Παρασκευή 17 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Απειλές για άμεση σύγκρουση HΠΑ - Ρωσίας μετά τη συντριβή του αμερικανικού drone

Η Πολωνία στέλνει μαχητικά αεροσκάφη MiG-2, το Ισραήλ φέρεται να ενέκρινε εξαγωγή συστημάτων κατά των ρωσικών drones

Από το βίντεο που δημοσιοποίησε το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ για την εμπλοκή του ρωσικού «Su-27» με το αμερικανικό drone

US DEPARTMENT OF DEFENSE

Από το βίντεο που δημοσιοποίησε το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ για την εμπλοκή του ρωσικού «Su-27» με το αμερικανικό drone
Με απανωτά περιστατικά που «μυρίζουν» κλιμάκωση, ένταση και επέκταση του πολέμου εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ οι κίνδυνοι για τους λαούς της περιοχής μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα.

Τον κίνδυνο ανοιχτής σύγκρουσης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, έρχεται να υπογραμμίσει η συντριβή του αμερικανικού drone στη Μαύρη Θάλασσα μετά από εμπλοκή με ρωσικά μαχητικά και τα όσα επακολουθούν, ως συνέπειες του γεγονότος αυτού.

Παρότι και οι δύο πλευρές στις τοποθετήσεις τους για το ίδιο το γεγονός κρατούν προς το παρόν σχετικά χαμηλούς τόνους - με την αμερικανική πλευρά να προβάλλει την εκδοχή της «ακούσιας κατάρριψης» του drone και την ρωσική πλευρά να αποδίδει τη συντριβή σε χειρισμούς του drone κατά τη διάρκεια της αναχαίτισης - οι δηλώσεις που γίνονται στο περιθώριο των εξελίξεων επισημαίνουν ότι το ενδεχόμενο γενικότερης ανάφλεξης, ανά πάσα στιγμή, παραμένει υπαρκτό.

Στο μεταξύ, λίγο μετά τη συντριβή του αμερικανικού drone στη Μαύρη Θάλασσα, χτες το CNN μετέδωσε πως ο ουκρανικός στρατός κατέρριψε κινεζικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος «Mugin-5» στην περιοχή του Ντονέτσκ, σε μια φάση που η Κίνα κατηγορείται από τη Δύση ότι σκοπεύει να προμηθεύσει τη Ρωσία με στρατιωτικό εξοπλισμό.

Επίσης, το Πεκίνο εντείνει το τελευταίο διάστημα τις επαφές για να προωθήσει το δικό του σχέδιο «τερματισμού του πολέμου». Χτες, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμ. Κουλέμπα, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Τσιν Γκανγκ, κάλεσε το Κίεβο και τη Μόσχα να επαναλάβουν «το ταχύτερο δυνατό» τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, καθώς το Πεκίνο «φοβάται μήπως η κρίση επιδεινωθεί και γίνει ανεξέλεγκτη».

Σύμφωνα με τον Κουλέμπα, οι δύο πλευρές συζήτησαν «για τη σημασία της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας».

Βίντεο για την εμπλοκή δημοσιοποίησε το Πεντάγωνο

Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, το οποίο σύμφωνα με το Πεντάγωνο δείχνει τις στιγμές πριν από τη σύγκρουση του ρωσικού μαχητικού Sukhoi «Su-27» με το μη επανδρωμένο αμερικανικό drone «MQ-9 Reaper» στη Μαύρη Θάλασσα,

Η Ουάσιγκτον επιδιώκει να διαψεύσει τη Μόσχα που υποστήριξε ότι δεν κατέστρεψε το drone. Στο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε, διακρίνεται αρχικά ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος να αδειάζει καύσιμα στο drone MQ-9 και στη συνέχεια να το πλησιάζει. Το βίντεο διακόπτεται για λίγα δευτερόλεπτα και όταν επανέρχεται η εικόνα, ο έλικας του drone φαίνεται χτυπημένος. Σε ανάρτησή της η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ (EUCOM) αναφέρει ότι δύο ρωσικά μαχητικά Su-27 ενεπλάκησαν στο συμβάν.

Η Ρωσία αρνείται ότι υπήρξε φυσική επαφή ρωσικού αεροσκάφους με το αμερικανικό drone, ενώ ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, Μ. Μίλεϊ, είπε πως αν και η αναχαίτιση και η παρενόχληση του drone από ρωσικά αεροσκάφη ήταν σκόπιμη, δεν φαίνεται ότι το ρωσικό αεροσκάφος ήρθε εσκεμμένα σε επαφή με το MQ-9, καθώς ένας τέτοιος ελιγμός θα μπορούσε επίσης να θέσει το ρωσικό μαχητικό σε κίνδυνο. Ο Μίλεϊ είχε επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Β. Γκερασίμοφ.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Νεντ Πράις είπε επίσης ότι το περιστατικό ήταν πιθανότατα ακούσιο.

Ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας δήλωσε πως η Μόσχα οφείλει να σέβεται τον διεθνή εναέριο χώρο, ενώ εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης έκανε λόγο για «αιτία ανησυχίας».

Σοϊγκού: Οι πτήσεις drones κοντά στην Κριμαία οδηγούν σε κλιμάκωση

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας διαψεύδει ότι υπήρξε οποιαδήποτε επαφή με το MQ-9 και υποστηρίζει ότι το αμερικανικό UAV παραβίασε ζώνη προσωρινής απαγόρευσης πτήσεων (την οποία έχει καθορίσει η Μόσχα στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία).

Την Τετάρτη, οι υπουργοί Αμυνας της Ρωσίας Σ. Σοϊγκού και των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ο Σοϊγκού επισήμανε ότι «οι πτήσεις αμερικανικών φονικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών κοντά στην ακτογραμμή της Κριμαίας είχαν προκλητικό χαρακτήρα και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για κλιμάκωση της κατάστασης στη ζώνη της Μαύρης Θάλασσας».

Η Ρωσία, ανέφερε η ανακοίνωση, «δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για μια τέτοια εξέλιξη, αλλά στο μέλλον θα αντιδράσει με τον δέοντα τρόπο».

Την ίδια ώρα, ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ν. Πατρούσεφ, είπε ότι το περιστατικό με drone απέδειξε ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν ενεργά στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Αυτή είναι άλλη μια επιβεβαίωση ότι εμπλέκονται άμεσα σε αυτές τις ενέργειες, στον πόλεμο», είπε.

Σε ακόμη οξύτερους τόνους κινήθηκε ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ, Αν. Αντόνοφ, δηλώνοντας πως μια εσκεμμένη επίθεση σε ρωσικό αεροσκάφος σε ουδέτερο εναέριο χώρο θα ήταν μια ανοιχτή κήρυξη πολέμου.

Σχολιάζοντας τις απειλές του Αμερικανού γερουσιαστή Λ. Γκράχαμ ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταρρίπτουν ρωσικά αεροσκάφη που πλησιάζουν αμερικανικά αεροσκάφη στον διεθνή εναέριο χώρο, ο Αντόνοφ ανέφερε ότι «μια εσκεμμένη επίθεση σε ρωσικό αεροσκάφος σε ουδέτερο εναέριο χώρο δεν είναι απλώς έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά μια ανοιχτή κήρυξη πολέμου κατά της μεγαλύτερης πυρηνικής δύναμης».

Πρόσθεσε πως «μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ θα ήταν ριζικά διαφορετική από τον πόλεμο δι' αντιπροσώπων» που είναι τώρα σε εξέλιξη στην Ουκρανία και συμπλήρωσε: «Είναι διατεθειμένο το Καπιτώλιο να θέσει τους Αμερικανούς πολίτες και τη διεθνή κοινότητα σε κίνδυνο πυρηνικού πολέμου πλήρους κλίμακας;».

Εξάλλου, ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμ. Πολιάνσκι, σε συνέντευξή του στην πλατφόρμα βίντεο «Rumble», χαρακτήρισε το περιστατικό «εσκεμμένη και επικίνδυνη πρόκληση», καθώς το drone «παραβίασε τα όρια του προσωρινού καθεστώτος εναέριου χώρου που καθορίστηκε για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Επιχείρηση ανάσυρσης του drone από τη Ρωσία

Την ίδια ώρα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να ανασύρει τα συντρίμμια του drone, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι ρωσικά πλοία έφτασαν στο σημείο της συντριβής.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός στρατηγός Μ. Μίλεϊ υποστήριξε ότι η ανάκτηση του drone αποτελεί ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, δεδομένου του μεγάλου βάθους στο οποίο βρίσκεται το «MQ-9 Reaper», το οποίο υπολογίζεται από 1.200 έως 1.500 μέτρα.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έλαβαν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει απώλεια ευαίσθητων πληροφοριών εάν το drone ανασυρθεί τελικά από τη Ρωσία.

Η Βαρσοβία θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο

Σε ένα τέτοιο φόντο η Πολωνία ανακοίνωσε χτες πως θα στείλει στην Ουκρανία 4 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 τις επόμενες μέρες, όπως είπε ο Πολωνός Πρόεδρος, Α. Ντούντα.

Η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών μεγαλώνει τον κίνδυνο άμεσης εμπλοκής στον πόλεμο ενός κράτους - μέλους του ΝΑΤΟ και γενίκευσης του πολέμου.

Αρχικά θα παραδοθούν 4 μαχητικά αεροσκάφη σοβιετικού σχεδιασμού «σε πλήρη λειτουργική κατάσταση», ενώ «τα υπόλοιπα προετοιμάζονται, συντηρούνται», ανέφερε ο Ντούντα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Αμυνας, Ολ. Ρέζνικοφ, θα οργανωθεί άμεσα νέα συνάντηση της «Ομάδας Επαφής» στην βάση Ράμσταϊν για να συζητηθούν οι προσεχείς παραδόσεις όπλων από κράτη της Δύσης.

Ο Ρέζνικοφ είχε συνομιλίες με την Ολλανδή ομόλογό του Κάισα Ολογκρεν στην Οδησσό και ανέφερε την προοπτική να παραδοθούν δύο ναρκαλιευτικά κλάσης «Alkmaar» στο ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό το 2025. Οι ολλανδικές Ενοπλες Δυνάμεις σκοπεύουν να αρχίσουν να εκπαιδεύσουν τα πληρώματά τους από το δεύτερο εξάμηνο. Παρόμοια αναγγελία έκανε το Βέλγιο, ενώ η Βρετανία έχει ήδη παραδώσει κάποια σκάφη.

Ο Ρέζνικοφ έκανε λόγο για τον σχηματισμό «συμμαχίας» για την παράδοση πλοίων.

Πέρα από τα ναρκαλιευτικά, η Ολλανδία θα δώσει στην Ουκρανία ραντάρ για UAVs και αμφίβιο σύστημα κατασκευής κινητών γεφυρών M3.

Στο μεταξύ, το Ισραήλ φέρεται να ενέκρινε για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου άδειες εξαγωγής για πιθανές προμήθειες συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου κατά μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η αμερικανική ειδησεογραφική πύλη Axios επικαλούμενη Ισραηλινούς και Ουκρανούς αξιωματούχους ανέφερε πως δύο ισραηλινές εταιρείες που παράγουν συστήματα κατά μη επανδρωμένων αεροσκαφών - η «Elbit» και η «Rafael» - έχουν λάβει τέτοιες άδειες. Χρησιμοποιούν ραδιοηλεκτρονική τεχνολογία για την κατάρριψη drone σε ακτίνα περίπου 40 χιλιομέτρων.

Καταρρίφθηκε κινεζικό drone στο Ντονέτσκ

Ο ουκρανικός στρατός κατέρριψε ένα κινεζικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) «Mugin-5» στην περιοχή του Ντονέτσκ, μετέδωσε το CNN.

Οπως αναφέρει, στρατιώτες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων οδήγησαν δημοσιογράφους στο σημείο όπου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του drone, το οποίο όπως δήλωσαν κατέρριψαν με αυτόματο «Kαλάσνικοφ AK-47».

Τα «Mugin-5» κατασκευάζονται από Κινέζο κατασκευαστή που εδρεύει στην πόλη Σιαμέν. Το CNN σημειώνει ότι είναι γνωστά ως «Alibaba drones» επειδή ήταν διαθέσιμα προς πώληση έως και 15.000 δολάρια σε κινεζικές αγορές από τις εμπορικές πλατφόρμες πώλησης «Alibaba» και «Taobao».

Η εταιρεία «Mugin» επιβεβαίωσε στο CNN ότι επρόκειτο για δικό της drone και χαρακτήρισε το περιστατικό «εξαιρετικά δυσάρεστο».

«Δεν εγκρίνουμε τη χρήση. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τη σταματήσουμε», δήλωσε εκπρόσωπός της στο CNN.

Ενας νεκρός από πυρκαγιά στη Συνοριακή Φύλαξη στο Ροστόφ

Στο μεταξύ, ερωτήματα προκαλεί η φωτιά που ξέσπασε χτες σε κτίριο που ανήκει στην Υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης της FSB (ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) στην πόλη Ροστόφ επί του Ντον στα νότια της χώρας, καθώς αυξάνονται οι επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.

Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν από την έκρηξη και την πυρκαγιά, η οποία φέρεται να ξεκίνησε από καύσιμα και λιπαντικά σε ένα συνεργείο, προκαλώντας έκρηξη και μερική κατάρρευση του κτιρίου που στεγάζει το τμήμα της συνοριακής περιπολίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ