Πέμπτη 19 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Απαίτησαν την οριστική ανάκληση παράνομης και εκδικητικής απόλυσης

Την ταξική αλληλεγγύη τους στον αγωνιστή εργάτη που απολύθηκε από τον ΑΠΣΙ «Πίνδος» τον Δεκέμβρη του 2020 εξέφρασαν χθες το πρωί το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, σωματεία και δεκάδες εργαζόμενοι, με μαχητική διαμαρτυρία στα δικαστήρια της πόλης. Η συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε με αφορμή την εκδίκαση της αγωγής του απολυμένου εργάτη για την οριστική κρίση της ακυρότητας της απόλυσής του.

Υπενθυμίζεται ότι ο εργάτης στο πτηνοσφαγείο της «Πίνδος» απολύθηκε παράνομα και εκδικητικά την Πρωτοχρονιά του 2021, επειδή συμμετείχε στην πανεργατική απεργία στις 26/11/2020, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργατών. Ηταν την περίοδο που τα πτηνοσφαγεία της πόλης, με ευθύνη της εργοδοσίας, τις πλάτες των κρατικών αρχών και του εργοδοτικού συνδικαλισμού, είχαν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, με δεκάδες κρούσματα.

Απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις συκοφαντίες της εργοδοσίας, η άμεση αντίδραση του Εργατικού Κέντρου, η απόρριψη των συκοφαντιών από τους συναδέλφους του και η αλληλεγγύη δεκάδων εργατικών σωματείων, με παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες, επέβαλαν την προσωρινή επιστροφή του συναδέλφου στην εργασία, αρχικά με προσωρινή διαταγή και από τον Μάρτη του 2022 με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων.

«Ωστόσο, το ταξικό μίσος της εργοδοσίας για ακόμα μια φορά εκφράστηκε με την απομόνωση του πρωτοπόρου εργάτη από τους συναδέλφους του. Τον τοποθέτησαν στο πιο σκληρό κομμάτι της παραγωγής, στο κρέμασμα, χωρίς καμία εκπαίδευση», με άθλιες συνθήκες εργασίας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο, καταγγέλλοντας ότι στόχος της εργοδοσίας είναι να τον εξαναγκάσει σε παραίτηση.

Στην ακροαματική διαδικασία επαναλήφθηκαν τα ψεύδη της εργοδοσίας για «απροσάρμοστη» συμπεριφορά και «χαμηλή παραγωγικότητα» του αγωνιστή εργάτη. Εξίσου προκλητικά αιτήθηκαν, σε ενδεχόμενη δικαίωση του εργαζόμενου, να τους επιτραπεί να κάνουν χρήση της προκλητικής διάταξης του νόμου Χατζιδάκη για απόλυσή του με διπλασιασμό της αποζημίωσης, αποκαλύπτοντας ότι μοναδική τους έγνοια είναι να «ξεριζώσουν» κάθε φωνή διαμαρτυρίας των εργατών, να επιβάλουν «σιγή νεκροταφείου».

«Ο δίκαιος αγώνας του συναδέλφου είναι υπόθεση όλων μας. Κανένας μόνος απέναντι στην ασυδοσία της εργοδοσίας. Ολοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε, να επιβάλουμε το δίκιο μας, να αποσπάσουμε κατακτήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ