Κυριακή 7 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Από το λαό για το λαό

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, οι λαϊκές αγωνιστικές δυνάμεις, οι συσπειρώσεις του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού και αντιπολεμικού μετώπου, η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», οι σύγχρονοι αγώνες απέναντι στη «νέα τάξη» και στα καθημερινά προβλήματα, ανέδειξαν - επάξια - τον Σπύρο Χαλβατζή ως υποψήφιο για τον πρώτο δήμο της χώρας. Και για όσους θα ακολουθήσουν, έχοντας τις ρίζες τους στις λαϊκές αγωνιστικές δυνάμεις.

Μαζί με τη συμπαράσταση στον υποψήφιο δήμαρχό μας και στους συνεργάτες, τους συνοδεύει η επιτυχημένη δραστηριότητα της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και ως αναφορά τιμής και μνήμης στο Λεων. Αυδή.

Τους συνοδεύουν όμως και οι ιστορικές καταβολές του μεγάλου ΕΑΜικού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, όταν στις ελεύθερες περιοχές τέθηκαν για πρώτη φορά από την ΠΕΕΑ - την κυβέρνηση των βουνών - τα θεμέλια της γνήσιας λαϊκής αυτοδιοίκησης.

Και εκεί, στα αλώνια και στις συναθροίσεις των χωριών, ακούστηκε, μεταπλασμένο, το κάλεσμα του αρχαίου δήμου: «Τις αγορεύειν βούλεται;». Και μίλησαν, τότε, και ανέδειξαν τους αντιπροσώπους τους και ασχολήθηκαν με τα προβλήματά τους, γέροντες με τις κάπες από γιδότριχα, ξωμάχοι, γυναίκες με τη φτωχική «σιγκούνα», τσοπανόπουλα και κορίτσια που για πρώτη φορά αποκτούσαν δικαιώματα ισοτιμίας.

Τότε λοιπόν ήταν, που η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), με την υπ' αριθ. 55 Πράξη, ενέκρινε στις 12 του Αυγούστου του 1944 τα 83 άρθρα του Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου μεταξύ άλλων ορίζεται ως κορυφαία δημοκρατική - λαϊκή κατάκτηση ότι: «Η τοπική αυτοδιοίκηση, θεμελιώδης θεσμός του δημόσιου βίου των Ελλήνων, είναι η οργανωμένη λαϊκή εξουσία που ασκείται με αιρετούς αντιπροσώπους και απευθείας με τις συνελεύσεις του Λαού για τη διοίκηση του χωριού, της πόλης και της επαρχίας».


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ