Παρασκευή 10 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΟΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Στα χέρια των ιδιωτών ο τομέας των νεοπλασματικών ασθενειών μικρών παιδιών

Καθ' όλα έτοιμη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ να παραδώσει τον ευαίσθητο και ζωτικής σημασίας τομέα της αντιμετώπισης των νεοπλασματικών ασθενειών μικρών παιδιών στα χέρια ιδιωτών, αφού την ερχόμενη βδομάδα έχει προγραμματίσει να φέρει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο μετατροπής του Παιδοογκολογικού Κέντρου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Το νομοσχέδιο φέρει τον ακριβή τίτλο «Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία "Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ»", εκσυγχρονισμός του δικαίου για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημοσίας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις», του οποίου χτες ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, μεταφέροντας στη Βουλή τα αιτήματα των εργαζομένων και των γονιών που εξέφρασαν την αντίθεσή τους με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απαίτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, μαζικές, μόνιμες προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού στο δημόσιο σύστημα Υγείας και συγκεκριμένα στα δύο νοσοκομεία παίδων. Αλλά και γενναία αύξηση των κρατικών δαπανών για την Υγεία, για την κάλυψη των συνεχώς διευρυνόμενων σύγχρονων αναγκών που προκύπτουν, αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάργηση των άμεσων και έμμεσων πληρωμών των ασθενών, κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και δημιουργία σύγχρονων, δημόσιων, απολύτως δωρεάν παιδοογκολογικών κέντρων, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις, που θα εξασφαλίζουν την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών, των παιδιών, με όλες τις απαραίτητες ιατρικές και άλλες επιστημονικές ειδικότητες.

Οπως ανέδειξε, η κυβέρνηση, στον αντίποδα αυτών των δίκαιων διεκδικήσεων, με το νομοσχέδιο προωθεί:

-- Τη σταδιακή απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη χρηματοδότησης του ευαίσθητου τομέα αντιμετώπισης του παιδικού καρκίνου και των νεοπλασματικών νόσων της παιδικής ηλικίας, για να την εναποθέσει στους... «φιλεύσπλαχνους» δωρητές επιχειρηματίες ώστε η κρατική συμβολή να περιορίζεται στο ελάχιστο. «Εξάλλου, αυτό το βλέπουμε και στα κατ' όνομα δημόσια νοσοκομεία και στην κρατική χρηματοδότηση», σημείωσε.

-- Τη λειτουργία του Παιδοογκολογικού Κέντρου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που θα εξαρτάται ακριβώς από την ικανότητα εύρεσης εσόδων. Ετσι, το περιεχόμενο και οι σκοποί - όπως αναφέρεται άλλωστε στο νομοσχέδιο - της ιατρικής ερευνητικής δραστηριότητας που θα αναπτυχθεί, τα ερευνητικά πρωτόκολλα, οι μελέτες και τα λοιπά θα γίνονται με γνώμονα το κέρδος.

-- Την κοστολόγηση όλων των ιατρικών εξετάσεων, τις οποίες θα πληρώνουν αδρά οι οικογένειες. Αναφέρεται στο νομοσχέδιο: «Οι πόροι του νομικού προσώπου και τα λοιπά είναι τα ημερήσια νοσήλια και οι εισπράξεις από τις σχετικές με το αντικείμενό του ιατρικές πράξεις». Στην καλύτερη των περιπτώσεων ο ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλει στο Κέντρο τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά γεμίζοντας τα ταμεία του Κέντρου, όπως γίνεται φυσικά και στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

-- Τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού, γεγονός που εκτός των άλλων θα έχει άμεση επίπτωση και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών περίθαλψης σε αυτόν τον εξειδικευμένο τομέα. Δεν διευκρινίζεται επίσης η σχέση εργασίας που θα έχουν οι εργαζόμενοι με το Κέντρο. Δεν αναφέρεται πουθενά ο όρος μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης ούτε διευκρινίζεται τι θα γίνει με το προσωπικό που ήδη υπηρετεί με ως επικουρικό, μέσω ΟΑΕΔ, με συμβάσεις, κ.λπ.

-- Τη μεταφορά σε καθεστώς ιδιωτικού δικαίου μιας μονάδας μεταμόσχευσης μυελού των οστών και τριών αιματολογικών ογκολογικών μονάδων που είναι ήδη υποστελεχωμένες. Ετσι, θα αναγκάζονται οι ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους για να έχουν και επικουρική παροχή υπηρεσιών Υγείας.

«Μέσω της κατεύθυνσης αυτής του νομοσχεδίου είναι συμπυκνωμένη όλη η ουσία της μετατροπής της Υγείας σε εμπόρευμα», επισήμανε ο Γ. Λαμπρούλης.

«Ευελιξία» και δωρεές σε βάρος της υγείας των παιδιών

Ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ανέφερε κυνικά μιλώντας στην Επιτροπή: «Ναι, έχουμε πει ότι εμείς πιστεύουμε στο μοντέλο των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου». Και πρόσθεσε: «Δίνονται δυνατότητες διοικητικής ευελιξίας» για «προσέλκυση περισσότερων δωρεών, με ωραίες, άμεσες συνεργασίες με το εξωτερικό ή το εσωτερικό, με τη δυνατότητα πέραν του προσωπικού, το οποίο λαμβάνει από το ΕΣΥ, να λαμβάνει και επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό», «να μπορεί να έχει μια αυτοτέλεια λειτουργίας, να έχει επιπλέον πόρους από κλινικές δοκιμές, οι οποίες μπορεί να υπάρχουν ή από άλλες δραστηριότητες, και να μην έχει, ενδεχομένως, τη σκληρή λειτουργία ως προς την ευελιξία του, που μπορεί να έχει ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου», επιβεβαιώνοντας έτσι όλα όσα ανέφερε ο Γ. Λαμπρούλης.

Στην απουσία «λογοδοσίας και διαφάνειας» εντοπίζει το πρόβλημα του νομοσχεδίου ο ΣΥΡΙΖΑ, που θυμίζουμε ήταν η κυβέρνησή του που ίδρυσε το πρώτο Νοσοκομείο ΑΕ, στη Σαντορίνη. Οπως ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδ. Ξανθός, όσον αφορά τη μονάδα, «όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι κέντρο εμπειρογνωμοσύνης ενταγμένο στα ευρωπαϊκά δίκτυα και κλινικές μελέτες υπάρχουν σήμερα και συνεργασίες με το εξωτερικό και δυνατότητα υποδοχής δωρεών για τη συνεχή αναβάθμιση του εξοπλισμού». «Αυτά υποτίθεται ότι είναι τα θέματα ευελιξίας τα οποία είναι ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτή η αλλαγή;», αναρωτήθηκε, θεωρώντας ότι δεν γίνεται και καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ