Παρασκευή 31 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Ακριβότερα κατά 23% τα αγαθά πρώτης ανάγκης

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση ...1% για δημόσιους υπαλλήλους και προσωρινή αφαίρεση του ΦΠΑ 6% σε ορισμένα τρόφιμα...

Δυσκολίες να προμηθευτούν ακόμα και βασικά είδη τροφίμων αντιμετωπίζουν πλέον εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στην Πορτογαλία, με την «προοδευτική» κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Αντ. Κόστα να εμπαίζει τον λαό με μέτρα - ψίχουλα, όπως προσωρινή αφαίρεση του ΦΠΑ 6% από ορισμένα τρόφιμα και αύξηση ...1% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων!

Πλέον όλο και περισσότεροι Πορτογάλοι υποστηρίζουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν τους βοηθούν να αντεπεξέλθουν και αναγκάζονται να αγοράζουν λιγότερα τρόφιμα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα μια λίστα από 44 βασικά αγαθά - γάλα, ψωμί, ρύζι, ντομάτες, κάποια είδη κρέατος και ψαριού - από τα οποία θα αφαιρεθεί προσωρινά ο ΦΠΑ 6%. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές, το μέτρο για τον ΦΠΑ είναι ασήμαντο, καθώς η μείωση των τιμών θα είναι της τάξης των πέντε ή έξι σεντς.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση Κόστα ανακοίνωσε «αύξηση» μόλις 1% στους μισθούς των περισσότερων από 740.000 δημοσίων υπαλλήλων της χώρας και αύξησε ορισμένα επιδόματα για τις «φτωχότερες οικογένειες», εκείνες δηλαδή που στην πραγματικότητα φυτοζωούν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Την ίδια στιγμή, τον Φλεβάρη ο πληθωρισμός στην Πορτογαλία διαμορφώθηκε στο 8,2%, ενώ οι τιμές των μη επεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, αυξήθηκαν κατά 20,11%. Το αυξανόμενο κόστος ζωής έχει προκαλέσει κύμα διαμαρτυρίας και στην Πορτογαλία, και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε μεγάλη πανεθνική διαδήλωση στη Λισαβόνα.

Η Deco Proteste, η μεγαλύτερη ένωση καταναλωτών στη χώρα, ανακοίνωσε ότι το καλάθι με τα αγαθά πρώτης ανάγκης κοστίζει περίπου 226 ευρώ, αύξηση κατά 23% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ πάνω από το 50% των εργαζομένων αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ.

«Οι καταναλωτές χρειάστηκε να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Μεγάλη μερίδα καταναλωτών αναγκάστηκαν να σταματήσουν να αγοράζουν», αναφέρει η Ρ. Ροντρίγκες από την Deco Proteste.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ