Σάββατο 11 Μάρτη 2023 - Κυριακή 12 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Απέτυχαν παταγωδώς τερτίπια και σχεδιασμοί

Και τι δεν είχε το μενού των εμποδίων που επιχείρησαν να βάλουν η κυβέρνηση, τα αστικά επιτελεία και οι διάφοροι μηχανισμοί τους, για να μην εκφραστεί με τη μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Τετάρτης η αγανάκτηση, η οργή του λαού και της νεολαίας για το έγκλημα στα Τέμπη.

Πρώτα απ' όλα το αφήγημα του «τραγικού ανθρώπινου λάθους» και της σχετικής προπαγάνδας που στήθηκε γύρω απ' αυτό, μπας και μείνει στο απυρόβλητο η πολιτική της «απελευθέρωσης» και υπηρέτησης της κερδοφορίας των ομίλων, η λογική κόστους - οφέλους. Η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν το «πρώτο βιολί», με συμπαραστάτη και τον ΣΥΡΙΖΑ στο πνεύμα «δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών», αλλά και επικεντρώνοντας στον σταθμάρχη με ερωτήματα για το ποιος τον διόρισε κ.λπ.

Πολύτιμες υπηρεσίες έσπευσε να προσφέρει και ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός. Από την ηγεσία της ΓΣΣΕ που δεν συμφώνησε για απεργία με δικαιολογία ότι προετοίμαζε το συνέδριο, μέχρι στελέχη της ΔΑΚΕ που εκτός από πρωτοστάτες στην απεργοσπασία, συντασσόμενοι με πολλά ΜΜΕ μιλούσαν για απεργία που κήρυξε «ο δημόσιος τομέας με τους παχυλούς μισθούς». Ακόμη όμως και σε μαζικούς φορείς έφθαναν στο σημείο να καταψηφίζουν πολυπληθείς τελικά κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνταν σε μια σειρά δήμους.

Φυσικά, η εργοδοσία «έδωσε ρέστα». Χαρακτηριστικές είναι οι παρεμβάσεις της περί «αδικαιολογήτως απόντες» όσων απεργήσουν, όπως έγινε στον ΕΟΔΥ ή αλλού, που στάλθηκαν mail σε όσους δήλωναν απεργία ώστε να προσκομίσουν έγραφα που να αποδεικνύουν τη νομιμότητα. Αντίστοιχα στον δημόσιο τομέα, με το επιχείρημα ότι τους συμβασιούχους δεν τους καλύπτουν τα σωματεία που έχουν κηρύξει απεργία.

Αντίστοιχα εμπόδια επιχειρήθηκε να μπουν και στους μαθητές, με τα γνωστά «μέτρα πρόληψης», με διευθυντές να ζητούν «ονόματα όσων κινητοποιούνται», ενώ σε σχολεία που έκλεισαν οι μαθητές, απαιτούσαν από τους εκπαιδευτικούς να κάνουν μάθημα μέσω webex.

Και, αφού απέτυχαν όλα τα παραπάνω, αφού το ορμητικό ποτάμι του λαού και της νεολαίας πλημμύρισε την Αθήνα, σειρά πήραν τα ...καραστημένα σκηνικά μεταξύ των ΜΑΤ και κουκουλοφόρων στο Σύνταγμα. Στο μεγάλο συλλαλητήριο της προηγούμενης Κυριακής στο Σύνταγμα ομάδα ατόμων που δεν είχαν καμία σχέση με κάποιο από τα μπλοκ των διαδηλωτών, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους ξεκίνησαν το «πινγκ πονγκ» με τις αστυνομικές δυνάμεις. Συνέχεια επιχείρησαν να δώσουν και την Τετάρτη στο μεγαλειώδες απεργιακό συλλαλητήριο, όπου η αστυνομία επιχείρησε να σπρώξει μερικές δεκάδες κουκουλοφόρων στον κύριο όγκο της διαδήλωσης, με στόχο να την διαλύσει, χωρίς να τα καταφέρει.

Απέτυχαν λοιπόν παταγωδώς όλοι τους, κι αυτό «πιστώνεται» στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων, των μαθητών και των φοιτητών, στην οργανωμένη και συγκροτημένη παρουσία στον δρόμο των εκατοντάδων σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και άλλων φορέων. Η μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα έδωσε μαχητική απάντηση στα τερτίπια, αχρήστευσε τους σχεδιασμούς της απεργοσπασίας και της καταστολής. Και πλέον, δείχνει τον δρόμο της κλιμάκωσης, για να μην ξεχαστεί το έγκλημα, να μην συγκαλυφθούν οι πραγματικές ευθύνες.


Κ. Α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργιακή κινητοποίηση για στήριξη του σχολείου - δουλειά με αξιοπρέπεια(2022-12-08 00:00:00.0)
Τραμπούκικη επίθεση σε μέλη της ΚΝΕ στο Πάντειο(2018-10-31 00:00:00.0)
Αγωνιστικό κάλεσμα αντίστασης(2008-12-20 00:00:00.0)
«Πυκνώστε τις γραμμές του οργανωμένου κινήματος»(2008-12-12 00:00:00.0)
... και διαστρεβλώνουν για να αποπροσανατολίσουν(2008-12-10 00:00:00.0)
Στο πλευρό των αγωνιζόμενων φοιτητών - σπουδαστών(2006-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ