Τρίτη 24 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αγωνιστικός ξεσηκωμός σε όλη την ύπαιθρο

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκατοντάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών και άλλα σημεία της Ημαθίας, της Πέλλας και της Θεσσαλονίκης, την Κυριακή, σήμαναν αγωνιστικό ξεσηκωμό, απαιτώντας μέτρα για την επιβίωσή τους.

Στην Ημαθία, οι αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους στον Κόμβο της Κουλούρας, στη διασταύρωση της Νάουσας και στο Αγγελοχώρι. Σήμερα Τρίτη, στις 9.30 το πρωί, θα πραγματοποιήσουν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια.

Στο πλευρό τους, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους, βρέθηκε το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, αναδεικνύοντας την κοινή απαίτηση εργαζομένων και βιοπαλαιστών αγροτών για «να προστατευτεί εδώ και τώρα η ζωή μας, για να μπορούμε σήμερα να ζούμε με αξιοπρέπεια, να μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες των οικογενειών».

Στην Πέλλα, περισσότερα από 600 τρακτέρ βγήκαν την Κυριακή στα χωριά. Σε Αρνισσα, Σκύδρα, Παλαίφυτο, Αρσένι, Καλή, Λουτροχώρι, Αγρα, Νεοχώρι, Δάφνη κ.α. Χτες οι αγρότες με τα τρακτέρ τους Παρέμεναν σε Μεσημέρι, Γυψοχώρι, Γαλατάδες και Αραβησσό.

Την Κυριακή οι αγρότες του Μεσημερίου πραγματοποίησαν τρακτεροπορεία στην Εδεσσα και το απόγευμα μέσα από σύσκεψη αποφάσισαν σε συντονισμό με τους αγρότες από τα υπόλοιπα χωριά να κατευθύνουν τα τρακτέρ τους, τις επόμενες μέρες, σε μεγαλύτερα μπλόκα σε κομβικά σημεία.

ΕΟΡΔΑΙΑ
ΕΟΡΔΑΙΑ
Χτες το βράδυ, μέσα από σύσκεψη στη Σκύδρα, οι αγρότες της Πέλλας θα καθόριζαν τα επόμενα βήματά τους.

Οι αγρότες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν με τα αγροτικά τους μηχανήματα απέναντι από τον Συνεταιρισμό Βασιλικών. Χτες το απόγευμα, μέσα από σύσκεψη, θα καθόριζαν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

Σε Δυτική και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Στη Δυτική Μακεδονία, αγρότες βγήκαν με τα τρακτέρ και άλλα οχήματα στις πλατείες σε κάθε νομό της Περιφέρειας, ανταποκρινόμενοι δυναμικά στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και των αγροτικών συλλόγων της περιοχής.

Εκατοντάδες αγροτοκτηνοτρόφοι με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα συγκεντρώθηκαν στις πλατείες του Μεσόβουνου, Κομνηνών και Μηλοχωρίου στην Εορδαία και σε Μανιάκι, Βεγόρα, Πελαργό, Φαράγγι, Φιλώτα και Αντίγονο στο Αμύνταιο, κινητοποίηση την οποία χαιρέτισε ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας.

Παράλληλα, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος σχολιάζει την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφορικά με τις αποζημιώσεις των καλλιεργειών για την περιοχή: «Δεν μας αρκούν τα ψίχουλα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Διεκδικούμε ικανοποιητικά ποσά που θα καλύπτουν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλες κάθετα τις ποικιλίες ροδάκινων - νεκταρινιών, μήλων, βερίκοκων, σταφυλιών, κερασιών. Να αποζημιωθούν για την κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος και να δοθούν τα 72,7 ευρώ/στρ. σε όλους τους αγρότες και στους υπόλοιπους συνεταιρισμένους».

ΗΛΕΙΑ
ΗΛΕΙΑ
Στα Γρεβενά, ο Αγροτικός Σύλλογος Γρεβενών πραγματοποίησε μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, μετά τη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, ενώ στη Φλώρινα, ακόμα και με -7 βαθμούς, οι αγρότες πραγματοποίησαν συμβολική κινητοποίηση με τα τρακτέρ τους στον συνοριακό σταθμό της Νίκης. Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στην Πολυκάρπη Καστοριάς από τον Αγροτικό Σύλλογο Μακεδνό.

Τα πρώτα τρακτέρ βγήκαν στις πλατείες των χωριών και στην Ανατολική Μακεδονία και συγκεκριμένα στα χωριά του δήμου Παγγαίου, στην Καβάλα, όπου οι αγρότες διεκδικούν επίσης μεταξύ άλλων να πληρωθούν σε όλα τα χωριά οι αποζημιώσεις αλλά και οι πληρωμές de minimis του 2020 και 2021, να πληρωθούν de minimis στις καλλιέργειες ακτινιδίων, σπαραγγιών, αμύγδαλων και μήλων της Καβάλας.

Στη Θράκη οι αγρότες προετοιμάζονται, καθώς στον Εβρο, μετά τη σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων Βύσσας, Τριγώνου, Ορεστιάδας και Διδυμότειχου, όπου εκφράστηκε η πρόθεση των αγροτών να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα» έχει προγραμματίσει πανέβρια ανοιχτή συνέλευση για την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας, όπου θα αποφασιστούν ο χρόνος και η μορφή των κινητοποιήσεων.

Δυναμικό ξεκίνημα στη Φθιώτιδα

ΜΑΚΡΑΚΩΜΗ
ΜΑΚΡΑΚΩΜΗ
Με τα πρώτα μπλόκα να στήνονται στην Αταλάντη, στο Καστρί Μακρακώμης και στην Αμφίκλεια, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Φθιώτιδας ρίχνονται με τη σειρά τους στη μάχη για την επιβίωσή τους.

Η αρχή έγινε το πρωί της περασμένης Παρασκευής στην Αταλάντη από τον Αγροτικό Σύλλογο Αταλάντης και στη συνέχεια, την Κυριακή 22 Γενάρη, ακολούθησαν οι συνάδελφοί τους από τη Δυτική Φθιώτιδα και τον Αγροτικό Σύλλογο Μακρακώμης, καθώς και την Αμφίκλεια και τον Αγροτικό Σύλλογο Δυτικής Λοκρίδας.

Την ανάγκη στήριξης των παραγωγών ακτινιδίου εξαιτίας της χαμηλής τιμής του προϊόντος και της εκτίναξης του κόστους παραγωγής αναδεικνύει μεταξύ άλλων ο Αγροτικός Σύλλογος Μακρακώμης, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Παππά, ενώ από την πλευρά τους οι αγρότες της Αταλάντης επαναφέρουν το ζήτημα της καταστροφής από καιρικά φαινόμενα στον ελαιώνα της περιοχής.

«Η κατάσταση δεν πάει άλλο», αναφέρει ο Χρήστος Πάσουλας, γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, τονίζοντας ότι το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί σε τέτοιο βαθμό, που οι περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι αδυνατούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους και να ταΐσουν τα ζώα. Σημειώνει επίσης ότι οι αγωνιστικές διεργασίες συνεχίζονται και σε άλλες περιοχές της Φθιώτιδας, ενώ καθημερινά ενισχύονται με νέες δυνάμεις τα μπλόκα που έχουν συγκροτηθεί.

Σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

Στους δρόμους βγήκαν και στην Ηλεία βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι την Κυριακή, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στον κόμβο Καράτουλα, στην Αμαλιάδα αλλά και στις Καρούτες, μετά από κάλεσμα της ΟΑΣΗ και Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες, μεταξύ άλλων, διεκδικούν μέτρα αναπλήρωσης του εισοδήματός τους, όπως για τις μεγάλες απώλειες που έχουν απ' τη μη στήριξη της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, αλλά και μέτρα μείωσης τους κόστους παραγωγής που έχει φτάσει σε υπέρογκα επίπεδα, όπως και κατώτερες εγγυημένες τιμές.

Αμεσα θα συνεδριάσει ξανά το ΔΣ της ΟΑΣΗ, προκειμένου να προγραμματίσει δράσεις σε Πύργο, Αμαλιάδα και άλλα μέρη του νομού, με βάση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ανά περιοχή οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ