Τρίτη 24 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγώνας - διεκδίκηση η μόνη επιλογή για να μπουν σε προτεραιότητα οι λαϊκές ανάγκες

Σημαντικές οι παρεμβάσεις στη σύσκεψη οι οποίες μετέφεραν πείρα και αποφασιστικότητα για τη συνέχιση του αγώνα

Δημήτρης Αρκούδης

RIZOSPASTIS

Δημήτρης Αρκούδης
Μέσα από τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των φορέων της Καλαμαριάς αναδείχθηκε η απόφαση του λαού της περιοχής να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην παράδοση του παραλιακού μετώπου στα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων. Να διεκδικήσει μαχητικά, δυναμικά, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και άλλες πολύμορφες δράσεις, την απόδοσή τους στον λαό της περιοχής για την ικανοποίηση των αναγκών του σε χώρους Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, αναψυχής, την ανάπλασή τους με κρατική χρηματοδότηση.

***

Ο Βικέντιος Αντωνάκης, δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στο καλωσόρισμά του, ανέφερε ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ στην Καλαμαριά δεν έλειψαν από κανέναν αγώνα, από καμία διεκδίκηση. Πήρανε πρωτοβουλίες μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε οι αγώνες του λαού να είναι αποτελεσματικοί, να στοχεύουν τον πραγματικό αντίπαλο. Αναφέρθηκε επίσης στις διάφορες δράσεις που αναπτύχθηκαν με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, ενάντια στις εξελίξεις στο παραλιακό μέτωπο, για τα προβλήματα στη σχολική στέγη, στις αθλητικές υποδομές κ.λπ. Για το δικαίωμα του λαού να απολαμβάνει σύγχρονες υποδομές για την ικανοποίηση των αναγκών του.

Στέφανος Καργάκης

RIZOSPASTIS

Στέφανος Καργάκης
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν δεκάδες εκπρόσωποι φορέων. Μεταξύ αυτών πήραν τον λόγο:

Η Ελένη Μπακιρλή, υγειονομικός, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ, πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Παναγία», αναφέρθηκε στους αγώνες που αναπτύχθηκαν από το 2011 έως το 2013 ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου που καθυστέρησαν τους σχεδιασμούς της τότε κυβέρνησης. Οπως είπε, με το κλείσιμο του νοσοκομείου «χάθηκαν 420 κλίνες, έκλεισαν εξειδικευμένες κλινικές που δεν λειτουργούσαν πουθενά αλλού, χάθηκαν θέσεις εργασίας και κυρίως υγειονομικές υπηρεσίες πολύτιμες». Αναφέρθηκε επίσης στο Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» που λειτουργεί στην περιοχή και δεν έχει τις υποδομές που απαιτούνται. Αλλά και στο κλείσιμο δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Καλαμαριά. Ανέδειξε ότι αν υπήρχαν οι 420 κλίνες του Νοσοκομείου «Παναγία» και οι δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας στα χρόνια της πανδημίας, θα είχαμε λιγότερους θανάτους. «Θέλουμε το Νοσοκομείο "Παναγία" αντί να γίνει πεντάστερο ξενοδοχείο, να επαναλειτουργήσει ως δημόσια δομή Υγείας. Εχουμε τη δύναμη, μέσα από τους αγώνες μας, να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα», τόνισε.

Ο Βασίλης Πατσιλάρας, πρόεδρος του Συλλόγου Κατιρλιωτών «Αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος», είπε ότι «ζούμε σε μια εποχή που η δυστοπία φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα σε πολλούς τομείς». Ανέφερε ότι η Καλαμαριά, το παραλιακό της μέτωπο, είναι ένας μοναδικός χώρος που πρέπει να παραμείνει πράσινος. Σιγά σιγά όμως χάνονται κομμάτια του. Η μαρίνα της Αρετσούς, με την ανοχή της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, προγραμματίζεται να χτιστεί, η πλαζ το ίδιο, ενώ η περιοχή είναι κηρυγμένη ως τουριστικό ακίνητο και θα έπρεπε να εξαιρείται από το ΤΑΙΠΕΔ. Το πρώην στρατόπεδο «Κόδρα» σχεδιάζεται μέσα από ειδικό χωρικό σχέδιο, που σκοπό έχει τη διευκόλυνση επενδύσεων, να κατατεμαχιστεί σε οικοδομικά τετράγωνα, δρόμους, διαφορετική διαχείριση των επιμέρους τμημάτων του, κ.λπ.

Κατερίνα Μπόλματη

RIZOSPASTIS

Κατερίνα Μπόλματη
Ο Δημήτρης Αρκούδης, νομικός σύμβουλος του Συλλόγου Κατιρλιωτών, πρώην δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Καλαμαριά Αλλιώς», αναγνώρισε τη συνέπεια θέσεων και δράσης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς, στην κατεύθυνση υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων. Επίσης, αναφέρθηκε στην περίπτωση της πλαζ Αρετσούς λέγοντας ότι η προηγούμενη διοίκηση άφησε τον χώρο να ρημάζει από το 2013 που έληξε το χρησιδάνειο και τώρα έχει συμφωνήσει να παραδίδει το 20% του τζίρου στην ΕΤΑΔ για να συνεχίσει να την εκμεταλλεύεται. Επιδιώκουν αυτοί οι χώροι να αποτελέσουν τεράστιο κέντρο εμπορικού κέρδους, αποκλείοντας το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών από τη χρήση τους. «Ο νομικός αγώνας που μπορεί να κάνουν φορείς και ομάδες είναι ένα μικρό μέρος. Κυρίως πρέπει να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε», σημείωσε.

Ο Στέφανος Καργάκης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Κρήνης «Η Μπουμπουλίνα», αναφέρθηκε στον αγώνα των σωματείων και φορέων της περιοχής που συντονισμένα πήρανε σημαντικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να αποτρέψουν τους σχεδιασμούς εμπορευματοποίησης και τσιμεντοποίησης της παραλιακής ζώνης της Καλαμαριάς. Είπε ότι το ΤΑΙΠΕΔ έβγαλε στο σφυρί τη μαρίνα Αρετσούς και τα χερσαία τμήματά της για να χτιστούν κατασκευές έως 18.000 τ.μ. «Θέλουν να μπαζώσουν αυτήν την έκταση που σήμερα βρίσκουμε διέξοδο οι κάτοικοι και τα παιδιά μας. Και παράλληλα θέλουν να δώσουν προίκα το Ρεμέτζο, το καφενείο του Ψαρά, που διαχειρίζεται η Δημοτική Επιχείρηση Καλαμαριάς». Κατήγγειλε ότι τα σχέδια προχωρούν με τις πλάτες διοίκησης δήμου και των άλλων παρατάξεων που άνοιξαν τον δρόμο για την παράδοσή τους στα ιδιωτικά συμφέροντα. «Καμία ιδιωτικοποίηση, ούτε μέτρο από την παραλία, ελεύθερη πρόσβαση, ανάπλαση με κρατική χρηματοδότηση», είπε.

Γιάννης Καϊμακτσίδης

RIZOSPASTIS

Γιάννης Καϊμακτσίδης
Αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση των παλιών καπναποθηκών, που με πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» συγκεντρώθηκαν υπογραφές και οι κάτοικοι απαίτησαν να αποδοθεί προς χρήση στον λαό, να γίνει χώρος πολιτισμού, αναψυχής και σχολείων.

Η Κατερίνα Μπόλματη, γραμματέας της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Καλαμαριάς, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 11.200 μαθητές στα 59 σχολεία του δήμου και στον αγώνα των γονιών που οραματίζονται ασφαλή και σύγχρονα σχολεία, χώρους αθλητισμού και πολιτισμού, χώρους πρασίνου για τα παιδιά τους. Οπως είπε, υπάρχουν σχολεία με σοβαρά προβλήματα στις αυλές τους, νήπια στεγάζονται σε κοντέινερ, λειτουργούν αίθουσες με γυψοσανίδες, λείπει ένα λύκειο (το 8ο Λύκειο), δεν υπάρχει ειδικό σχολείο ενώ η ανάγκη ίδρυσης είναι διαπιστωμένη από το 2005, ενώ «ζητάμε να μάθουμε αν έχουν ελεγχθεί τα σχολεία για πυρασφάλεια και αντισεισμική θωράκιση». Σημείωσε ότι μέσα από τις πολύμορφες παρεμβάσεις προς τον δήμο αλλά και τις κρατικές υπηρεσίες, «εισπράττουμε ότι τα παιδιά μας αντιμετωπίζονται ως κόστος. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτήν τη λογική». Αναφέρθηκε και στα ανεπαρκή μέτρα για την υγεία των παιδιών, ειδικά αυτήν την περίοδο με τις ιώσεις σε έξαρση και τις ελλείψεις σε φάρμακα και δημόσιες υποδομές περίθαλψης.

Λάζαρος Μουμτζής

RIZOSPASTIS

Λάζαρος Μουμτζής
Αλλά και στην ανάγκη για ελεύθερους, αδόμητους χώρους για να έχουν διέξοδο τα παιδιά. «Πραγματοποιήσαμε πολύμορφες δράσεις, πικνίκ, συμβολική δενδροφύτευση, έκθεση και εργαστήρια ζωγραφικής, κινηματογραφικές προβολές. Οσο εντείνονται οι απειλές αυξάνονται οι διαμαρτυρίες και οι κινητοποιήσεις μας».

Ο Γιάννης Καϊμακτσίδης, πρόεδρος του Συλλόγου «Ποσειδώνας» - Πρωτοβουλία Κατοίκων Καραμπουρνάκι, μίλησε για την περίπτωση τσιμεντοποίησης στο Καραμπουρνάκι. Οπως είπε, με αγώνες κατάφεραν να χαρακτηριστεί ο χώρος χώρος πρασίνου. Ομως, συνεχίστηκαν οι επιθετικές πολιτικές, οι οποίες σήμερα κορυφώνονται. «Απασφαλίζουν ότι είναι κοινό, με νομοθετήματα, με απαξίωση και κατατεμαχισμό των χώρων, με πολιτική και ιδεολογική τρομοκράτηση των πολιτών κ.λπ.», είπε και πρόσθεσε: «Εχουν χρήματα για να εξυπηρετήσουν τα ιδιωτικά συμφέροντα, όχι όμως για τις λαϊκές ανάγκες. Κινδυνεύει το Καραμπουρνάκι, οι μπουλντόζες είναι προ των πυλών». Και τόνισε την απόφαση των πολιτών να παλέψουν ενάντια σε αυτούς τους σχεδιασμούς, υπέρ της διαμόρφωσης ενός ενιαίου σχεδίου αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου σε όφελος του λαού της Καλαμαριάς.

Ο Λάζαρος Μουμτζής, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Καλαμαριάς, αναφέρθηκε στην υποστελέχωση των υπηρεσιών, στην έλλειψη προσωπικού και την ανάγκη να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Θα πρέπει, όπως είπε, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι των παιδικών σταθμών, οι εργαζόμενοι μέσω ΕΣΠΑ, οι σχολικές καθαρίστριες κ.λπ. Να δίνονται τα Μέσα Ατομικής Προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους. Να μην προχωρήσει καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Να πούμε όχι στους αναπτυξιακούς Οργανισμούς που αποτελούν τον Δούρειο Ιππο μέσα στις δημόσιες υπηρεσίες.

Ελενα Ελευθεριάδου

RIZOSPASTIS

Ελενα Ελευθεριάδου
Η Ελενα Ελευθεριάδου, πρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς (μέλος της ΟΓΕ), αναφέρθηκε στους αγώνες που αναπτύχθηκαν και στον συντονισμό των φορέων που επιτεύχθηκε, «κάτω από ένα κοινό πλαίσιο, σε κοινές δράσεις, με αυτή τη διάρκεια και αντιμέτωποι με έναν τέτοιο σχεδιασμό του κεφαλαίου για το σύνολο του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης». Μίλησε για την πολύμορφη δραστηριότητα που προηγήθηκε και συνεχίζεται και σημείωσε: «Ολα τα παραπάνω, που είναι σε εξέλιξη, μας έχουν δείξει τη δύναμη που έχει η κοινή, συλλογική δράση διεκδίκησης όλων αυτών που μας ανήκουν και μας τα κλέβουν, και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τον τόπο μας. Δείξαμε τη δύναμή μας και απέναντι στη διοίκηση του δήμου και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, που από τη μια διατείνονταν ότι είναι μαζί μας, ενώ την ίδια ώρα προκρίνανε μια "ήπια" εμπορευματοποίηση, "ήπια" τσιμεντοποίηση, ψήφιζαν υπέρ της ήπιας ιδιωτικοποίησης. Πιέστηκαν μάλιστα από τις πρωτοβουλίες που πήρε ο λαός της Καλαμαριάς ενάντια στα σχέδιά τους!».

Ο Δημήτρης Κατραντσιώτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικών Γυμναστηρίων, Α' αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Εθνικών Αθλητικών Κέντρων, αναφέρθηκε στο Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας το οποίο ανήκει στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα Θεσσαλονίκης που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εθνικό αθλητικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας και καλύπτει μία έκταση περίπου 80 στρεμμάτων. Απασχολεί ελάχιστους εργαζόμενους, μόλις 7, που μαζί με ορισμένους συμβασιούχους πασχίζουν να το λειτουργήσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει σωστή παροχή υπηρεσιών στον πολίτη, στον αθλούμενο, στον αθλητισμό γενικότερα, να γίνεται ελλιπής συντήρηση των εγκαταστάσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Είναι ένα αθλητικό κέντρο - φιλέτο που σίγουρα θα μπει, αν δεν έχει ήδη μπει, στο μάτι ιδιωτών επενδυτών και μελλοντικά ίσως κληθούμε να το υπερασπιστούμε σε όφελος των πολιτών με μόνη εξυπηρέτηση τον μαζικό, σωματειακό και λαϊκό αθλητισμό», λαμβάνοντας υπόψη τις αντίστοιχες εξελίξεις σε ΕΑΚ Αγίου Κοσμά στην Αθήνα και του Ποσειδωνίου Αθλητικού Κέντρου στη νέα παραλία που ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν χρειάστηκε η δυναμική εργατική - λαϊκή παρέμβαση για να μη δοθούν σε ιδιώτες.

Δημήτρης Κατραντσιώτης

RIZOSPASTIS

Δημήτρης Κατραντσιώτης
Ο Αρης Μερκενίδης, κάτοικος Καλαμαριάς, απεργός και απολυμένος της «Μαλαματίνα», πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών - Πολιτών στα εμφιαλωμένα ποτά, αναφέρθηκε στον αγώνα των απεργών της «Μαλαματίνα» που διανύει τον 6ο μήνα, στο ιστορικό της επίθεσης, στην κλιμάκωση από την πλευρά της εργοδοσίας με απολύσεις και καταργήσεις τμημάτων. Στην προσπάθεια με χρήση του νόμου Χατζηδάκη να πετύχει τη διάλυση του Σωματείου, στη βίαιη καταστολή με την αστυνομία σε ρόλο σεκιούριτι.

Αναφέρθηκε επίσης στο ΠΑΜΕ που στήριξε από την αρχή τον αγώνα τους με κάθε τρόπο, αλλά και στους βουλευτές του ΚΚΕ που από την πρώτη μέρα στάθηκαν μαζί στις αλυσίδες των απεργών απέναντι στις δυνάμεις καταστολής, ενάντια στον απεργοσπαστικό μηχανισμό. Επίσης, στη δύναμη που έδωσε στον αγώνα τους η παρουσία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έξω από το εργοστάσιο, στο πλευρό των απεργών. Τόνισε ότι «συνεχίζουμε. Είμαστε αποφασισμένοι. Εμείς θα είμαστε νικητές». Και κάλεσε σε κοινό αγώνα των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς αλλά και στις γειτονιές, παντού «για να μπουν σε προτεραιότητα οι δικές μας ανάγκες».


Άρης Μερκενίδης

RIZOSPASTIS

Άρης Μερκενίδης

Βικέντιος Αντωνάκης

RIZOSPASTIS

Βικέντιος Αντωνάκης

Ελένη Μπακιρλή

RIZOSPASTIS

Ελένη Μπακιρλή

Βασίλης Πατσιλάρας

RIZOSPASTIS

Βασίλης Πατσιλάρας
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι στο έγκλημα της οικοδόμησης του παραλιακού μετώπου(2024-01-10 00:00:00.0)
Οχι στην εμπορευματοποίηση του παραλιακού μετώπου(2023-07-27 00:00:00.0)
Η υλοποίηση του αστικού σχεδιασμού δεν συναντιέται πουθενά με τις λαϊκές ανάγκες(2021-04-20 00:00:00.0)
Οι χώροι - ανάσα για τον λαό δεν είναι για τα σαγόνια των επενδυτών(2021-04-03 00:00:00.0)
Ο δήμαρχος ξηλώνει πανό του ΚΚΕ για τη Μέρα Περιβάλλοντος(2020-06-03 00:00:00.0)
Συγκέντρωση ενάντια στην τσιμεντοποίηση της παραλίας(2009-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ