. Η προσπάθεια των κομμουνιστών και η πρωτοπόρα δράση τους απαντήθηκαν από την κυβέρνηση με την κλιμακούμενη προσπάθεια φίμωσής τους, με αποκλεισμό υποψηφίων τους από εκλογικές διαδικασίες, αλλά και με προσπάθεια φίμωσης του ίδιου του Ο. Φιγκέρα που έχει εκλεγεί στη Βουλή.

Ο Ο. Φιγκέρα τόνισε ότι το ΚΚ Βενεζουέλας έκανε τον Νοέμβρη του 2022 το 16ο Συνέδριό του, όπου συλλογικά και ενωμένο αποφάσισε «μια ξεκάθαρη πολιτική με στόχο την προώθηση του αγώνα του λαού της Βενεζουέλας και των διαδικασιών ανασυγκρότησης των γνήσιων επαναστατικών και λαϊκών δυνάμεων».

Μετά από αυτό, πρόσθεσε, ξεκίνησε η προσπάθεια υπό την καθοδήγηση του ηγετικού στελέχους του κυβερνητικού κόμματος Ντιοσδάδο Καμπέγιο και κρατικών αξιωματούχων για τη διαμόρφωση μιας «ομάδας μισθοφόρων, αμειβόμενων υπαλλήλων, μελών του PSUV που και με χρηματοδότηση από κρατικούς πόρους περιόδευσαν στη χώρα προσφέροντας "προνόμια" σε μέλη του PCV, δουλειές, χρήματα, σακούλες με τρόφιμα, σπίτια, οχήματα, αλλά απορρίφθηκαν».

Ακόμα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας σημείωσε ότι «η ηγεσία του PSUV θέλει να σφετεριστεί τη νομική προσωπικότητα του κόμματος για να αποτραπεί το Κομμουνιστικό Κόμμα από το να συνεχίσει να εκπληρώνει τον ρόλο του ως ταξικής δύναμης στην υπηρεσία της πάλης του λαού της Βενεζουέλας και της εργατικής τάξης και να εξουδετερώσει τον ρόλο του στους κοινωνικούς αγώνες στη χώρα».

Αναφέρθηκε στους πρωταγωνιστές του λεγόμενου «συνεδρίου» που οργανώθηκε υπό την καθοδήγηση του PSUV, αποκαλύπτοντας ότι είναι κυρίως στελέχη του κρατικού μηχανισμού, καθώς και λίγα διαγραμμένα μέλη του ΚΚ Βενεζουέλας, όπως ο Ερνι Πάρα, που διαγράφτηκε το 2021, όταν παραβίασε την απόφαση του κόμματος και στήριξε τον κυβερνητικό υποψήφιο στις τοπικές εκλογές στην επαρχία Τάτσιρα, και ο Σίξτο Ροντρίγκεζ, διαγραμμένος εδώ και μια δεκαετία.

Εξέφρασε ακόμα τις ευχαριστίες του για την αλληλεγγύη στο ΚΚ Βενεζουέλας από οργανώσεις, διανοούμενους και από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ