Τετάρτη 11 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«Οι φοιτητές γυρίζουν την πλάτη στις ηλεκτρονικές εκλογές - παρωδία!»
  • Ακυρώνουν τις εκλογές - παρωδία το ένα τμήμα μετά το άλλο
  • Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Eurokinissi

Σε ακύρωση οδηγούνται σε μία σειρά πανεπιστήμια οι ηλεκτρονικές εκλογές - παρωδία με ενιαίο ψηφοδέλτιο για την ανάδειξη «εκπροσώπων» των φοιτητών στις συνελεύσεις των Τμημάτων τους. Οι φοιτητές γυρίζουν την πλάτη στην υπονόμευση των συλλογικών διαδικασιών, αρνούμενοι τη συμμετοχή στις εφορευτικές επιτροπές ή ως υποψήφιοι.

Η ανάδειξη των εκπροσώπων φοιτητών με ηλεκτρονικές εκλογές αποτελεί κομμάτι των αναδιαρθρώσεων που φέρνει ο νόμος - πλαίσιο, με στόχο να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει αντίδραση στα υπόλοιπα αντιδραστικά μέτρα που φέρνει και που χτυπούν το δικαίωμα στη μόρφωση. Στην προσπάθεια της κυβέρνησης με τη στήριξη διοικήσεων να ...ξεμπερδεύουν με τους αγώνες, οι φοιτητές απαντούν υπερασπιζόμενοι τις ζωντανές συλλογικές διαδικασίες ανάδειξης των εκπροσώπων τους.

«Οι φοιτητές γυρίζουν την πλάτη στις ηλεκτρονικές εκλογές - παρωδία!», τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του, απαιτώντας να αποσυρθεί εδώ και τώρα στο σύνολό του ο απαράδεκτος νόμος και παίρνοντας θέση στο πλευρό των αιτημάτων των φοιτητών. Οπως τονίζεται:

«Μετά τις φοιτητικές εκλογές, η κυβέρνηση τρώει νέο γερό "χαστούκι" από τους φοιτητές, αφού "πάνε κουβά" οι ηλεκτρονικές εκλογές με ενιαία ψηφοδέλτια. Οι διαβλητές αυτές εκλογές προβλέπονταν από τον πρόσφατο νόμο - πλαίσιο της ΝΔ, σε συνέχεια ανάλογων αποτυχημένων προσπαθειών του Γαβρόγλου (ΣΥΡΙΖΑ) και της Διαμαντοπούλου (ΠΑΣΟΚ), με στόχο την υπονόμευση των φοιτητικών συλλόγων και διεκδικήσεων, ιδρύοντας συμβούλια - παραμάγαζα για τη στήριξη του Πανεπιστημίου ΑΕ και τη δημιουργία νέων πελατειακών σχέσεων!


Συντριπτική αποχή πάνω από 90% κατέγραψε η πρώτη προσπάθεια της κυβέρνησης στο Πολυτεχνείο Κρήτης! Οι μόνοι που συμμετείχαν ήταν στελέχη της ΔΑΠ. Αφού έχασαν στις κανονικές φοιτητικές εκλογές, αποφάσισαν να στήσουν τις δικές τους!

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ) οι εκλογές, που ήταν προγραμματισμένες για τις 10/1, ακυρώνονται σε 7 από τα 8 τμήματα, γιατί δεν βρέθηκαν 3 φοιτητές (!) σε κάθε τμήμα για να είναι στην εφορευτική επιτροπή!

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο οι υποψήφιοι ...αναζητούνται, αφού σε καθεμία από τις σχολές των Μηχανολόγων, των Χημικών, των Τοπογράφων Μηχανικών υπάρχει μόλις ένας υποψήφιος, ενώ στη σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών μόλις δύο! Μάλιστα, η διοίκηση του Ιδρύματος έστειλε προσωπικό mail σε 900 φοιτητές (!), για να συμμετάσχουν στις εφορευτικές επιτροπές ελπίζοντας να βρεθούν 27 πρόθυμοι να δεχτούν! Τελικά σήμερα ανακοινώθηκε ότι στα 8 από τα 9 τμήματα του ΕΜΠ οι εκλογές ακυρώνονται.

Σε δεκάδες Τμήματα, κάτω από την πίεση των φοιτητών, γίνονται δεκτοί στις συνεδριάσεις των οργάνων διοίκησης οι πραγματικοί τους εκπρόσωποι, που εκλέχθηκαν στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές!

Μετά την πανεπιστημιακή αστυνομία, τώρα και τα "συμβούλια φοιτητών" ακυρώνονται στην πράξη! Είναι η πρώτη μεγάλη νίκη των φοιτητών ενάντια στην εφαρμογή του νέου νόμου - πλαίσιο!

Απαιτούμε εδώ και τώρα να αποσυρθεί στο σύνολό του ο απαράδεκτος νόμος! Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους, για πτυχία με αξία και ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας!

Ελπίζουμε αυτήν τη φορά η κα Κεραμέως να πήρε το μάθημά της! Αν όχι, οι φοιτητές μέσα από τους συλλόγους τους, θα φροντίσουν να το εμπεδώσει!», καταλήγει η ανακοίνωση.

Να δυναμώσει ο αγώνας και η διεκδίκηση

«Μετά την πανεπιστημιακή αστυνομία οι φοιτητές καταργούμε στην πράξη άλλη μία προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει τα δικαιώματα, τους συλλόγους και τους αγώνες μας!», σημειώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, που καλεί να δυναμώσει ο αγώνας και η διεκδίκηση.

«Οι ανακοινωμένες ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη συμβουλίων φοιτητών - παραμάγαζων που θα συναινούν στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, ακυρώνονται στο ένα τμήμα μετά το άλλο, ενώ όπου πραγματοποιούνται συμμετέχουν μόνο ΔΑΠίτες!», σημειώνει το ΜΑΣ και αναφέρεται στη μεγάλη αποχή των φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στην ακύρωση των εκλογών σε όλα τα τμήματα πλην ενός στο ΕΜΠ και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης οι εκλογές ακυρώθηκαν σε 11 τμήματα! Από τα υπόλοιπα 9 τμήματα, που τελικά έγιναν εκλογές, στα 4 από αυτά η διοίκηση του Πανεπιστημίου ανακάλεσε τα αποτελέσματα, «γιατί οι υποψήφιοι ήταν πάνω από το όριο φοίτησης και άρα δεν μπορούσαν να συμμετέχουν στις εκλογές», όπως επισημαίνει το ΜΑΣ τονίζοντας:

«Το ίδιο μήνυμα θα πάρει η κυβέρνηση και στα υπόλοιπα Ιδρύματα που έχει ανακοινώσει τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών εκλογών το επόμενο διάστημα!

Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας σε κάθε Ιδρυμα και Τμήμα, για να γίνονται δεκτοί στις συνεδριάσεις των οργάνων διοίκησης οι πραγματικοί μας εκπρόσωποι, που εκλέχθηκαν στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές!! Αυτό έχουν ήδη επιβάλει με τον αγώνα τους οι φοιτητές σε δεκάδες Τμήματα της χώρας!

Να δυναμώσει τώρα ακόμα περισσότερο η διεκδίκηση σε κάθε Τμήμα και έτος για τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών και των οικογενειών τους, να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η οργάνωση.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να καταργηθεί ο νόμος έκτρωμα!», υπογραμμίζει το ΜΑΣ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι φοιτητές γύρισαν την πλάτη στις εκλογές - παρωδία(22/2/2023)
«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πρωταγωνιστές στις "ανάσες" δύναμης και αισιοδοξίας του λαού και της νέας γενιάς»(26/1/2023)
Ο νόμος - πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί!(19/7/2022)
Για μια ακόμα χρονιά πρωταγωνίστησε στον εκφυλισμό η ΔΑΠ(17/5/2018)
Επικίνδυνες λογικές για το φοιτητικό κίνημα(3/12/2014)
Ηρεμο κλίμα στην Αθήνα(29/3/1996)

Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ