Τρίτη 7 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για εργατικά «ατυχήματα»

Νέο «ατύχημα», αυτήν τη φορά στη Θεσσαλονίκη, και πάλι σε απορριμματοφόρο

Παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, με αφορμή τα τρία σοβαρά εργατικά «ατυχήματα» στον κλάδο το τελευταίο δεκαήμερο, αλλά και τους 64 νεκρούς και χιλιάδες σακατεμένους εργαζόμενους του κλάδου τα τελευταία χρόνια.

Το Συνδικάτο κατήγγειλε τις άθλιες συνθήκες στις οποίες καλούνται να δουλέψουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στους δήμους, τα άθλια γκαράζ, την απουσία Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), τα οχήματα «χρέπια», καθώς και τη σχεδόν παντελή απουσία ελέγχων από το ΣΕΠΕ. Απαίτησε να αυξηθούν αμέσως οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας σε δήμους και αμαξοστάσια, ώστε να διαπιστωθούν οι ελλείψεις και να εφαρμοστούν τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους.

Ο διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας παραδέχτηκε ότι υπάρχει υποστελέχωση, καθώς έλεγχοι τα τελευταία χρόνια γίνονταν μόνο μετά από κάποιο εργατικό «ατύχημα» και αυτό όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Κάτω από την πίεση του Συνδικάτου «αναγκάστηκαν να δηλώσουν ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κάποιους ελέγχους στους δήμους».

Το Συνδικάτο απευθυνόμενο στους εργαζόμενους τονίζει πως «η σταδιακή υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, η σοβαρότατη υποστελέχωσή του, καθώς και η μετατροπή του σε Ανεξάρτητη Αρχή, ώστε οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων να φεύγουν από το κάδρο, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η κατάσταση στους δήμους θα συνεχίζει να είναι τραγική».

Και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να «μην περιμένουν να έρθει η σειρά τους». Δεν περιμένουμε από κανέναν σωτήρα να μας σώσει. Με τον αγώνα μας και την οργάνωση στα σωματεία μας και στο Συνδικάτο μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στις πολιτικές των κυβερνήσεων και των δημάρχων», σημειώνει.

Στη Θεσσαλονίκη το νέο «ατύχημα» με απορριμματοφόρο

Στο μεταξύ, νέο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 4 Φλεβάρη στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης. Δύο εργάτριες χτύπησαν την ώρα της εργασίας τους, στη διάρκεια της αποκομιδής, στη Β' δημοτική κοινότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σκαλοπάτια του απορριμματοφόρου προσέκρουσαν στο οδόστρωμα και αναπήδησαν με συνέπεια να κλείσουν. Από την αναπήδηση η μία εργάτρια χτύπησε στα γόνατα, αλλά κατάφερε να κρατηθεί στο σκαλοπάτι. Διαγνώσθηκε με κάκωση και θλάση στα γόνατα. Η άλλη εργαζόμενη έχασε την ισορροπία της και έμεινε κρεμασμένη στο απορριμματοφόρο πιασμένη μόνο από τις χειρολαβές για περίπου 50 μέτρα. Διαγνώστηκε με κάκωση και θλάση στα πλευρά.

Απαντώντας εκ των προτέρων στην προσφιλή τακτική να «πέσει» το φταίξιμο στους εργαζόμενους και «στην κακιά την ώρα», η ΔΑΣ αναφέρει ότι «οι εργαζόμενοι (οδηγός και πλήρωμα) εργάζονταν κάτω από πίεση χρόνου», προκειμένου να επιστρέψει το απορριμματοφόρο στο αμαξοστάσιο γιατί έπρεπε να ετοιμαστεί για άλλη περιφέρεια και συνεργείο. Επίσης «η κάμερα από την οποία ο οδηγός βλέπει τι γίνεται στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου δεν λειτουργούσε. Και οι εργάτριες δούλευαν χωρίς τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας π.χ. μποτάκια ασφαλείας».

Μάλιστα, καταγγέλλει ότι μία μέρα πριν το «ατύχημα» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας επισκέφτηκε το εργοτάξιο της Β' κοινότητας και όταν οι εργαζόμενοι του έθεσαν μεταξύ όλων των άλλων και το πρόβλημα με τη χορήγηση των ΜΑΠ, «η απάντηση του αντιδημάρχου ήταν "αγοράστε από τον μισθό σας"»!

Η ΔΑΣ τονίζει ότι «η υγεία και η ασφάλειά μας, το να γυρίζουμε σώοι και υγιείς μετά την εργασία μας στο σπίτι και τις οικογένειές μας, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήνουμε στα χέρια της διοίκησης και των ανθρώπων της. Με τη μαζική κινητοποίησή μας και δράση θα επιβάλουμε τη λύση των προβλημάτων και το δίκιο μας».

Νεκρός εργαζόμενος που καταπλακώθηκε από βράχο σε λατομείο

Αλλος ένας εργαζόμενος μπήκε χθες χάνοντας τη ζωή του στον μακρύ κατάλογο εργατικών «ατυχημάτων». Συγκεκριμένα, ένας 44χρονος εργάτης, χειριστής μηχανήματος, άφησε τη ζωή του στην Αργολίδα, όταν εκτελώντας εργασίες σε λατομείο, καταπλακώθηκε από βράχο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο άτυχος εργαζόμενος δούλευε στην περιοχή Γαλαναίικα κοντά στο Λυγουριό του δήμου Επιδαύρου και τον εντόπισαν, σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά, συνάδελφοί του -σχεδόν μια ώρα μετά το συμβάν- οδηγώντας τον στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ανακοίνωση για το δυστύχημα εξέδωσε η ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ, απαιτώντας την άμεση διερεύνηση των αιτιών και να αποδοθούν ευθύνες για το ατύχημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ