Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΦΛΟΙΣΒΟΥ
Συνεχίζεται η παράδοση του παραλιακού μετώπου στο πιάτο των επιχειρηματικών ομίλων

Eurokinissi

Με νομοσχέδιο που ήδη συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, προβλέπεται η ...ανάπλαση προς όφελος των δράσεων των επιχειρηματικών ομίλων, μιας έκτασης άνω των 22 στρεμμάτων στον Φλοίσβο, δηλαδή της παραθαλάσσιας περιοχής του Φαλήρου, για τη «Δημιουργία Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης», όπως αναφέρεται και στον τίτλο του. Η σχετική ανάπλαση θα γίνει με ...«δωρεά» από ιδιωτική εταιρεία και προβλέπει και άλλα φαραωνικά έργα για ναυτιλιακά κέντρα, εμπορικά καταστήματα, αναψυκτήρια και άλλες επικερδείς δράσεις, όλα κατά παρέκκλιση ακόμα και αυτών των ανεπαρκών νόμων για τη δόμηση και την προστασία των αιγιαλών, παραλιών κ.ο.κ.

Η σχετική «δωρεά» για την ανάπλαση θα γίνει από την εταιρεία «ΚΥΚΛΩΨ Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία», η οποία ανήκει στον εφοπλιστικό όμιλο Θεοδωρίδη, ο οποίος έρχεται να προστεθεί στον όμιλο Λάτση που έχει πάρει το Ελληνικό, στον όμιλο Νιάρχου και το ίδρυμά του και συνολικά στους επιχειρηματικούς ομίλους που αξιοποιώντας τους νόμους και το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνουν για λογαριασμό τους οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, μετατρέπουν ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο σε απαγορευμένη ζώνη για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, όχι μόνο των περιοχών αυτών αλλά ολόκληρου του Λεκανοπεδίου.

Αλλωστε το γεγονός ότι η ανάπλαση δεν έχει καμία σχέση με μουσειακό χώρο και ότι άλλοι είναι οι σχεδιασμοί που «τρέχουν» εκεί φάνηκε και από τα όσα ανέφερε χτες, στην Επιτροπή, κατά τη διαδικασία της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων, η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου, Αν. Αναγνωστοπούλου, το οποίο ήδη υπάρχει και λειτουργεί στην περιοχή για πάνω από 30 χρόνια. Η ίδια εξέφρασε την απορία επειδή δεν ειδοποιήθηκε από κανέναν για το εν λόγω νομοσχέδιο παρά μόνο την παραμονή της συνεδρίασης της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Πώς θα σας φαινόταν να γίνει στην αρχή της Συγγρού ένα βυζαντινό μουσείο; Να είναι το βυζαντινό μουσείο και να είναι και ένα άλλο βυζαντινό μουσείο. Τι θα αντιπροσωπεύει το ένα και τι θα αντιπροσωπεύει το άλλο;».

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Οπως ανέδειξε ο ειδικός του αγορητής, Χρήστος Κατσώτης, στο νομοσχέδιο αναφέρεται η «μέγιστη δόμηση 12.000 τ.μ., με μέγιστη κάλυψη 7.600 τ.μ., μέγιστο ύψος εγκαταστάσεων 22 μέτρα, επιτρεπόμενη δόμηση εντός αιγιαλού 400 τ.μ. και έχει διάφορα άλλα τέτοια στοιχεία για τους όρους δόμησης. Ενας χώρος που υποτίθεται ότι σήμερα πάει για ανάπλαση, θα γεμίσει με κτίρια τόσων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στεγασμένων χώρων και θα είναι από πίσω ο κόσμος, ο οποίος δεν θα έχει πρόσβαση στη θάλασσα. Θα κόβεται και ο αέρας τους, δηλαδή». Πρόσθεσε ότι «αυτό το νομοσχέδιο είναι σε συνέχεια του σχεδιασμού συνολικά για το παραλιακό μέτωπο και βλέπουμε ότι συνολικά ο λαός μας δεν έχει καμία πρόσβαση στη θάλασσα. Από τη μία είναι ο κ. Νιάρχος, από την άλλη ο κ. Λάτσης, τώρα εδώ αυτό, παρακάτω ο Αστέρας. Ολη η παραλία, δηλαδή, από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο είναι απαγορευμένη ζώνη για την πλειοψηφία του λαού μας».

Πρόκειται δηλαδή για συνέχεια «αυτής της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου με κύριο στόχο το κέρδος και, όπως λέει βέβαια και εδώ το νομοσχέδιο, θα λειτουργεί αυτό το πάρκο κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και διέπεται από τη νομοθεσία περί ανωνύμων εταιρειών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ