Τετάρτη 25 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Το μακελειό δίχως τέλος δεν κρύβεται, παρά την «ομερτά» κράτους - εργοδοσίας

«Πρωταγωνιστές» ξανά οι χώροι της Τοπικής Διοίκησης

Λίγες μόλις μέρες μετά την αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» για τη μεθόδευση κράτους - κυβέρνησης - εργοδοσίας να επικρατήσει «ομερτά» γύρω από τα εργατικά «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς, με επικλήσεις στα περί «ήσσονος σημασίας» συμβάντα, τα οποία, σύμφωνα με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, δεν χρήζουν διερεύνησης, τα καθημερινά μικρά και μεγάλα «εγκλήματα» δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Χώροι - «πρωταγωνιστές» για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται οι δήμοι, όπου οι εργαζόμενοι θρηνούν πάνω από 60 συναδέλφους τους τα τελευταία χρόνια, με πιο πρόσφατο τραγικό θύμα της ασυδοσίας δημοτικών αρχών και της εξοικονόμησης κόστους από μέτρα προστασίας την εργαζόμενη που δούλευε ανασφάλιστη στο απορριμματοφόρο του δήμου Ξυλοκάστρου.

Νέα κρούσματα που έρχονται στο φως είναι τα συνεχιζόμενα «ατυχήματα» στον δήμο της Αθήνας, που καταγγέλλει η Σωματειακή Επιτροπή του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, στις 23 Γενάρη, εργαζόμενος έχασε το δάχτυλο του αριστερού χεριού ενώ βρισκόταν σε υπηρεσία σε απορριμματοφόρο, στη διαδικασία αδειάσματος κάδου, ενώ ένα μήνα πριν, στις 22 Δεκέμβρη 2022, άλλος εργαζόμενος και πάλι σε απορριμματοφόρο είχε σοβαρό εργατικό ατύχημα, με αποτέλεσμα να κάνει σοβαρό χειρουργείο στο πόδι του και να μην μπορεί να δουλέψει για τουλάχιστον ένα χρόνο! Και οι δύο εργαζόμενοι είναι συμβασιούχοι, με τη Σωματειακή Επιτροπή να καταγγέλλει ότι η συνδικαλιστική πλειοψηφία στη διοίκηση του σωματείου στο οποίο ανήκουν οι εργαζόμενοι «μέχρι τώρα δεν έχει βγάλει μια ανακοίνωση», αφού «προφανώς άλλα πράγματα απασχολούν τους "συνδικαλιστές" - τμηματάρχες - διαμερισματάρχες - προϊστάμενους της διοίκησης του Σωματείου».

Η Σωματειακή Επιτροπή καλεί σε πάλη ενάντια σε κάθε σχεδιασμό κατάργησης ή περικοπής των ΒΑΕ, απαιτώντας, κόντρα στην εγκληματική πολιτική των δημάρχων, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο εργασίας. «Να στήσουμε επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε δήμο. Μόνο οι εργαζόμενοι μπορούμε να προστατεύσουμε τις ζωές μας. Ευχόμαστε περαστικά στους δύο συναδέλφους και ταχεία ανάρρωση», τονίζει.

Σε έναν άλλο δήμο, αυτή τη φορά στο Χαλάνδρι, και μάλιστα την ίδια μέρα που στην Αθήνα ακρωτηριαζόταν ο εργαζόμενος, άλλος συνάδελφός του τραυματιζόταν σοβαρά στον χώρο του συνεργείου αυτοκινήτων. Πρόκειται για εργαζόμενο της Εταιρείας «Ηλιόπουλος ΕΠΕ Ελαστικά» (εταιρεία από την οποία ο δήμος Χαλανδρίου προμηθεύεται ελαστικά), ο οποίος, όπως καταγγέλλει το Σωματείο του δήμου, «τραυματίστηκε σοβαρά την ώρα που προσπαθούσε να ελέγξει τη διαρροή αέρα σε λάστιχο. Το λάστιχο έσκασε και το οστικό κύμα τον εκτίναξε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά (στα πλευρά, στους πνεύμονες και τη μέση) και νοσηλεύεται στο ΚΑΤ».

Το Σωματείο ζητάει λοιπόν την πλήρη διερεύνηση και δημοσίευση των αιτίων του ατυχήματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ