Τρίτη 24 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Κοινός ο αντίπαλος, κοινά τα προβλήματα

Ο αγώνας επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτών αφορά άμεσα τον εργαζόμενο λαό, που βλέπει να μένουν αναξιοποίητες οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα για την τροφοδοσία των λαϊκών στρωμάτων με φτηνά και ποιοτικά προϊόντα.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα η έμπρακτη έκφραση στήριξης του αγώνα, με ανακοινώσεις και επισκέψεις στις πλατείες όπου βρίσκονται τα τρακτέρ. Ηδη την Κυριακή σε αρκετές περιπτώσεις βρέθηκαν στο πλευρό των αγροτών εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και συλλόγων αυτοαπασχολούμενων.

Για παράδειγμα, σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, της περιοχής που βρίσκεται και φέτος στο επίκεντρο των αγροτικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Κι ετούτη τη φορά θα σταθούμε δίπλα στην αγροτιά που δεν το βάζει κάτω, που με περηφάνια συνεχίζει να παλεύει, να διεκδικεί απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων. Την πολιτική που τσακίζει τους μισθούς, το εισόδημα, τα δικαιώματά μας. Που φέρνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση σε χιλιάδες αγρότες και εργαζόμενους. Αυτή η πολιτική που σήμερα εφαρμόζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ και πριν απ' αυτήν από όλες τις προηγούμενες, ανεξαρτήτως κόμματος και "χρώματος", πηγαίνοντας "σόι το βασίλειο" της βαρβαρότητας που ζούμε καθημερινά. Που έχει ως μοναδικό στόχο το πώς θα αυξάνονται τα αμύθητα πλούτη των μονοπωλίων μεγαλώνοντας την εκμετάλλευση σε βάρος του εργαζόμενου λαού».

«Είναι κοινή μας απαίτηση να προστατευτεί εδώ και τώρα η ζωή μας για να μπορούμε σήμερα να ζούμε με αξιοπρέπεια, να μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες των οικογενειών μας παλικαρίσια», υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο και προσθέτει: «Αυτή η απαίτηση σημαίνει για όλους εσάς να έχετε κατώτατες εγγυημένες τιμές, για να μείνετε στα χωράφια και να μπορείτε να καλλιεργείτε, να διασφαλίζετε το εισόδημά σας. Για να μπορούμε να τραφούμε όλοι με φθηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα. Αυτή η απαίτηση σημαίνει για εμάς τους εργαζόμενους ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, με σύγχρονα δικαιώματα που να καλύπτουν σε κάθε περίπτωση το κόστος διαβίωσης. (..) Δεν μπορούμε άλλο να ανεχόμαστε να ζούμε με ψίχουλα όταν μας κλέβουν το καρβέλι. Η διέξοδος βρίσκεται λοιπόν στον δρόμο του αγώνα. Το μεγάλο μας όπλο είναι ο κοινός, συλλογικός, οργανωμένος και συντονισμένος αγώνας όλου του λαού».

Αντίστοιχα, οι Ομάδες Γυναικών Σέκλιζας και Ταμασίου του νομού Καρδίτσας σημειώνουν σε ανακοίνωση τους ότι «οι αγρότισσες, όπως και οι εργαζόμενες, οι αυτοαπασχολούμενες, οι άνεργες γυναίκες, γνωρίζουμε καλά πως για την κατάσταση που βιώνουμε, για την ακρίβεια, την εξαθλίωση, ευθύνεται η πολιτική που ευνοεί τους μεγαλέμπορους, τις μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ