Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 1 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2022
Μαζί στην καταστολή και τις παρακολουθήσεις για τη θωράκιση του αστικού κράτους

Αποκαλυπτική είναι η σύμπλευση και σε ό,τι αφορά τη θωράκιση του αστικού κράτους απέναντι στον «εχθρό λαό», επιβεβαιώνοντας πως καταστολή και αντιλαϊκή πολιτική πάνε χέρι χέρι. Την ίδια λοιπόν περίοδο που έδιναν και έπαιρναν οι κοκορομαχίες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, για τις υποθέσεις των υποκλοπών και παρακολουθήσεων και διαγκωνίζονταν για το ποιος είναι τάχα περισσότερο «ευαίσθητος» στην προστασία των προσωπικών δεδομένων (την ώρα που από κοινού βέβαια «έθαβαν» την υπόθεση των παρακολουθήσεων σε βάρος του ΚΚΕ, που καταγγέλλει το Κόμμα από το 2016), οι διακηρύξεις τους για «όλα στο φως» και «δικαιοσύνη παντού» έδιναν τη θέση τους στο δόγμα «παρακολουθήσεις και φακέλωμα παντού» και «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων». Αυτό το διαχρονικό κρατικό δόγμα ενίσχυαν παραπέρα ψηφίζοντας από κοινού τις Οδηγίες της ΕΕ που περιστέλλουν τις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα και ενισχύοντας συνολικά τον βούρκο του θεσμικού πλαισίου που φέρνει τον χαφιεδισμό και το γενικευμένο φακέλωμα για να θωρακίσει τη δικτατορία του κεφαλαίου. Ενδεικτικά:

-- 10 Νοέμβρη, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισαν την Οδηγία που αφορά την «Προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις Ενωσιακού Δικαίου (Οδηγία 2019/1937 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2019 - L 305)». Δηλαδή, νομιμοποίησαν έναν ακόμα μηχανισμό εκτεταμένου φακελώματος, όπου ακόμα και με ανώνυμες ή αμφίβολης σκοπιμότητας και κινήτρων καταγγελίες μπορούν να τυλίγονται «σε μια κόλλα χαρτί» άνθρωποι για μια πολύ μεγάλη γκάμα υποθέσεων, ακόμα και για τη γνωστή και μη εξαιρετέα από κάθε ευρωπαϊκή Οδηγία καταπολέμηση της λεγόμενης τρομοκρατίας, της έννοιας που έχει γίνει περισσότερο λάστιχο από οποιαδήποτε άλλη στο Ενωσιακό Δίκαιο και αξιοποιείται κατά κόρον για να στραφεί ενάντια στις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα. Επιπλέον, εισάγονται όλα εκείνα τα «προληπτικά μέτρα», και μάλιστα στο όνομα της διαφάνειας, ώστε στο εξής να μη βγαίνει τίποτα στην επιφάνεια, δηλαδή να θάβονται καταγγελίες και στοιχεία που επιβεβαιώνουν παρακολουθήσεις και υποκλοπές.

-- Στις 17 Νοέμβρη, με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ενσωματώθηκε στο ελληνικό Δίκαιο η Οδηγία 884/2019 της ΕΕ, που αφορά «στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών και όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS)». Ενισχύει δηλαδή παραπέρα τους πολυπλόκαμους μηχανισμούς φακελώματος και παρακολούθησης, καθώς με τη συγκεκριμένη Οδηγία επεκτείνεται η ανταλλαγή πληροφοριών ποινικού μητρώου για τους υπηκόους τρίτων χωρών και δημιουργείται ένα κεντρικό σύστημα επεξεργασίας των δεδομένων. Κατά την Κομισιόν, ένα τέτοιο σύστημα «είναι μια προπαρασκευαστική ενέργεια για να υπάρξει μια κοινή Υπηρεσία αντιστοίχισης βιομετρικών δεδομένων, δεδομένων ταυτότητας, που θα χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για τη διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων και στο μέλλον», ανοίγοντας «πόρτες» και «παράθυρα» για την παραπέρα γιγάντωση των μηχανισμών φακελώματος.

Σε αυτά τα συστήματα εντάσσονται δακτυλικά αποτυπώματα, εικόνες προσώπου, άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, για τα οποία μάλιστα προβλέπεται ότι «μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλους λόγους πέρα από αυτούς για τους οποίους συλλέγονται», όπως «για την πρόληψη άμεσου και σοβαρού κινδύνου, συνδεόμενου με τη δημόσια ασφάλεια».

-- Στις 29 Νοέμβρη επικυρώθηκε με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το «Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού - ETIAS», το οποίο προβλέπεται στον σχετικό Κανονισμό της ΕΕ 2018/1240 και αποτελεί ένα ακόμα σύστημα ηλεκτρονικού φακελώματος.

Το νέο σύστημα προβλέπει τη δημιουργία «εθνικού» συστήματος ETIAS, με τη σχετική «Μονάδα» να δημιουργείται στη Γ4 Διεύθυνση Δικαιοσύνης, Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Σένγκεν του εν λόγω υπουργείου, ενισχύοντας ταυτόχρονα και τους δρακόντειους κατασταλτικούς μηχανισμούς σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, προμηνύοντας ακόμα χειρότερες τραγωδίες στα νερά της Μεσογείου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, ωστόσο το υπερψήφισε στο σύνολό του, όπως επίσης από τα 9 άρθρα που αφορούσαν την ενσωμάτωση της Οδηγίας υπερψήφισε τα 8. Οι αντιρρήσεις του αφορούσαν το αν η «Μονάδα» ETIAS που θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα θα είναι διεύθυνση του αρμόδιου υπουργείου ή τμήμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ