Τετάρτη 12 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας για τα «Αστορ» και «Ιντεάλ»

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε, χτες το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, από σωματεία, φορείς και ενώσεις του χώρου, που ζητούν την προστασία των κινηματογραφικών αιθουσών του κέντρου της Αθήνας «Ιντεάλ», «Αστορ» και «Ιριδα» ως αναπόσπαστου κομματιού του σύγχρονου πολιτισμού, κόντρα στις απαιτήσεις των επερχόμενων επενδυτών - μισθωτών τους.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης οι αιθουσάρχες και εκπρόσωποι των σωματείων είχαν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Η Λ. Μενδώνη δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί λύση επικαλούμενη και την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος να χαρακτηρίσει και επίσημα στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ιστορικά προστατευόμενη και δεσμευτική τη χρήση κινηματογράφου μαζί με άλλες χρήσεις πολιτισμού, αναψυχής και τουρισμού στα δύο κτίρια που στεγάζουν το «Ιντεάλ» και το «Αστορ».

Φυσικά αυτή η δέσμευση εγκυμονεί κινδύνους, επειδή, όπως σημείωσαν και οι διαχειριστές των αιθουσών σε κοινή γραπτή ανακοίνωσή τους, «εάν προστεθούν και άλλες παράλληλες χρήσεις "πολιτισμού, αναψυχής και τουρισμού", τότε ο εκάστοτε νέος επενδυτής - διαχειριστής θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει μια από τις άλλες χρήσεις (π.χ. αίθουσα σεμιναρίων, θεάτρου, συνεδριακού κέντρου, κ.λπ.), καταργώντας αυτή του κινηματογράφου, όντας μάλιστα σύμφωνος και νόμιμος με τις χρήσεις μιας απόφασης, αφού αυτή θα προβλέπεται, όπως την προτείνει ο κ. πρωθυπουργός».

Οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί, οι άνθρωποι του κινηματογράφου, όπως δήλωσαν και χτες, θα συνεχίσουν να είναι σε επαγρύπνηση, σε ετοιμότητα, χωρίς να πάνε πίσω από το βασικό τους αίτημα: Να κριθεί διατηρητέα η χρήση των δύο αιθουσών αποκλειστικά ως κινηματογράφου, αφού εξάλλου αυτή είναι και η διαχρονικά εγκατεστημένη χρήση, που τους έχει συνδέσει αναπόσπαστα με τη μνήμη και την κοινωνική ζωή των κατοίκων της Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ