Παρασκευή 17 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Οχι άλλο αίμα για τα κέρδη! Μέτρα προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς

RIZOSPASTIS

Για δεύτερη φορά σε δυο βδομάδες οι πλατείες των πόλεων σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη και Δυτική Μακεδονία γέμισαν από απεργούς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, από νεολαία, γυναίκες, αυτοαπασχολούμενους και απόμαχους της δουλειάς, που συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες.

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Καβάλας παρευρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, που έγινε θερμά δεκτός από τους συγκεντρωμένους.

Στα μπλοκ των δεκάδων σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων, μαζικών φορέων αυτοαπασχολούμενων, γυναικών, φοιτητών και μαθητών, ο λαός και η νεολαία της Καβάλας πλημμύρισαν την κεντρική πλατεία, όπου πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση. Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η προσυγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων και των σχολείων της πόλης, που έφτασε στην πλατεία φωνάζοντας «Κέρδη βουτηγμένα στων φοιτητών το αίμα».

Ακολούθησε μεγάλη πορεία στους δρόμους της πόλης, που άγγιξε το ένα χιλιόμετρο σε μήκος, με το πανό των σωματείων να γράφει «Οχι άλλο αίμα για τα κέρδη των αφεντικών, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς».

Στη συγκέντρωση απευθύνθηκαν χαιρετισμοί από διάφορα σωματεία και συλλόγους, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Γιαγκίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας, μεταφέροντας την ξεκάθαρη δέσμευση των απεργών: «Δεν θα αφήσουμε αυτό το έγκλημα να ξεχαστεί, δεν θα παραγράψουμε καμία ευθύνη, γινόμαστε οι φωνές των νεκρών και διεκδικούμε τη δικαίωσή τους. Φωνάζουμε για τον Γιώργο, την Αναστασία, τον Αγγελο, την Αγάπη, φωνάζουμε για τον Ιορδάνη από τον τόπο μας. Για κάθε θύμα αυτού του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος».

Από τη μαζική συγκέντρωση στην Καβάλα

RIZOSPASTIS

Από τη μαζική συγκέντρωση στην Καβάλα
Μίλησε ακόμα για τα πολλά «Τέμπη» που ζει ο λαός της περιοχής, π.χ. με την κατάσταση στις μεγάλες βιομηχανίες της Καβάλας: «Βοά ο τόπος για την κατάσταση στη ΒΦΛ, κηδέψαμε τον Στέργιο πριν ελάχιστους μήνες. Η πυρκαγιά στα Πετρέλαια πριν έναν χρόνο περίπου μιλά από μόνη της για την "ασφαλή λειτουργία" που διασφαλίζει η εταιρεία, χωρίς τους απολυμένους εργαζόμενους μες στις εγκαταστάσεις. Τι είναι η κατάσταση στα λατομεία, όπου τις προάλλες αποχαιρετήσαμε για πάντα κι άλλον συνάδελφο;».

Δυναμική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε και από απεργούς εργαζόμενους, μαθητές και φοιτητές στην Αλεξανδρούπολη, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, μετά από κάλεσμα εργατικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων.

Με μεγάλη συμμετοχή απεργών και φοιτητών πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στην Κομοτηνή, όπου την κεντρική ομιλία έκανε ο Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος, πρόεδρος της ΕΝΙΔΥΚ.

Αντίστοιχα μαζική ήταν η συμμετοχή εργαζομένων και φοιτητών στην απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων και των μαζικών φορέων στην Ξάνθη, ενώ εκατοντάδες ήταν οι απεργοί και στη συγκέντρωση της Δράμας.

Με ιδιαίτερη συμμετοχή φοιτητών και μαθητών, που έδωσαν μαχητικό τόνο, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση στην Κοζάνη.«Στα συντρίμμια των Τεμπών βλέπουμε ολόκληρη τη ζωή μας: Εργατικά "ατυχήματα", σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες, πανδημία» έγραφε χαρακτηριστικά το πανό των φοιτητικών συλλόγων της Κοζάνης, που κατά την ολοκλήρωση της πορείας, στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για την Κυριακή στις 7.30 μ.μ. στο ίδιο σημείο, όπου θα γίνει συναυλία διαμαρτυρίας με τοπικούς καλλιτέχνες.


RIZOSPASTIS

Στον σιδηροδρομικό σταθμό κατέληξε και η πορεία στη Φλώρινα, με τη συμμετοχή εργαζομένων και φοιτητών της πόλης, που ύψωσαν τα πανό τους στις ράγες του σιδηρόδρομου.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σε Γρεβενά, Πτολεμαΐδα και Καστοριά.


Κοζάνη
Κοζάνη

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ