Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των βαμβακοκαλλιεργητών

Καμία δέσμευση από τον υπουργό, που συνεχίζει την προκλητική κοροϊδία

Αρνητικός παρουσιάστηκε για μια ακόμη φορά, τη Δευτέρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, στη λήψη μέτρων για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των βαμβακοκαλλιεργητών έως την τιμή του 1 ευρώ ανά κιλό, τη μείωση του κόστους παραγωγής και την κατοχύρωση εγγυημένων τιμών που θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης. Τα αιτήματα αυτά προβάλλουν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες και τα μετέφερε το ΚΚΕ στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση, τη Δευτέρα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, ο οποίος κατέθεσε την Επίκαιρη Ερώτηση, αρχικά κατήγγειλε ότι οι εκκοκκιστές παρατείνοντας την περίοδο για το κλείσιμο της τιμής του βαμβακιού μέχρι τις 31/1, εκβιάζουν τους βαμβακοκαλλιεργητές με τις ανοιχτές τιμές, ώστε να «κλείνουν» το βαμβάκι με τιμή 60 - 68 λεπτά το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής υπολογίζεται ότι έχει εκτοξευτεί στα 70 λεπτά το κιλό. Τόνισε παράλληλα ότι η τιμή αυτή είναι ακόμα χαμηλότερη από πέρυσι, οπότε ήταν πιο χαμηλό το κόστος παραγωγής. Σε αυτήν τη βάση απαίτησε από τον υπουργό να απαντήσει συγκεκριμένα για τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για να στηριχτούν οι βαμβακοκαλλιεργητές.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προσπάθησε πάλι να κρύψει τη διαχρονική αντιαγροτική πολιτική πίσω από τους «εξωγενείς παράγοντες» που έχουν επιφέρει «αύξηση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα». Ταυτόχρονα, αφού επιχείρησε να εξωραΐσει την κατάσταση, αναφέροντας ότι φέτος ήταν μία πολύ καλή χρονιά για το συγκεκριμένο προϊόν, δεν δίστασε να ρίξει τις ευθύνες στους βαμβακοκαλλιεργητές που τάχα δεν πρόλαβαν να πουλήσουν σε υψηλές τιμές λέγοντας ότι «οι όποιες αιτιάσεις γίνονται αφορούν προφανώς μεμονωμένες περιπτώσεις». Εφτασε μάλιστα στο σημείο να ζητήσει από τους αγρότες να πουν και «ευχαριστώ» για τα ψίχουλα που τους πετάει η κυβέρνηση, τα οποία δεν είναι καν σταγόνα στον ωκεανό.

Ο Γιώργος Λαμπρούλης, κατά τη δευτερολογία του, σχολιάζοντας τις απαντήσεις του υπουργού, ανέφερε ότι οι τιμές που επικαλέστηκε ο υπουργός (80 και 90 λεπτά) δεν αφορούν την πλειοψηφία των βαμβακοκαλλιεργητών και ότι η πλειοψηφία τους πούλησε έως 70 λεπτά. Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία τόνισε ότι το κόστος παραγωγής ανά στρέμμα το 2022 ανέβηκε στα 359 ευρώ και με τιμή πώλησης τα 68 λεπτά ή στην καλύτερη περίπτωση τα 70 αποδεικνύεται ότι τα έσοδα είναι πολύ κάτω από το κόστος, ακόμα και με τη συνδεδεμένη ενίσχυση που λαμβάνουν.

Μιλώντας για το κόστος παραγωγής ο βουλευτής του Κόμματος τόνισε ότι η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους αγρότες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Γιατί δεν ικανοποιείτε το αίτημα για 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα στο ρεύμα, λαμβάνοντας υπόψη ότι από τον Αύγουστο του 2022, πριν από 8 - 9 μήνες, μέχρι τώρα έχετε δώσει 8,2 δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας με μορφή επιδοτήσεων στους λογαριασμούς; Και βεβαίως, για άλλη μια φορά, στον νέο προϋπολογισμό του 2023 προβλέπετε 370 εκατομμύρια σε εφοπλιστές, κλινικάρχες και ξενοδόχους και αφορολόγητο πετρέλαιο σε αυτούς».

Σημείωσε ότι η πολιτική αυτή που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι απόρροια των κατευθύνσεων της ΕΕ και της ΚΑΠ και αυτήν πρέπει να έχουν στο στόχαστρό τους οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, γιατί τους ξεκληρίζει και τους διώχνει από τη γη τους.

Καταλήγοντας τόνισε ότι «μόνο με την ενδυνάμωση και τη μαχητική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους τους, τις Ομοσπονδίες, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων μπορεί να έχει αποτελέσματα ο αγώνας τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ