Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΡΙΑ
ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Συνεχίζει με αυταπάρνηση τη μάχη για τη σωτηρία του λαού

Εκατοντάδες κομμουνιστές βρίσκονται στις σεισμόπληκτες περιοχές, οργανώνοντας και ενισχύοντας την πολύμορφη λαϊκή αλληλεγγύη στους πληγέντες
Εκατοντάδες κομμουνιστές βρίσκονται στις σεισμόπληκτες περιοχές, οργανώνοντας και ενισχύοντας την πολύμορφη λαϊκή αλληλεγγύη στους πληγέντες
«Ο λαός μας προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια πολύ βαριά καταστροφή. Υπάρχει θλίψη, κούραση, απόγνωση και θάνατος. Υπάρχει όμως και θυμός. Ο κόσμος έχει αρχίσει να νιώθει οργή για την απουσία του κράτους και την αλαζονεία της κυβέρνησης», ανέφερε το χτεσινό ημερήσιο δελτίο του ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ), που άρχισε να το εκδίδει από την πρώτη μέρα της καταστροφής, για την ενημέρωση του κόσμου και την οργάνωση της πολύμορφης εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης στους πληγέντες.

Στο πλευρό των σεισμόπληκτων βρίσκονται με κάθε τρόπο από την πρώτη στιγμή μέλη και φίλοι του ΤΚΡ, προσαρμόζοντας μέρα με τη μέρα τη δράση τους στις αυξανόμενες ανάγκες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι προσεγγίζουν τις Οργανώσεις του ΤΚΡ άνθρωποι με τους οποίους μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία επικοινωνία, καθότι αναγνωρίζεται η υπευθυνότητα με την οποία οι δυνάμεις του προσπαθούν να στηρίξουν τον τουρκικό λαό.

Τα γραφεία του Κόμματος και τα «Στέκια Γειτονιάς» σε εκατοντάδες λαϊκές γειτονιές όλης της χώρας αποτελούν εστίες καθημερινής συγκέντρωσης υλικής βοήθειας, αλλά και οργάνωσης αποστολών στις σεισμόπληκτες περιοχές, με εθελοντές από ειδικότητες απαραίτητες για τη στήριξη των πληγέντων.

Συνολικά οκτώ φορτηγά και ένα λεωφορείο με είδη πρώτης ανάγκης έχουν φτάσει στις σεισμόπληκτες περιοχές από την Κωνσταντινούπολη, την Αγκυρα, τη Σμύρνη κ.α., ενώ άλλα τρία θα έφταναν χτες το βράδυ.


Το «Στέκι Γειτονιάς» από την περιοχή Σαριγάζι της Κωνσταντινούπολης έστειλε στην Αντάκια ένα φορτηγό - κινητό μαγειρείο με έξι μάγειρες, μέλη του Κόμματος, για τον επισιτισμό των σεισμόπληκτων, με ικανότητα για την εξυπηρέτηση 3.000 ατόμων τη μέρα.

Παράλληλα, ήδη 400 μέλη και φίλοι του Κόμματος εργάζονται εθελοντικά στα κέντρα κρίσης και αλληλεγγύης που έχει στήσει το TKP στις σεισμόπληκτες περιοχές (Αντάκια, Αδανα, Γκαζιαντέπ, Ισκεντερούν, Ντιγιάρμπακιρ).

Ομάδες διάσωσης εργάζονται στα συντρίμμια, υγειονομικοί φροντίζουν τους τραυματίες, συνεργεία μαγειρεύουν και μοιράζουν τα είδη πρώτης ανάγκης, ομάδες επαγγελματιών Υγείας, παιδαγωγών και ψυχολόγων - ψυχιάτρων προσπαθούν να βοηθήσουν επιτόπου στις πληγείσες περιοχές.

Στην Αντάκια βρέθηκε χτες και ο ΓΓ της ΚΕ του TKP, Κεμάλ Οκουγιάν, μαζί με αντιπροσωπεία της ΚΕ του Κόμματος.

Την ίδια στιγμή, η έλλειψη κατάλληλου συντονισμού εμποδίζει απαραίτητες δυνάμεις να φτάσουν σε πολλές περιοχές: Μεταξύ άλλων το TKP κατήγγειλε ότι εθελοντές μεταλλωρύχοι και ομάδες εκκένωσης του Τουρκικού Ινστιτούτου Σκληρού Ανθρακα (TTK) καθυστέρησαν πολύ να πάνε στις σεισμόπληκτες ζώνες, διότι δεν υπήρχε διαθέσιμο αεροσκάφος.

Η απουσία στήριξης των δομών Υγείας είναι τέτοια που όσοι επέζησαν από τον σεισμό τώρα κινδυνεύουν από τις συνθήκες λειτουργίας των νοσοκομείων: Στη Χατάι γίνονται ακρωτηριασμοί σε νοσοκομειακούς διαδρόμους, χωρίς αποστείρωση, αν και σε πολλές περιπτώσεις οι γιατροί είναι αρκετοί, όπως στο Αντιγιαμάν.

Καθόλου τυχαία, χτες έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το γραφείο του κυβερνήτη της Αντιγιαμάν, με τους αξιωματούχους να εγκαταλείπουν το κτίριο άρον άρον...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ