Πέμπτη 19 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
«Τρία χρόνια παλεύουμε για τις δουλειές και το δίκιο μας, συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη»

Εκτενή αποσπάσματα από την κεντρική εισήγηση στη μεγάλη σύσκεψη σωματείων και φορέων στη Λάρυμνα

Ο Π. Πολίτης

RIZOSPASTIS

Ο Π. Πολίτης
Χωρίς να παρασύρονται από τους προεκλογικούς ελιγμούς και τον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα και με συλλογικές διαδικασίες σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα στον αγώνα τους για την ενιαία επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα και τον μόχθο τους.

Στο πνεύμα αυτό πραγματοποιήθηκε και η Γενική Συνέλευση του επιχειρησιακού Σωματείου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας χτες Τετάρτη, ενώ τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί συντονιστικό των Σωματείων, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση μετά και τις διαρροές της κυβέρνησης για παράταση των συμβάσεων μέχρι τον ερχόμενο Μάη.

Σύμμαχος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και σε αυτήν την κρίσιμη καμπή είναι τα ταξικά αδέλφια τους, οι συνάδελφοί τους από ολόκληρη τη χώρα που στέκονται στο πλευρό τους όλα αυτά τα χρόνια, όπως απέδειξαν και στη σύσκεψη της Κυριακής 15 Γενάρη, όπου ανταποκρίθηκαν για μία ακόμη φορά στο κάλεσμα των Σωματείων.

Εκεί ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου της Λάρυμνας, στην εισηγητική του ομιλία, αποτύπωσε τη διαλυτική κατάσταση που έχει διαμορφώσει η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, αποκάλυψε με στοιχεία το έγκλημα που συντελείται στη ΛΑΡΚΟ και διατράνωσε την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους.

«Οι μηχανές σκουριάζουν και τα παιδιά πεινάνε»

Από τη σύσκεψη της περασμένης Κυριακής

RIZOSPASTIS

Από τη σύσκεψη της περασμένης Κυριακής
Ο Π. Πολίτης στην τοποθέτησή του στη σύσκεψη, αποτυπώνοντας με μια φράση το αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνησης, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «μετέτρεψε τη ΛΑΡΚΟ από "θησαυρό" σε κουφάρι».

«Με σχέδιο και συνειδητή επιλογή έχει σταματήσει τη λειτουργία της σε μία περίοδο που οι τιμές του σιδηρονικελίου έχουν σταθεροποιηθεί στα ύψη. Με σχέδιο και συνειδητή επιλογή κάθε ώρα που περνά η πολιτική της βάζει δυναμίτη στα θεμέλια της ΛΑΡΚΟ, καθημερινά την γκρεμίζει.

Με την πολιτική της "οι μηχανές σκουριάζουν και τα παιδιά πεινάνε". Και εμείς δεν έχουμε άλλο δρόμο εκτός από το να συνεχίσουμε τον αγώνα έτσι ώστε να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση, έτσι ώστε με τη δουλειά και τον ιδρώτα μας να ξεσκουριάσουμε τις μηχανές, να την ξαναχτίσουμε, να την κάνουμε να ξαναλειτουργήσει ενιαία έτσι ώστε να ζήσουμε τις οικογένειές μας, να ταΐσουμε τα παιδιά μας με το τίμιο μεροκάματο», σημείωσε, τονίζοντας ότι «η πολιτική της κυβέρνησης έχει χρεοκοπήσει για τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού, είναι επιτυχημένη όμως για τα συμφέροντα των επενδυτών».

Απαξίωση αντί για ανάπτυξη υπέρ των λαϊκών συμφερόντων

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις τεκμηριωμένες προτάσεις και θέσεις των Σωματείων και των εργαζομένων για τους τρόπους και τις δυνατότητες χρηματοδότησης της ΛΑΡΚΟ ώστε να διασφαλιστούν η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας, οι θέσεις εργασίας και ο παραπέρα εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξή της, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση, ως συνέχεια όλων των προηγούμενων και στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διάλεξε την απαξίωση».

«Η σιωπή απέναντι στους προβληματισμούς των εργαζομένων αποτελεί τη φωναχτή απάντηση που δίνουν οι ρεαλιστικές μας θέσεις και προτάσεις:

-- Γιατί στον επενδυτή θα δώσουν "ευνοϊκό τιμολόγιο Ενέργειας" και στην κρατική ΛΑΡΚΟ δεν μπορούσαν να δώσουν;

-- Γιατί στον επενδυτή "θα διαγράψουν το πρόστιμο των κρατικών ενισχύσεων" και στην κρατική ΛΑΡΚΟ δεν μπορούσαν να το διαγράψουν;

-- Γιατί τα χρήματα που έδωσαν για να πραγματοποιήσουν εκκαθάριση, τα οποία ξεπερνούν τα 75 εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν τα έδωσαν για επενδύσεις στην κρατική ΛΑΡΚΟ;

-- Γιατί την αυτοχρηματοδότηση από πώληση ρύπων, παραγωγής και υποπροϊόντων, τα οποία όλα μαζί ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ τα τελευταία 3 χρόνια, τα κατασπατάλησαν στις ανάγκες της ειδικής διαχείρισης και της εκποίησης και δεν τα επένδυσαν στην κρατική ΛΑΡΚΟ για τον εκσυγχρονισμό;», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι με τα παραπάνω χρήματα και χωρίς να γονατίσουν τους εργαζόμενους κόβοντας τους μισθούς τους και τα δικαιώματά τους, θα μπορούσε «να έχει εκσυγχρονιστεί η ΛΑΡΚΟ και να λειτουργούσε με φουλ τις μηχανές σε συνθήκες ασφαλούς εργασίας, να είχαν δημιουργηθεί μονάδα ανοξείδωτου χάλυβα και μονάδα παραγωγής νικελίου και κοβαλτίου που θα αξιοποιείται στην ηλεκτροκίνηση».

Εκποίηση - ξεφτίλα έναντι 1 ευρώ!

Αναφερόμενος στους διαγωνισμούς εκποίησης ο Παναγιώτης Πολίτης σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι υπόλογη, καθώς το αντίτιμο που προσφέρουν οι ενδιαφερόμενοι είναι «ο ορισμός της ξεφτίλας και του σκανδάλου».

«Τα Σωματεία μας με στοιχεία αποκαλύπτουν το πάρτι που γίνεται για να οδηγηθεί η ΛΑΡΚΟ με 1 ευρώ στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Οι δεσμευτικές προσφορές στους εγκληματικούς διαγωνισμούς εκποίησης έχουν ανοίξει εδώ και 3 μήνες και από ό,τι όλα δείχνουν η διαδικασία έχει "κολλήσει" στον καβγά των υποψήφιων επενδυτών και των πολιτικών δυνάμεων που "τρέχουν" να εξυπηρετήσουν τον έναν ή τον άλλον.

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε προτιμητέο επενδυτή την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ - Δασκαλάκη, η οποία ήταν μόνη της στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του εργοστασίου. Το αντίτιμο της οικονομικής προσφοράς; 5 εκατ. ευρώ για το μοναδικό εργοστάσιο στην Ευρώπη, που αν το κόψεις σίδερα για το παλιατζή, η αξία του ξεπερνά τα 100 εκατ. Που η αποθήκη του και μόνο περιέχει ανταλλακτικά αξίας άνω των 20 εκατ. Που αν το λειτουργήσουν, τα 5 εκατ. αντιστοιχούν σε παραγωγή 3 ημερών. Αν αυτό δεν είναι σκάνδαλο, τότε τι είναι;

Στον διαγωνισμό της ειδικής διαχείρισης για τα μεταλλεία, που περιέχουν 1 εκατομμύριο στρέμματα γης, αποθέματα νικελίου δύο εκατ. τόνων, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό έδωσαν προσφορά δύο υποψήφιοι επενδυτές. Η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ - Δασκαλάκη προσφέρει το ποσό του 1 ευρώ συνολικά, για όλα, πακέτο, και οι Ιρλανδοί προσφέρουν 1,5 ευρώ για κάθε στρέμμα. Δεν είναι αστείο, αυτοί το λένε, επίσημα μάλιστα. Αν αυτό δεν είναι ξεφτίλα, τότε τι είναι;».

Πολλοί μας ρωτούν τι έχουμε καταφέρει...

Αναφερόμενος στον αγώνα των εργαζομένων, ο Παναγιώτης Πολίτης επισήμανε αρχικά ότι μέσα από αυτόν έμαθαν οι εργαζόμενοι και ο λαός ολόκληρης της χώρας για τις δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ, αναδείχθηκε ότι αποτελεί «χρυσωρυχείο», που η κυβέρνηση χαρίζει έναντι πινακίου φακής.

Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό δυσκολεύει την κυβέρνηση στο να κλείσει τους διαγωνισμούς εκποίησης και να ανακηρύξει τον προτιμητέο επενδυτή.

«Είναι χαρακτηριστικά τα λεγόμενα του ειδικού διαχειριστή: Την επόμενη βδομάδα, λέει ο ειδικός διαχειριστής, "θα στείλει επιστολή στην κυβέρνηση και θα προτείνει τον προτιμητέο επενδυτή, αλλά από ό,τι όλα δείχνουν η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει αν συμφωνεί ή όχι. Θα αφήσει να περάσουν πέντε μέρες για να επικυρωθεί, σύμφωνα με την τροπολογία που έχουν ψηφίσει, η πρόταση του ειδικού διαχειριστή". Τέτοιοι είναι, κρύβονται για τις επιλογές τους πίσω από τους νόμους που ψηφίζουν», τόνισε και πρόσθεσε:

«Είναι ή δεν είναι άθλος πως παρά το γεγονός ότι είχαν ψηφισμένους νόμους και αποφάσεις των δικαστηρίων να μας απομακρύνουν τελείως από τον χώρο εργασίας και από τα σπίτια του οικισμού, εμείς συνεχίζουμε και είμαστε μέσα;

Σήμερα που μιλάμε, σύμφωνα με αυτά που είχαν ψηφίσει, έπρεπε να ήμασταν απολυμένοι. Ακόμη και τα τελευταία δεδομένα που μας είπε χτες η ειδική διαχείριση, ότι "η κυβέρνηση αποφάσισε να μας κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τέλος Μαΐου", ακόμη και αυτά, είναι νίκη.

Δεν πετάμε στα σύννεφα. Ούτε λέμε ότι έχουμε βγει κερδισμένοι σε όλα τα επίπεδα από αυτόν τον αγώνα.

Αλλά είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι 3 χρόνια το παλεύουμε, συνεχίζουμε να είμαστε μέσα στο ρινγκ και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι τη νίκη. Κυβέρνηση, ΕΕ και επενδυτές είναι δυνατοί και δύσκολοι αντίπαλοι, αδίστακτοι, αλλά 3 χρόνια τους παλεύουμε».

Δεν χωράει αναμονή!

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των συνδικάτων και των φορέων και τους συναδέλφους τους που βρέθηκαν στη σύσκεψη, ο Παναγιώτης Πολίτης σημείωσε ότι σε αυτήν την κρίσιμη καμπή του αγώνα δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και αναμονή, αλλά θα πρέπει να δυναμώσουν η οργάνωση του αγώνα και η αλληλεγγύη, τονίζοντας:

«Από ό,τι μας είπαν επίσημα θα δώσουν παράταση στις συμβάσεις μας μέχρι τις 31 Μάη. Ακόμη και αυτό που εξασφαλίζει την παραμονή μας για τους επόμενους πέντε μήνες, νίκη είναι. Πριν από τρεις μέρες δεν ήταν δεδομένο.

"Ζύγισαν" καλά την αποφασιστικότητα των εργαζομένων, την αλληλεγγύη και για να αποφύγουν την ανάπτυξη νέων αγώνων στην προεκλογική περίοδο, κάνουν άλλον έναν ελιγμό.

Θα ξανάρθουν, το γνωρίζουμε ότι θα ξανάρθουν. Θα είμαστε εδώ και θα τους περιμένουμε. Το γνωρίζουν ότι θα είμαστε εδώ και θα τους περιμένουμε. Το γνωρίζουν ότι εμείς είμαστε οι σπιτονοικοκύρηδες.

Σε αυτήν τη φάση, όλοι μας, όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την έκβαση αυτού του αγώνα πρέπει να μη μείνουμε στην προεκλογική αναμονή ή στην αναμονή της εισόδου του επενδυτή, άλλωστε από ό,τι όλα δείχνουν δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα και γρήγορα το κουβάρι της εκποίησης.

Πρέπει τώρα πιο δυνατά από κάθε άλλη φορά να εκφραστεί η αλληλεγγύη από όλη την εργατική τάξη της χώρας μας, να εκφραστεί η αποφασιστικότητα και η συμμαχία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ με άλλα επαγγέλματα της περιοχής μας, τις γυναίκες, τους νέους, τους μαθητές και τους φοιτητές, τους κατοίκους.

Αυτά που έχουν επιβάλει στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ έχουν συμπαρασύρει στη φτώχεια και την ανέχεια ολόκληρες τις περιοχές γύρω μας. Από την Καστοριά, τα Σέρβια, την Εύβοια, τη Βοιωτία, την έδρα, μέχρι εδώ τη Λοκρίδα.

Καμία αναμονή. Δεν υπάρχει εφησυχασμός. Μετά τις εκλογές, τι; Γνωρίζουμε τα σχέδιά τους. "Βαρίδια" μας ανεβάζουν, "βαρίδια" μας κατεβάζουν. Εχουν ψηφισμένα προγράμματα ανεργίας εδώ και έξι μήνες.

Εχουν βάλει λυτούς και δεμένους να μας πείσουν να συναινέσουμε και να τα αποδεχτούμε, αλλά δεν θα τους ξημερώσει τέτοια μέρα.

Σε αυτήν τη φάση πρέπει να βγούμε με όρους αντεπίθεσης, επιδιώκοντας όχι μόνο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας σε κάθε περίπτωση, αλλά διεκδικώντας εδώ και τώρα χρονοδιάγραμμα ενιαίας επαναλειτουργίας και την καταβολή του μόχθου μας.

Εμείς θέλουμε να "πιάσουμε την πέτρα και να την στύψουμε", θέλουμε να πάρουμε το χώμα και να το μετατρέψουμε σε ατσάλι. Αυτό ξέρουμε να κάνουμε, έτσι έχουμε μάθει να βγάζουμε το ψωμί μας, τίμια, με αξιοπρέπεια.

Αυτοί για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των επενδυτών μάς κρατούν στην ομηρία και στην απαξίωση, μας οδηγούν στον εκφυλισμό και στην τελική παραίτηση. Δεν θα τους περάσει.

Σήμερα, μετά από 3 χρόνια αγώνα, όσο η φλόγα αυτού του μετώπου μένει αναμμένη δεν φοβόμαστε κανέναν, δεν τολμά κανένας να μας κουνήσει από τη δουλειά μας και από τα σπίτια μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ