Παρασκευή 17 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού καταδικάζει το ΠΑΜΕ και απαιτεί την απόσυρσή του. Ηδη, από το βήμα της χτεσινής απεργιακής κινητοποίησης ανακοινώθηκε η οργάνωση απογευματινού συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα, τη Δευτέρα 20 Μάρτη, μέρα κατά την οποία θα ξεκινήσει η συζήτηση για το επίμαχο νομοσχέδιο στη Βουλή.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει την επόμενη βδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση ένα εγκληματικό νομοσχέδιο, που βαθαίνει την πορεία εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του νερού», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, το νομοσχέδιο προβλέπει τη μετατροπή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, προωθώντας «τη μεγαλύτερη επιχειρηματική δράση στο νερό κατά τα πρότυπα της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων κ.ά.».

«Η κυβέρνηση επιδιώκει την άρση των όποιων προστατευτικών μέτρων για να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι επενδύσεις και σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο για την ίδια τη ζωή τομέα, με το κράτος να έχει ρόλο "επόπτη" και "εγγυητή" της επιχειρηματικής δράσης. Τις συνέπειες αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής τις μετρήσαμε ήδη με το έγκλημα στα Τέμπη», σχολιάζει το ΠΑΜΕ.

Οι συνέπειες που θα κληθεί να πληρώσει ο λαός έχουν να κάνουν τόσο με την αύξηση της τιμής του νερού, όσο και με τους κινδύνους που συνεπάγεται για την ποιότητά του το επιχειρηματικό κέρδος, στον βωμό του οποίου θυσιάζονται τα μέτρα υγείας και ασφάλειας. Παράλληλα, «η πρόσβαση του λαού στο δίκτυο θα είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, που δεν θα διστάζουν να κόβουν το νερό σε φτωχά νοικοκυριά με χρέη όπως κάνει η ΕΥΔΑΠ ΑΕ και η ΕΥΑΘ ΑΕ σήμερα», επισημαίνει το ΠΑΜΕ και υπενθυμίζει ότι μόλις λίγες μέρες πριν «συνδικάτα απέτρεψαν μια τέτοια εξέλιξη σε ένα φτωχό νοικοκυριό της Αθήνας». Πείρα σχετικά με τις επιπτώσεις της πολιτικής αυτής υπάρχει, άλλωστε, «σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, όπου το νερό λειτουργεί ως εμπόρευμα και σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, οι λαοί σε πολλές χώρες της Ευρώπης είπαν στην κυριολεξία το νερό νεράκι!», επισημαίνει.

«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.Λέμε όχι στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης. Καλούμε όλα τα συνδικάτα να καταδικάσουν αυτή την πολιτική, να ενημερώσουν τους εργαζόμενους γιατί το πρόβλημα του νερού αφορά όλο τον λαό», καταλήγει.

Το ΠΑΜΕ διεκδικεί:

-- Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

-- Εξω οι εργολάβοι, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τη διαχείρισή του.

-- Φτηνό και ποιοτικό νερό. Αμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.

-- Καμία διακοπή νερού για χρέη σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ