Τρίτη 21 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Σε κρίσιμη κατάσταση εργαζόμενος ύστερα από ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα»

Ακόμη ένα εργατικό «ατύχημα» καταγράφηκε το Σάββατο το πρωί, αυτήν τη φορά στη Λάρισα, και πιο συγκεκριμένα στο εργοστάσιο μετάλλου της «Exalco». Το «ατύχημα» έγινε στις πρέσες, όπου μετά από ανωμαλία στην παραγωγή, στην προσπάθεια του εργαζομένου να βγάλει ένα κομμάτι αλουμινίου από το μηχάνημα, κάτω από αντίξοες συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες) και κάτω από την πίεση του χρόνου για να βγει η παραγωγή, τον χτύπησε ένας λοστός σιδήρου στο κεφάλι.

Ο εργαζόμενος χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ενώ από την πρώτη στιγμή στο σημείο του «ατυχήματος» βρέθηκε κλιμάκιο της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Λάρισας, που χτες πραγματοποίησε και εξορμήσεις στο εργοστάσιο.

Τα μέλη του Συνδικάτου τόνισαν ότι πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες εξηγήσεις για τα αίτια του τραυματισμού του εργαζόμενου και να μην συγκαλυφθεί τίποτα, ενώ μιλώντας με τους εργαζόμενους ανέδειξαν ότι δεν πρόκειται για «μεμονωμένο περιστατικό», καθώς ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί και σε άλλα εργοστάσια του κλάδου και συνολικά στους χώρους δουλειάς. Επισήμαναν χαρακτηριστικά ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε αμέτρητες «Κοιλάδες των Τεμπών» και ο ένοχος είναι το κυνήγι του κέρδους από τους επιχειρηματικούς ομίλους, που μπροστά σε αυτό δεν λογαριάζονται πολλές φορές η σωματική ακεραιότητα και η ζωή των εργαζομένων.

Τα μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου κάλεσαν τους εργαζόμενους, οργανωμένα, μέσα από το Συνδικάτο, να διεκδικήσουν και να επιβάλουν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη της εργοδοσίας, αλλά και την αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής της Επιθεώρησης Εργασίας, που παραμένει τραγικά υποστελεχωμένη.

Ταυτόχρονα, τόνισαν ότι πρέπει να δοθούν μέσα ατομικής προστασίας για όλους τους εργαζόμενους, κανένας εργαζόμενος να μην προσπαθεί να λύσει προβλήματα της μηχανής ενώ είναι σε λειτουργία, ενώ απαίτησαν να αποσυρθούν οι κάμερες που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στα εργοστάσια της «Exalco», που τον μόνο σκοπό που εξυπηρετούν είναι η εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων.

Μετέφεραν την πείρα από τη συγκρότηση Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας σε άλλους χώρους δουλειάς, τονίζοντας ότι πρέπει να γενικευτεί η συγκρότησή τους σε κάθε εργοστάσιο, από τους ίδιους τους εργαζόμενους, ώστε να μην υπάρχει εργάτης που θα ζει με τον φόβο αν θα γυρίσει από τη δουλειά όρθιος, σε μια εποχή μάλιστα όπως η σημερινή, στην οποία η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής επιτρέπει την καλύτερη πρόληψη και αποτροπή των «ατυχημάτων» ακόμα και στα πιο δύσκολα επαγγέλματα.

Δύο τραυματίες σε εργοστάσιο στην Πάτρα

Στο μεταξύ, χτες, άλλοι δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν από ανάφλεξη που σημειώθηκε σε εργοστάσιο ιχθυοτροφών στη ΒΙΠΕ Πατρών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η ανάφλεξη σημειώθηκε σε ένα μηχάνημα το οποίο αποξηραίνει τα υλικά. Από αυτήν τραυματίστηκαν δύο εργαζόμενοι του εργοστασίου που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και έπειτα αναχώρησαν για τα σπίτια τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ