Τετάρτη 4 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
Να αποτρέψουμε την αποκατάσταση των συνεργατών των ναζί στο Κιργιστάν

Ανακοίνωση για τη νέα προσπάθεια δικαίωσης των συνεργατών των ναζί στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας εξέδωσε το Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν (ΣΚΚ).

Οπως επισημαίνει, στο Κιργιστάν επιχειρείται για δεύτερη φορά η πλήρης αποκατάσταση των «θυμάτων της σταλινικής καταπίεσης» της περιόδου 1918 - 1953 με την ψήφιση ειδικού νόμου με πρωτοβουλία βουλευτών των φιλοκυβερνητικών κομμάτων και του προέδρου της Βουλής, Νουρλάν Σακίεφ. Οπως και την προηγούμενη φορά, εντάσσονται σε αυτόν τον νόμο διαφορετικές περιπτώσεις, όπως ήταν οι φεουδάρχες που συμμετείχαν στις αντισοβιετικές εξεγέρσεις (στα πρώτα χρόνια της σοβιετικής εξουσίας), καθώς και οι «μαχητές» της φασιστικής Λεγεώνας του Τουρκεστάν της Βέρμαχτ και οι μονάδες των SS των Μουσουλμάνων της Ανατολής.

Στην ανακοίνωση του ΣΚΚ σημειώνεται πως ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Κιργιστάν, Νουρλάν Σακίεφ, πριν από λίγους μήνες τάχθηκε υπέρ της αλλαγής των σοβιετικών ονομάτων των συνοικιών του Μπισκέκ και απαίτησε την πλήρη αποκομμουνιστικοποίηση της δημοκρατίας.

Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια να αποκατασταθούν πλήρως οι συνεργάτες των ναζί, καθώς τον Οκτώβρη του 2019, 15 βουλευτές από έξι κόμματα που εκπροσωπούνταν στο τότε Κοινοβούλιο της χώρας είχαν υποβάλει παρόμοιο νομοσχέδιο. Τότε οι εμπνευστές και εισηγητές του νομοσχεδίου ήταν το Ιδρυμα του Σόρος στο Κιργιστάν και η οργάνωση Open Goverment, που χρηματοδοτείται από την αμερικανική USAID. Ωστόσο, η συζήτηση του νομοσχεδίου αναβλήθηκε επ' αόριστον, μετά τις αρνητικές αντιδράσεις.

Τώρα το νομοσχέδιο αυτό βγήκε ξανά και παρουσιάστηκε με νέο περιτύλιγμα στο Κοινοβούλιο στις 23 Δεκέμβρη, υπολογίζοντας στο γεγονός ότι κανείς δεν θα το προσέξει μπροστά στις διακοπές του νέου έτους. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοιες με τις προηγούμενες. Ετσι, οι βουλευτές ζητούν την αποκατάσταση των καταδικασθέντων βάσει μιας σειράς άρθρων και νόμων, μεταξύ άλλων για αντεπαναστατικές δραστηριότητες, καθώς και για συμμετοχή σε αντισοβιετικά αποσπάσματα που προχωρούσαν σε ληστείες και δολοφονίες Σοβιετικών, κομματικών και κομμουνιστών ηγετών.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται ότι στις επιτροπές αποκατάστασης που θα λαμβάνουν αποφάσεις για ορισμένους πολίτες επιτόπου θα συμμετέχουν πρόσωπα από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), δηλαδή οργανώσεις που λαμβάνουν χρηματοδότηση από αμερικανικά, ευρωπαϊκά ή βρετανικά ιδρύματα και πρεσβείες.

Φυσικά, χωρίς δημόσιο έλεγχο και δημοσιότητα, οι επιτροπές αυτές θα λάβουν τις κατάλληλες, πολιτικά υποκινούμενες αποφάσεις υπέρ των αντιπάλων της σοβιετικής κυβέρνησης που πολέμησαν, διέπραξαν δολοφονίες, σαμποτάζ ή κατασκοπευτικές δραστηριότητες στο έδαφος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Κιργιστάν και στα μέτωπα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οπως σημειώνει το ΣΚΚ, «είναι προφανές ότι ο σκοπός του ίδιου του νόμου είναι να δυσφημίσει την ΕΣΣΔ στα μάτια της νέας γενιάς και να ενισχύσει τη διαδικασία αποκομμουνιστικοποίησης σύμφωνα με το ουκρανικό και βαλτικό παράδειγμα και να το επεκτείνει και σε άλλες δημοκρατίες της πρώην σοβιετικής Κεντρικής Ασίας. Ετσι, μετά την πρώτη προσπάθεια υιοθέτησης του νόμου αυτού στη Δημοκρατία του Κιργιστάν, μια κρατική επιτροπή αποκατάστασης με τους ίδιους στόχους εμφανίστηκε στο Καζακστάν τον Νοέμβρη του 2020. Ταυτόχρονα, ο πρώην Πρόεδρος του Καζακστάν, Ν. Ναζαρμπάγεφ, πήρε τότε ως βάση ακριβώς το νομοσχέδιο του Κιργιστάν, το οποίο συντάχθηκε με τη συμμετοχή του Ιδρύματος Soros και της USAID.

Το 2020 - 2021, το ΣΚΚ διεξήγαγε μια ενεργή εκστρατεία κατά των δραστηριοτήτων της Κρατικής Επιτροπής για την τελική αποκατάσταση των εγκληματιών και άλλων παρόμοιων προσπαθειών πολιτικής και νομικής δικαίωσης των συμμετεχόντων στις αντισοβιετικές εξεγέρσεις και των μαχητών της Λεγεώνας του Τουρκεστάν της Βέρμαχτ και των μονάδων των SS των Μουσουλμάνων της Ανατολής, η οποία υποστηρίχθηκε από δεκάδες Κομμουνιστικά Κόμματα που συμμετέχουν στο Solidnet.

Πολλά Κομμουνιστικά Κόμματα, τα κινήματα, καθώς και οι οργανώσεις βετεράνων αντιστασιακών της Ελλάδας, της Πολωνίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γεωργίας, της Λετονίας, της Ρωσίας και άλλων χωρών εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις (...)

Και αυτήν τη φορά, το Σοσιαλιστικό Κίνημα του Καζακστάν καλεί τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, τα συνδικάτα, τις οργανώσεις αντιστασιακών και τα αριστερά κινήματα να αντιταχθούν σε αυτήν την προσπάθεια αποκατάστασης και δικαίωσης των συνεργών των ναζί και συμμετεχόντων στον ένοπλο αγώνα κατά της ΕΣΣΔ! Κάτι τέτοιο είναι σημαντικό, καθώς μετά την υιοθέτηση ενός τέτοιου νόμου στο Κιργιστάν, παρόμοιοι νόμοι θα έρθουν προς έγκριση και από τα Κοινοβούλια του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Τουρκμενιστάν, του Αζερμπαϊτζάν και άλλων πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ