Τετάρτη 4 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Αγόρασε σε πλειστηριασμό τη SHELMAN... η εταιρεία που την χρεοκόπησε

Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ

Πουλήθηκε στις 29 Δεκέμβρη η μονάδα παραγωγής και επεξεργασίας ξύλου της «Shelman» στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής μετά από δύο αποτυχημένους πλειστηριασμούς. Ο 3ος πλειστηριασμός για το εργοστάσιο της εταιρείας, που πτώχευσε το 2014 αφήνοντας τεράστια χρέη σε εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία, είχε τιμή πρώτης προσφοράς 5.769.000 ευρώ και το εργοστάσιο πουλήθηκε στα 5.770.000 ευρώ, ενώ οι προηγούμενοι δύο είχαν τιμή εκκίνησης στα 12,82 και στα 9,6 εκατ. ευρώ.

Στο σχήμα που ανέλαβε το βιομηχανικό συγκρότημα συμμετέχουν η βιομηχανία ξύλου «Alpha Wood», πρώην ιδιοκτήτρια της «Shelman», και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Τακάς, του οποίου η οικογένεια έλεγχε στο παρελθόν την επίσης πτωχευμένη βιομηχανία ξύλου «Βαλκανεξπόρτ» και την εταιρεία κατεψυγμένων τροφίμων «Μπαρμπα - Στάθης».

Για τη μονάδα της Κομοτηνής είχαν εκπονηθεί τρεις διαφορετικές εκθέσεις εκτίμησης που αποτιμούσαν την αγοραία αξία των ακινήτων και του μηχανολογικού εξοπλισμού σε 18,55, 10,6 και 7,49 εκατ. ευρώ.

Αφησαν χρέη 140 εκατ. ευρώ και αγόρασαν μονάδα αξίας 18 εκατ. κοψοχρονιά

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ τονίζει: «Ο πλειστηριασμός της "Shelman" δεν είναι "μια νέα αρχή" αλλά το τέλος ενός κύκλου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, κατά τον οποίο οι "επενδυτές" έβαλαν στο χέρι κτίρια, μηχανολογικό εξοπλισμό και άλλα "δώρα" αξίας 18 εκατ. ευρώ με μόλις 5,77 εκατ. Αφού πρώτα φρόντισαν να την κλείσουν με βάση τα δικά τους επιχειρηματικά σχέδια το 2014, λόγω και της καπιταλιστικής κρίσης που βρισκόταν σε εξέλιξη, αφήνοντας πίσω τους μόνο χρέη σε εργαζόμενους, τράπεζες, Δημόσιο, προμηθευτές, μεταφέροντας τότε τα κερδοφόρα μέρη της σε νέες εταιρείες, μαζί με το πελατολόγιο.

Μάλιστα, πήραν την εταιρεία καθαρή από εργαζόμενους και υποχρεώσεις, με μόνη δέσμευση αυτή να λειτουργήσει για τρία χρόνια, να προσληφθεί το 30-40% του προσωπικού που απασχολούσε το 2014 και οι μισθοί να μην είναι κάτω από τις Συλλογικές Συμβάσεις στις αντίστοιχες ειδικότητες! Συλλογικές Συμβάσεις που είναι στα Τάρταρα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που πετσόκοψαν τα εργατικά δικαιώματα όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Ο λαός πληρώνει τα σπασμένα των επιχειρηματικών ομίλων

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι τελικά ο λαός θα πληρώσει τα σπασμένα των προηγούμενων ιδιοκτητών, οι οφειλές των οποίων φτάνουν τα 140 εκατ. ευρώ και σχολιάζει: «Είναι ειρωνικό να πανηγυρίζουν η κυβέρνηση και τοπικοί παράγοντες την ώρα που, όπως ακούγεται, στο μετοχικό κεφάλαιο του πλειοδότη συμμετέχουν και οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες που την χρεοκόπησαν!».

«Τα κυβερνητικά πανηγύρια για τις "νέες" θέσεις εργασίας "ολοκληρώνουν" την πρόκληση για τον λαό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο οποίος θα συνεχίσει να βιώνει τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων», συνεχίζει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Αυτή η πολιτική οδήγησε την περιοχή να κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις όλων των περιφερειών της ΕΕ στην ανεργία των νέων, στη συνολική ανεργία, στη φτώχεια και την ενεργειακή ανασφάλεια! Αυτή η πορεία δεν πρόκειται να ανατραπεί με την επαναλειτουργία ενός από τα εκατοντάδες κουφάρια που άφησε πίσω της η πολιτική των "επιδοτήσεων" και των "κινήτρων", την οποία "αναπολούν" ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΜέΡΑ25.

Σε τέτοια και άλλα "κίνητρα" προσβλέπουν οι "νέοι" ιδιοκτήτες της "Shelman" από τα κάθε είδους "χρηματοδοτικά εργαλεία" (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, "αναπτυξιακός" νόμος). Αλλωστε, οι καπιταλιστές ανοίγουν και κλείνουν τις επιχειρήσεις τους όποτε θέλουν, ανάλογα με το ποσοστό κέρδους που επιδιώκουν και οι εργαζόμενοι, είτε σε ανάπτυξη είτε σε κρίση, πληρώνουν τα σπασμένα, αφού για τις δικές τους ανάγκες "δεν υπάρχει σάλιο". Φρόντισαν γι' αυτό οι ιδιοκτήτες της κάθε "Shelman", η πολιτική που τους στηρίζει με κάθε τρόπο "ανοίγοντας" τις τρύπες στα ταμεία του κράτους, στα ασφαλιστικά ταμεία!».

Και καταλήγει: «Καμιά αισιοδοξία δεν υπάρχει από αυτές τις εξελίξεις για τους εργαζόμενους της "Shelman", για τον λαό της περιοχής. Η μόνη πραγματική αισιοδοξία και ελπίδα μπορεί να προκύψει μέσα από την ίδια την πάλη των εργαζομένων σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, γιατί οι "σωτήρες" κάθε είδους μάς έχουν τελειώσει. Ο λαός θα σώσει τον λαό βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής. Ετσι θα είναι και μια καλή χρονιά το 2023 για τον λαό! Καλή χρονιά!».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ