Τετάρτη 11 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Εντείνουν τον αγώνα για την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος

Δυναμική συγκέντρωση χτες έξω από το υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα. Κινητοποιήσεις έγιναν και σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα

Η συνέχεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των καλλιτεχνών, των σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών, αλλά και των μαθητών των καλλιτεχνικών και μουσικών σχολείων δόθηκε χτες έξω από τις πύλες του υπουργείου Παιδείας, διατρανώνοντας ότι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω από τις ανάγκες τους.

Με τη δυναμική και πολύχρωμη παρουσία τους απαίτησαν την απόσυρση του απαράδεκτου Προεδρικού Διατάγματος 85, το οποίο κατοχυρώνει την υποβάθμιση των πτυχίων των Καλλιτεχνικών Σχολών. Ενα διάταγμα που ήρθε να επισφραγίσει και νομοθετικά μια υπαρκτή, ζοφερή πραγματικότητα στον χώρο της καλλιτεχνικής επαγγελματικής δραστηριότητας. Ομως δεν έμειναν εκεί. Ανέδειξαν το πάγιο αίτημά τους για ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και δημιουργία δημόσιων σχολών Τεχνών, πανεπιστημιακού επιπέδου. «Θέλουμε δημόσια Ανώτατη Παιδεία, όλα τα υπόλοιπα είναι κοροϊδία», έγραφε το πανό του Συλλόγου Σχολών Χορών - Θεάτρου - Κινηματογράφου, φέρνοντας στο προσκήνιο τις σπουδές και το επάγγελμα που έχουν ανάγκη.

Καμιά αναμονή, συνεχίζουμε στον δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης

Στη χτεσινή κινητοποίηση που καλούσαν τα καλλιτεχνικά σωματεία, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ) είχε προκηρύξει στάση εργασίας σε όλες τις πρόβες, τις παραστάσεις, τα μαθήματα, τα γυρίσματα, τα studio και τα εργαστήρια, όπως και η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, για να διευκολύνουν τους εκπαιδευτικούς των καλλιτεχνικών μαθημάτων να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.


RIZOSPASTIS

Η μοτοπορεία που ξεκίνησε από το Πεδίον του Αρεως έγινε δεκτή με χειροκροτήματα στον χώρο της συγκέντρωσης. Μουσικοί με τα μουσικά τους όργανα ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ζητώντας «Δημόσια και δωρεάν Μουσική Εκπαίδευση», έσμιξαν με εκατοντάδες μαθητές από καλλιτεχνικά και μουσικά σχολεία, όπως του Γέρακα, της Παλλήνης, του Κερατσινίου και σπουδαστές από σχολές χορού, θεάτρου και κινηματογράφου.

«Είναι ελπιδοφόρο ότι νέα παιδιά, οι σπουδαστές κυρίως των δραματικών σχολών έχουν μπει μπροστά, για να απαιτήσουν καταρχήν μια εκπαίδευση που να αρμόζει στις ανάγκες που έχουν. Μια εκπαίδευση που πρέπει να είναι δημόσια, που πρέπει να καταλήγει σε έναν πανεπιστημιακό τίτλο και να δίνει τα πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε απέναντι μια σειρά κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια, που χτύπησαν αυτό μας το δικαίωμα. Ενα δικαίωμα που πραγματικά στερείται από χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, παιδιά με ταλέντο που δεν μπορούν να πληρώσουν ένα βουνό λεφτά για να σπουδάσουν. Πρέπει να συνεχίσουμε. Πρέπει να τους πιέσουμε. Πρέπει να τους φοβίσουμε με τις κινητοποιήσεις μας και να κερδίσουμε αυτά που δικαιούμαστε», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του ΠΜΣ. Ενώ, ο Σοφιανός Πεσιρίδης από τον Σύλλογο Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου και Κινηματογράφου τόνισε ότι δεν πρέπει να επικρατήσει«καμιά αναμονή για λύσεις έξω από την αγωνιστική διεκδίκηση, τον συλλογικό αγώνα των σπουδαστών και καλλιτεχνών που μπορεί να επιβάλει την άρση του ΠΔ. Απέναντι στη δοσμένη κατάσταση είναι πιο ώριμο από ποτέ, χωρίς καμία αναμονή, οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών να ζητήσουμε εδώ και τώρα ανώτατες σπουδές στα αντικείμενά μας, πτυχία με αξία ανά αντικείμενο. Υπάρχει και η δυνατότητα και η υποδομή σήμερα, ώστε οι καλλιτεχνικές σπουδές να αναβαθμιστούν ουσιαστικά, αυτό να κατοχυρωθεί με συγκεκριμένα πτυχία, εργασιακά δικαιώματα για όλους τους καλλιτέχνες».


RIZOSPASTIS

Με χειροκροτήματα έγινε δεκτή η γνωστοποίηση από μεριάς των Σπουδαστών της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου ότι συνεχίζουν την κατάληψη, όπως και η απόφαση των Σπουδαστών του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για κατάληψη. Στην κινητοποίηση βρισκόταν με το πανό της και η νεοϊδρυθείσα Ενωση Σκηνοθετών - Δημιουργών, η οποία απαιτούσε «Ανώτατη Καλλιτεχνική Εκπαίδευση. Οχι απολυτήρια λυκείου και ΙΕΚ», αλλά και η Ενωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων που παλεύει ενάντια στην απόφαση (από το 2020) έξωσης των μαθημάτων τέχνης από το Λύκειο, δηλώνοντας αλληλεγγύη και στήριξη στον αγώνα των καλλιτεχνών. «Σας καλούμε στις υψηλού επιπέδου σχολικές μας παραστάσεις», σχολίασε δηκτικά στον χαιρετισμό της η εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ το Σωματείο Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού ανέφερε ότι «δεν μας αποδυναμώνουν τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης», σχολιάζοντας τις χτεσινές εξαγγελίες. Χαιρετισμούς και μηνύματα αγώνα μετέφεραν και το ΣΕΗ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού Προσωπικού ΟΤΑ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Δραματικής Τέχνης, ο Σύλλογος Αποφοίτων Ωδείων κ.ά.

«Συνεχίζουμε!» ήταν η απάντηση των διαδηλωτών στην άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για πραγματοποίηση συνάντησης για το επίμαχο ζήτημα. Ηδη πραγματοποιούνται συνελεύσεις σε πανεπιστημιακές σχολές, καλλιτεχνικές σχολές και σωματεία για την οργάνωση του αγώνα. Για αυτή την Κυριακή προγραμματίζεται και η συνέλευση του ΠΜΣ, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί συντονισμός φορέων και σωματείων.

Και στις άλλες πόλεις


Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες καλλιτεχνικά σωματεία και σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών της Θεσσαλονίκης.

Στο Αγαλμα Βενιζέλου συγκεντρώθηκαν καθηγητές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, σπουδαστές του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας και ιδιωτικών σχολών, αλλά και σχολών χορού. Στο πλευρό τους βρέθηκαν σπουδαστές της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και των Μουσικών σπουδών του ΠΑΜΑΚ, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.

Με κεντρικό το πανό του Συντονιστικού Καλλιτεχνικών Σχολών Θεσσαλονίκης να καταγγέλλει την επίθεση στην Τέχνη, οι σπουδαστές πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν εκφράζοντας τη συμπαράσταση του ΚΚΕ ο βουλευτής του Κόμματος Λεωνίδας Στολτίδης και ο Γιώργος Χαβατζάς, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Οπως είπε ο Λ. Στολτίδης, «αυτό το απαράδεκτο, προκλητικό Προεδρικό Διάταγμα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα. Σπουδαστές και εργαζόμενοι στον χώρο των καλλιτεχνικών σπουδών έχουν πείρα. Με τον αγώνα τους ανάγκασαν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μαζέψει τους αντίστοιχους σχεδιασμούς της. Και τώρα με την πάλη τους μπορούν να βάλουν φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ και να καταφέρουν κατακτήσεις στην κατεύθυνση της Ανωτατοποίησης των Σπουδών τους και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων».

Θεσσαλονίκη

INTIME NEWS

Θεσσαλονίκη
Αντίστοιχα, στη Λάρισα, πραγματοποιήθηκε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας, το μεσημέρι της Τρίτης στην πλατεία Νομαρχίας και μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας, με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Σε κινητοποιήσεις απαιτώντας την άμεση απόσυρση του ΠΔ 85/2022 βρίσκονται από χτες το πρωί και οι περίπου 30 σπουδαστές και των τριών ετών της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, που προχώρησαν σε κατάληψη του χώρου. Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους βρέθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, Πέτρος Βάης, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του, ανακοινώνοντας ότι στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού θα κατατεθεί ψήφισμα για τη στήριξη των αιτημάτων τους απ' το σύνολο της Διοίκησης. Επίσης, ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, που συνομιλώντας μαζί τους σημείωσε ότι η δημοτική αρχή βρίσκεται στο πλευρό τους. Τους σπουδαστές επισκέφθηκε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από την Αγγελική Τσώλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, και την Κατερίνα Σίμου, μέλος του Τομεακού Γραφείου της ΤΕ Αχαΐας, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ