Τρίτη 24 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τρεις οι νεκροί εργάτες μέσα σε τρεις βδομάδες, απανωτά τα «ατυχήματα»

Κράτος και εργοδοσία παίζουν κορόνα - γράμματα με τη ζωή των εργαζομένων

Με το 2023 να διανύει μόλις τρεις βδομάδες, ισάριθμα είναι τα εργατικά δυστυχήματα όπου εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους. Ενας τραγικός απολογισμός, που προμηνύει τα ακόμα χειρότερα, αν συνυπολογιστούν και οι κατευθύνσεις κράτους - εργοδοσίας για κουκούλωμα των «ατυχημάτων» στους χώρους δουλειάς αν αυτά κρίνονται «ήσσονος σημασίας» (βλ. θέμα δίπλα).

Τελευταίο θύμα της εργοδοτικής ασυδοσίας είναι ο 60χρονος εργαζόμενος σε μεταφορική εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, σε μια βαριά εργασία δηλαδή, ο οποίος αντί να έχει ήδη βγει στη σύνταξη, βρισκόταν στη ράμπα για το μεροκάματο, από όπου έπεσε και σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

«Δεν φταίει ούτε η κακιά η ώρα, ούτε η απροσεξία των εργαζομένων για τα εργατικά ατυχήματα, όπως δηλώνει με θράσος η εργοδοσία. Αιτία είναι ότι η προστασία των εργαζομένων αντιμετωπίζεται ως κόστος για το κράτος και τους εργοδότες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον θάνατο του 60χρονου εργαζόμενου στη μεταφορική εταιρεία «Μελισσάς TML».

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή του εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια, στους οικείους και στους συναδέλφους του 60χρονου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμα έγκλημα που «επιβεβαιώνει τη σκληρή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους στις μεταφορικές». Πιο συγκεκριμένα αναδεικνύει τις ακατάλληλες εγκαταστάσεις φορτοεκφόρτωσης, την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας και υγιεινής, την εντατικοποίηση της δουλειάς, τις υπερωρίες και τα τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα.

Μεταξύ άλλων απαιτεί να γίνει έλεγχος, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σε όλες τις εγκαταστάσεις της συγκεκριμένης επιχείρησης, αλλά και όλων των εταιρειών με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων. Να υπάρχει κατάλληλος διαμορφωμένος χώρος φορτοεκφόρτωσης, με ράμπα, ασφαλτόστρωση, σωστή κλίση, και μόνο εκεί να γίνεται η διαδικασία. Καμία εργασία σε χώρο που δεν προφυλάσσεται από τις καιρικές συνθήκες. Επίσης επαναφέρει τις διεκδικήσεις των σωματείων για κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων και καλεί τους εργαζόμενους «να σηκώσουν το ανάστημά τους και να παλέψουμε για τη συγκρότηση Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων».

Βουτιά 3,5 μέτρων σε τσιμινιέρα στο Πέραμα

Στο μεταξύ, ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα» έρχεται να προστεθεί από χτες στην ατέλειωτη λίστα που έχουν ανοίξει μεγαλοεργολάβοι, εφοπλιστές και κυβερνήσεις στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, που θεωρούν τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ίδιας της ζωής των εργαζομένων κόστος. Μεταλλεργάτης 59 ετών, μέλος του συνεργείου της εργολαβικής επιχείρησης ΓΕΝΕ ΕΠΕ, κατά τη διάρκεια επισκευαστικών εργασιών στην τσιμινιέρα του πλοίου «ΕΛΥΡΟΣ», «από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία» «ξέφυγε» και έπεσε μέσα στην τσιμινιέρα, κάνοντας βουτιά πάνω από 3,5 μέτρα! Ο εργαζόμενος είναι φανερό ότι γλίτωσε την τελευταία στιγμή, ενώ ευτυχώς φέρει ελαφριά τραύματα κυρίως στο πρόσωπο και νοσηλεύεται στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.

Το παραπάνω «ατύχημα» μπορεί για το κράτος και την εργοδοσία να είναι «ήσσονος σημασίας» και σύμφωνα με τις εισαγγελικές συστάσεις να μην είναι ...άξιο έρευνας, όμως προφανώς και προειδοποιεί για τα ακόμα χειρότερα. Αλλωστε, στο Πέραμα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, όλα τα στοιχεία βοούν για το χειρότερο, καθώς για το κυνηγητό του κέρδους (καθώς ο χρόνος είναι χρήμα για τους εργοδότες) εργολάβοι και εφοπλιστές συνεχίζουν να μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη σε καρμανιόλες για τους εργαζόμενους.

Απόδειξη των παραπάνω αποτελεί και η καταγγελία που εξέδωσε χτες το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Σύμφωνα με το Συνδικάτο, την περασμένη Παρασκευή διενεργήθηκε έλεγχος στο επισκευαζόμενο δεξαμενόπλοιο «OSCAR» για να διαπιστωθεί με φρίκη το αδιανόητο: Μέσα στην τεράστια δεξαμενή φορτίου, οι υπεύθυνοι του συνεργείου «ΚΟΡΑΛ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΠΛΟΙΩΝ ΕΠΕ», αντί να στήσουν ασφαλείς σκαλωσιές, σκέφτηκαν να τη γεμίσουν με νερό και να ανεβάσουν συνεργείο εργαζομένων, σε πρόχειρη σχεδία που έπλεε από τη μια άκρη της δεξαμενής στην άλλη προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες υδροβολής!

Επιπλέον, όσον αφορά το κατάστρωμα του πλοίου, όπου εκτελούσε επισκευαστικές εργασίες το συνεργείο της επιχείρησης «Α&Ν ΓΙΑΓΙΑΣ ΟΕ», εντοπίστηκαν ακατάλληλες σκαλωσιές και επικίνδυνα ανοίγματα, που ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε εργαζόμενος να βρεθεί στο κενό.

Ο κίνδυνος για πολύ σοβαρό εργατικό «ατύχημα» σε βάρος της ζωής των εργαζομένων των συνεργείων ήταν άμεσος, γι' αυτό και η Επιτροπή έδωσε επιτόπου εντολή για διακοπή εργασιών προκειμένου να αποκατασταθούν οι παραβάσεις και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα που προβλέπονται για τη διασφάλιση της υγείας και της ζωής των εργαζομένων.

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με το Συνδικάτο, χτες «σε επαναληπτικό έλεγχο» διαπιστώθηκε ότι «οι εργασίες συνεχίζονταν κανονικά κάτω από τις ίδιες επικίνδυνες συνθήκες»!

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή που το Συνδικάτο Μετάλλου διαπίστωνε τα παραπάνω, πληροφορούνταν και για το εργατικό «ατύχημα» στο πλοίο «ΕΛΥΡΟΣ». Απαιτεί λοιπόν από τον προϊστάμενο Εισαγγελίας Πειραιά, τους υπουργούς Εργασίας και Ναυτιλίας, το ΚΕΠΕΚ, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και το Λιμεναρχείο Περάματος «την παρέμβασή σας για να σταματήσουν οι εργασίες, να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, οι οποίοι στον βωμό του κέρδους αδιαφορούν πλήρως για τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων και ταυτόχρονα καταστρατηγούν τον νόμο, αρνούμενοι να συμμορφωθούν στις κυρώσεις που τους επιβάλλονται για τις σοβαρές παραβάσεις τους».

Τέταρτο «ατύχημα» σε τρεις μήνες στη Β. Εύβοια

Την άμεση λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της «ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ» στη βόρεια Εύβοια, καταγγέλλοντας εργατικό «ατύχημα» με σοβαρό τραυματισμό συναδέλφου, το τέταρτο μέσα σε τρεις μήνες, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

Την ανακοίνωση του Σωματείου κατέθεσαν Αναφορά στη Βουλή προς το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Διαμάντω Μανωλάκου.

«Την Παρασκευή 20 Γενάρη, ένας ακόμη συνάδελφος τραυματίστηκε πολύ σοβαρά σε ώρα εργασίας. Πρόκειται για το τέταρτο αντίστοιχο περιστατικό που συμβαίνει σε διάρκεια μόλις τριών μηνών! Αν μάλιστα προσθέσουμε και τα διάφορα "παραλίγο" ατυχήματα, ιδιαίτερα αυτά στις απαράδεκτες και επικίνδυνες γαλαρίες, τυχαίο είναι μόνο το ότι ακόμα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα», τονίζει το Σωματείο στην ανακοίνωσή του.

Παράλληλα επισημαίνει ότι παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις προς την εργοδοσία και τις δεσμεύσεις από την πλευρά της, ελάχιστα έχουν γίνει, και αυτά κάτω από την πίεση του σωματείου.

«Η κατάσταση φωνάζει από μόνη της. Οι συχνοί τραυματισμοί συναδέλφων σε διαφορετικά πόστα και σε διαφορετικές εγκαταστάσεις αποδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο τις πολύ σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας σε όλα τα τμήματα. Οπως φαίνεται, το μεγαθήριο "όμιλος ΤΕΡΝΑ" μπορεί να στήνει τους μεγαλύτερους αιολικούς σταθμούς των Βαλκανίων στην Κάρυστο, μπορεί να ετοιμάζεται να αγοράσει τη ΛΑΡΚΟ, αλλά δεν του περισσεύει ευρώ για να διασφαλίσει ασφαλείς συνθήκες για τους εργαζόμενους, παρότι σήμερα υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες», τονίζει το Σωματείο.

Στο πλαίσιο αυτό, και «για να μη θρηνήσουμε νεκρούς, για να μην έχουμε άλλα "ατυχήματα" και για να μην είμαστε εμείς οι επόμενοι», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, το Σωματείο απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε όλες τις εγκαταστάσεις, αποζημίωση των συναδέλφων που τραυματίστηκαν και κάλυψη όλων των νοσηλειών και εξόδων τους, καθώς και την καταβολή του συνόλου των αποδοχών τους, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί και μέχρι να αναρρώσουν πλήρως.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ